Enflasyon rakamları açıklandı
3 Aralık 2020, Perşembe 12:04| Tweet | ||
|
||
Enflasyon kasımda yüzde 2,3 artarken, yıllık bazda yüzde 14,03 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 12,04, yurt içi üretici fiyatları yüzde 10,69 arttı.
Aylık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,3, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,08 artış kaydetti. TÜFE, kasımda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,03 yükseldi.
Yİ-ÜFE ise Aralık 2019'a göre yüzde 22,26, geçen yılın kasım ayına göre yüzde 23,11 artış gösterdi.
Verilere göre Yİ-ÜFE, kasımda bir önceki aya göre yüzde 4,08, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,11 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,69 artış gösterdi.
Sanayinin 4 sektörünün kasımda yıllık bazda değişimler, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 19,63, imalatta yüzde 25,04, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 0,58 ve su temininde yüzde 12,83 artış olarak gerçekleşti.
Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığında yüzde 2,15, imalatta yüzde 4,33, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 1,69 ve su temininde yüzde 0,49 artış oldu.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri incelendiğinde, ara malında yüzde 30,07, dayanıklı tüketim malında yüzde 25,84, dayanıksız tüketim malında yüzde 18,9, enerjide yüzde 0,36 ve sermaye malında yüzde 27,85 artış yaşandı.
Bu grupların aylık değişimlerine bakıldığında ise ara malında yüzde 4,77, dayanıklı tüketim malında yüzde 2,74, dayanıksız tüketim malında yüzde 4,17, enerjide yüzde 2,79 ve sermaye malında yüzde 2,58 artış görüldü.
Yıllık en fazla azalış yüzde 21,16 ile tütün ürünleri, yüzde 3,46 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 3,37 ile ham petrol ve doğal gaz olarak gerçekleşti. Buna karşılık metal cevherleri yüzde 53,36, ana metaller yüzde 48,92, diğer mamul eşyalar yüzde 37,42 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
En fazla aylık azalış, yüzde 5,57 ile tütün ürünleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık, ana metaller yüzde 7,43, gıda ürünleri yüzde 6,4, kağıt ve kağıt ürünleri yüzde 5,46 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olarak kayda geçti.
EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım ayı ana harcama gruplarında fiyat değişimleri belli oldu.
Kasımda bu kategoride aylık bazda en yüksek artış yüzde 4,51 ile ulaştırmada gerçekleşirken, bu grubu yüzde 4,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,69 ile ev eşyası takip etti.
Ana harcama grupları itibarıyla kasımda azalış gösteren tek ana grup yüzde 0,19 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ana grubunda aylık değişim olmazken, en az artış gösteren gruplar yüzde 0,12 ile haberleşme ve yüzde 0,80 ile sağlık olarak belirlendi.
YILLIK DEĞİŞİMLER
TÜFE'de yıllık bazda en yüksek artış yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görüldü. Bunu yüzde 21,08 gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 18,67 ile ulaştırma izledi. Bu dönemde sağlıkta yüzde 16,25, ev eşyasında yüzde 14,22 artış gerçekleşti.
Geçen yılın aynı ayına göre kasımda artışın düşük olduğu ana harcama grupları sırasıyla yüzde 0,67 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 0,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,19 ile haberleşme, yüzde 7 ile eğitim oldu.
Geçen ay endekste kapsanan 418 maddeden, 54 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 322 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.
Tüketici fiyatlarının en fazla arttığı bölge "Şanlıurfa, Diyarbakır" oldu
Kasımda İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, aylık bazda en yüksek artış yüzde 3,24 ile "Şanlıurfa, Diyarbakır"da oldu.
12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 13,06 ile "Erzurum, Erzincan, Bayburt" bölgelerinde gerçekleşti.
Yıllık bazda en yüksek artış da yüzde 16,61 ile "Şanlıurfa, Diyarbakır" bölgesinde gözlenirken bu bölgeyi yüzde 15,99 ile "Samsun, Tokat, Çorum, Amasya" ve yüzde 15,37 ile "Gaziantep, Adıyaman, Kilis" izledi.
En düşük fiyat artışı ise yüzde 12,33 ile "Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan" bölgesinde hesaplandı. (AA)

Aydın’da uzun yıllardır baklava ve tatlı sektöründe faaliyet gösteren

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül,

AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Efeler’de Cumartesi Pazarı’nı

Aydın’da ticari araçlar otomobile dönüşüyor: Mazaka Otomobil

Yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe giren Katliam Yasası’nın ardından

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan cuma pazarında vatandaşlara Ramazan

Türkiye’de ara tatillerin kaldırılıp kaldırılmaması konusu yeniden gündeme

Aydın’ın Efeler ilçesinde berberlik yapan Nazmi Aksoy, çocuk yaşta

Aydın’da Yeni Dörtyol projesi kapsamında başlatılan yol yapım çalışmaları,

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan Ömer İşgüzar, hem kendi

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun,

Trafikte sahte plaka kullanımı, vatandaşları hem maddi hem hukuki olarak tehdit ediyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlara “Nazilli’nin en büyük

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde vatandaşlar, kadınların

Son yıllarda doğal ürünlere olan ilgi artarken, halk arasında harnup olarak

Aydın’ın Efeler ilçesinde artan araç sayısı ve şehir merkezindeki

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Emekli ikramiyesi teklifimizde

Dünya, ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmalarla sarsılıyor. Karşılıklı

Türkiye’de emeklilerin ekonomik koşulları giderek zorlaşırken, Aydın’da

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı, Silivri Cezaevi’nde bulunan İstanbul

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

tvDEN ekranlarında yayınlanan ve Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programında

Aydın’ın Efeler ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın

Küresel jeopolitik gerilim ve dövizdeki baskı, Türkiye’de akaryakıt

Ege Bölgesi’nin sesi, Aydın’ın kalbi tvDEN ekranlarında yayın hayatına

Aydın’ın Efeler ilçesinde bir lisede yaşanan kavga okulda gerginliğe

fiyatlar ve düşen alım gücü oldu. Tezgâhlarda sebze ve meyve

Altın fiyatları, küresel gerilimlerin artmasıyla birlikte yeniden yükseliş

Türkiye genelinde bazı belediyelerin 65 yaş üstü vatandaşlara tanınan

1–7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Aydın Valiliği önünde düzenlenen

Aydın’ın Efeler ilçesinin en kalabalık mahallelerinden Adnan Menderes

Koçarlı Belediye Meclisi’nin Mart ayı oturumu sert tartışmalara sahne

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kemer Mahallesi’nde yalnız yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan aile hekimi uzmanı Dr. Süleyman

Sağlık Bakanlığı tarafından Aydın’a kazandırılan 15’i yeni, 1’i

Aydın’da 30 yıla yaklaşan esnaflık deneyimine sahip manav Turhan Vedat Terim,

Uluslararası çalışmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan davul geleneği, Aydın’ın







