Kuru üzümde ihracat, ilk kez yarım milyar doları aştı
6 Eylül 2019, Cuma 16:02Tweet | ||
![]() |
Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 516 milyon 200 bin dolara yükseldi.
Yıllık ortalama 300 bin ton rekolteyle Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin neredeyse tamamının karşılandığı Manisa'da, bu sezon ürün fiyatında ve ihracatta yaşanan pozitif gelişmeler üreticiyi de ihracatçıyı da sevindirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye çekirdeksiz kuru üzümde ihracat sezonunun başladığı 1 Eylül 2018'den sezonun sona erdiği 31 Ağustos 2019'a kadar olan bir yıllık dönemde 99 ülkeye 516 milyon 200 bin dolar değerinde 252 bin ton kuru üzüm ihraç etti. Bu sezonki ihracat değeri, bir önceki sezona kıyasla yüzde 14 artış gösterdi.
Söz konusu dönemde en fazla üzüm ihracatı 141,8 milyon dolarla İngiltere'ye yapıldı. Bu ülkeyi 58,6 milyon dolarla Almanya ve 52 milyon dolarla Hollanda izledi.
Avrupa Birliği'nden 26 ülke, Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının yüzde 77'sini karşıladı. 26 AB ülkesine 399,8 milyon dolarlık satış yapıldı.
"SEKTÖRÜN BAŞARISI"
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, yaptığı açıklamada, kuru üzüm ihracatında 500 milyon dolarlık ihracatın sektörün başarısı olduğunu ve başarının üreticinin, işletmecinin ve ihracatçının uyumlu çalışması ile sağlandığını söyledi.
Son 3 yılda yapılan üreticiyi bilinçlendirme çalışmaları ve üzüm işletmelerindeki teknoloji yatırımlarıyla Türk üzümündeki kalitenin arttığını, bu sayede yüksek rekoltenin kaliteyle birleşmesiyle Türkiye'nin kuru üzümde dünyada lider olduğuna dikkati çeken Özkasap, "Dünyada bizim üzümümüz kalitesiyle tescillenmiştir. Bizim Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü olarak tescillediğimiz bu ürünümüz kendini ispat etmiştir." dedi.
Özkasap, Türkiye'nin kuru üzümdeki ihracatının arkasında ciddi bir başarı hikayesi yattığını dile getirerek, "Bu başarı hikayesi birlik ve beraberlikle oldu. Üreticilerimizin işletmelerimize olan güveni, işletmelerimizin üreticilerimizle birlikte ortak yaptığı çalışmalara gerçekten takdire şayan. Türkiye'de ticarette çek ve senetin çok da güvenli bir araç olmadığı dönemde üzüm üreticilerimiz ile tüccarlarımız arasında örnek bir diyalog ve güven var." diye konuştu.
Kuru üzüm ihracatında 1 Eylül itibarıyla yeni sezonun başladığını hatırlatan Özkasap, son yılların en verimli ve kaliteli sezonunun yaşandığını, bölgesel don ve dolu zararının dışında Manisa genelinde ciddi bir sorunla karşılaşmadıkları için yeni sezonda ihracatta yeni bir başarı hikayesi yazacaklarına inandıklarını kaydetti.
BAŞARIDA BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de Türkiye'nin bu sezon kuru üzüm ihracatında bir önceki sezona göre miktar bazında yüzde 10 azalma yaşanırken değer bazında yüzde 14 artış sağladığına dikkati çekerek, "Kuru üzümde ihracat tarihimizde ilk kez yarım milyar dolar sınırını geçtik. Bu sezon değer artışını çok iyi yakaladık, bu başarının arkasında birlik, beraberlik ve algı yönetimi ile panik yapmadan ticaret yapmak yatıyor." diye konuştu.
Celep, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "10 liranın altında üzüm olmayacak" açıklaması neticesinde üzümün değerini koruduğuna işaret ederek, "Artık Tariş ve TMO'nun da alımlara başlamasıyla artık bu iş daha çok rayına oturacak. Her zaman söylüyoruz ihracatta üzümün tonu 2 bin dolardan aşağı olmaması lazım." ifadelerini kullandı.
İhracatta yakalanan 500 milyon doların önemli bir kilometre taşı olduğuna işaret eden Celep, "500 milyar dolar artık bizim için sürekli egale edeceğimiz baraj oldu. Çünkü bu yıl 300 bin ton rekoltemiz var. Geçen yıl daha az bir rekoltemiz vardı. Bu sezon, 500 milyon doların üzerine çıkma iddiamız var." dedi.
Türkiye'nin 1 Eylül 2018-31 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirdiği çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı ve en çok ihracat yaptığı 10 ülke şöyle oldu:
ÜLKE
1 EYLÜL 2017 -
31 ARALIK 2018 İHRACATI
(DOLAR)
1 EYLÜL 2018 -
31 ARALIK 2019 İHRACATI
(DOLAR)
DEĞİŞİM
(YÜZDE)
BİRLEŞİK KRALLIK 118.035.764 141.834.981 20
ALMANYA 52.519.284 58.627.147 12
HOLLANDA 47.847.498 52.012.709 9
İTALYA 31.908.765 35.544.548 11
FRANSA 27.570.511 33.239.117 21
AVUSTRALYA 26.010.774 30.523.120 17
KANADA 18.118.975 16.525.515 -9
İSPANYA 14.566.280 16.256.454 12
JAPONYA 9.652.631 15.748.739 63
BELÇİKA 14.985.413 14.794.777 -1
GENEL TOPLAM 452.888.251 516.200.674 14 (AA)

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın’ın Didim ilçesindeki Efeler Semt Pazarı’nda hem üreticiler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Başkanlığı’nın 19 Ekim’de gerçekleştirilecek

Diyetisyen Ege Boran Teke, obezitenin toplumda çoğu zaman estetik bir problem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, bir dizi ziyaret kapsamında geldiği

Aydın’da internet üzerinden vatandaşları dolandırdığı öne sürülen

Aydın’da bir kahvehaneyi silahla kurşunlama olayının firarisi olduğu belirlenen

Aydın’ın İncirliova ilçesinde iki aile arasında çıkan nişan kavgası

Aydın amatör spor camiasının sevilen ismi, Aydın Amatör Spor Kulüpleri

Aydın iş dünyasının önemli sivil toplum kuruluşlarından AY-SİAD, kuruluşunun

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası, üyelerine yönelik düzenlediği

CHP Efeler İlçe Başkanlığı’na seçilen Kaan Erçetin, mazbatasını

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, son günlerde gündemde

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Vardar İş Hanı’nda 61 yıldır berberlik

tvDEN ekibi olarak mikrofon uzattığımız vatandaşlara "Aydın'da yaşamak size

Aydın’ın Efeler ilçesinde havaların soğumasıyla birlikte soba satışlarında

Bazı vatandaşlar fiyatları normal bulurken, bazıları “tane ile almaya başladık”

Aydın’ın Efeler ilçesinde 27 yıldır aynı sokakta ayakkabı tamiri yapan

Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Beş Yıldız Eğitim Kurumları,

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üzerinde çalıştığı

Aydın’ın Efeler ilçesinde, 1 Eylül itibariyle sona eren av yasağının

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,