SON DAKİKA

“Mağazalarımızı 9 haftadır Pazar günleri açmıyoruz”

9 Şubat 2021, Salı 11:05

     


Aydın’ın yerel market işletmecisi ve İş İnsanı Hakan Çetin, “Biz dokuz haftadır Pazar günleri iş yerlerimizi açmıyoruz. Hiç kimse dönüş yapmadı, iyi ya da kötü yapmışsınız da demedi. Bu sadece bizim kendi sorumluluğumuzda” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yerel Market İşletmecisi ve İş İnsanı Hakan Çetin, tvDEN ekranlarında her pazartesi yayınlanan 5G1K programının konuğu oldu. Çetin, ürünleri fabrikadan alıp halka ucuz bir şekilde yansıtmaya çalıştıklarını söyledi.

“ÜRÜNÜ FABRİKADAN ALIP HALKA EN UCUZ ŞEKİLDE YANSITMAK DURUMUNDAYIZ”

Fiyatların maliyet giderlerden dolayı arttığını belirten Çetin, “Fiyatlar aslında düşünüldüğü gibi değil, maliyet giderleri yüksek olduğu için böyle. Biz yerel bir firmayız, Aydın’da istihdam yaratıyoruz ve hizmet veriyoruz. Lojistik olarak daha hesaplı fabrikadan ürünü direk alıyoruz. En ufak şubemiz Koçarlı, İncirliova ilçelerinde. Maliyet giderlerimiz düşük alıyor ama lojistiğini dışarıdan temin edenler fiyatları kat kat yükseliyor. O yüzden fiyatlar arasında farklılıklar doğabiliyor. Yani bu işte ürünü fabrikadan toptan alıp halka en ucuz şekilde yansıtmak durumundayız. Fakat maliyet giderleri çok yüksek, kiralar yüksek olduğu için giderleri içine yedirip halkımıza sunuyorlar. Aslında bu doğru bir davranış değil, bazı marketlerde birkaç gündür de gündemde, örneğin bizde 16 lira olan bir ürün ulusal bir mağazada 21 lira, yani bizimde aklımız almıyor nasıl bu işler böyle oluyor diye. Çok fark var, bizden daha ucuza mal etmeleri gerekirken bizden daha pahalıya satıyorlar. Rekabet gerekli, rekabet kaliteyi getiriyor, hesaplı ürün satmayı getiriyor, bu yüzden rekabet gerekli. Halkımız biraz daha araştırabilirse fiyatları, etiketleri daha iyi kontrol edebilirse daha iyi olur” dedi.

“BIRAKINDA BİR PAZAR GÜNÜ DE KISITLI ALIŞVERİŞTEN MAHALLENİN BAKKALI FAYDALANSIN”

Küçük esnafa destek için Pazar günleri işletme olarak çalışmadıklarını söyleyen Çetin, “Biz dokuz haftadır Pazar günleri iş yerlerimizi açmıyoruz. Hiç kimse dönüş yapmadı, iyi ya da kötü yapmışsınız da demedi. Bu sadece bizim kendi sorumluluğumuzda. Biz yönetim olarak karar aldık, arkadaşlarımız motive olsunlar aynı zamanda diye de düşündük. Zaten bana da anlamsız geliyor, Cumartesi ve Pazar günü sokağa çıkma yasağı var, sokağa çıkanlarda zaten kısıtlı, fakat Aydın’da şu an 300 tane zincir market var, her evin altı market zaten. Bizden önce ulusal mağazaların bize bunu ilan etmesi gerekiyordu, yani ‘biz bu şekilde yapıyoruz, sizde bu şekilde yapın’ diye. Mahalle bakkalının satmış olduğu ürünler belli. Ekmek, su gibi ürünler, bırakın da bir Pazar günü de kısıtlı alışverişten mahallenin bakkalı faydalansın. O gün insanlar çıksın evlerinin yanındaki bakkaldan alışveriş yapsın diye düşünüyorum. Biz bunu yaptık, pazar günleri açmamıza rağmen 1 TL ciro kaybımız yok. Biz bazı şeyleri esnaf odalarından ya da hükümetten değil de kendi tüzüğümüzü kendimiz koymalıyız. Ben yaptım, inşallah başkalarına örnek olur. İnşallah başkaları da yapar, bir etkileşim oluşur. Biz inanılmaz derece bakkallardan, büfelerden dönüş aldık, teşekkür aldık” diye konuştu.

“MÜŞTERİLERİMİZ BİZDEN MEMNUN”

Müşterilerin yapmış oldukları hizmetten memnun olduklarını dile getiren Çetin, “Bizim asıl mesleğimiz toptancılık, bizim ilk kuruluşumuz 1973 yılına dayanmaktadır. 2013 yılına kadar biz, toptan gıda işi yaptık. Pandemi aslında bize böyle bir fayda da sağladı, biz aradaki bu kaybı nasıl önleriz diye düşünmeye başladık, müşteriden de talep vardı. İki arkadaşımızla, iki tane araç aldık ilçe bakkallarını ilçe büfelerine hizmet vermeye başladık. Çokta iyi gidiyor şu anda, sebebi ise bizim sattığımız fiyata bakkallarda ucuza mal sattırmak. Bizim ürün tedarikimizin yüzde doksanı ile direk çalışıyoruz. Buda bizlere bir avantaj sağlıyor. Biz bu avantajı sağladıysak bakkalları da faydalandıralım yolundayız, iyi de gidiyor. Bizde memnunuz alışveriş yapan müşterilerde memnun, nihai tüketicilerde bizden memnun. Yedinci yılımızı tamamladık şehirde artık, bir taban müşterimiz oluştu. Müşterimiz bizden memnun, sattığımız ürünlerden, fiyatlardan ve hizmetimizden memnun” diye konuştu.

“BİZ AYDIN’DA EN İYİYİ BAŞARDIK”

Çetin, “Biz Aydın’da en iyiyi başardık, ama İzmir’de belki yüzde 40 civarındayız ama Aydın’da en tepeye geldik. Kendimizi tanıttık, ARGE çalışmaları yaptık, markalı ürünleri sattık, 14 bin barkodla başladık 6 bin barkoda düşürdük. Arkasından 2 bin 800 barkodla çalışmaya başladık. Hepsini denedik yani, o zaman ciromuzla bu zamanki ciromuz ile biz hep yüzde yüz büyüyerek geldik. Geçmiş zamanda yaşanan tecrübeler ile ticaret yapan kim olursa olsun saygı duyulmalı. Para kazanmanın türlü türlü yolu var. Ticaret süreceli bir iş, bugün kar edersin yarın zarar edersin, hepsini bir kenara bırakalım marketçilik değil, ticaret saygın bir iş. Netice itibariyle emek veriyorsunuz, istihdam sağlıyorsunuz. Bizim şuan 75 ile 100 civarında çalışanımız var. Dolaylı yoldan ise marangozumuz var, boyacımız var, bize ürün tedarik eden firmalar var. Bizde dolaylı yoldan yaklaşık bin kişiye istihdam sağlamış oluyoruz. Sadece Aydın için değil her il için yerel bir zincir cesaretli zincir mağazalar gerekli. Pandemi sürecinde giriş sayılarımız çok düştü ama takriben şu anda 8 ile 10 bin civarında giriş sayımız var. Bizim ADÜ’de Kampüste mağazamız var, günlük ziyaret sayıları bin ile bin 200 civarında şu anda ise 200 kişi giriyor mağazaya okullar kapalı olduğu için” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler