SON DAKİKA

"Aydın'a faydalı olmak istiyoruz"

9 Eylül 2020, Çarşamba 15:10

     


Aydın'da Polat Makina CEO'su Volkan Polat, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Polat, "Biz Aydınlıyız, Aydın'a faydalı olmak istiyoruz" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MESS Teknoloji Merkezi'nde düzenlenen “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi: MESS Teknoloji Merkezi ve 40 Fabrika Açılış Töreni”nde ithalatı önleyecek üretim yapan 10 sanayi kuruluşunu açıklamış, 10 firmanın arasında Aydın’dan Polat Makina da yer almıştı.

KURULUŞ AŞAMASINI ANLATTI

Kendisini tanıtan Volkan Polat, "1984'te Aydın'da doğdum. Ortaokul ve liseyi Aydın'da bitirdim. Üniversite hayatımda yurt dışındaydım. Makine mühendisiyim. Polat Makina aile şirketimiz. Polat Makina 1978 yılında İbrahim Polat tarafından kuruldu. O zamanlar 4 buçuk metrekare soğuk demirci olarak. Ondan bir tık öncesi de İbrahim bey askere gidiyor. Babam o zamanlar marangoz, marangoz atölyesinde devam ediyor. Amcam İbrahim bey de Aydın'a geliyor. "Ben ne yapacağım?" diyor. Babam ve amcam karar alıyor. Marangoz atölyesini ikiye bölüyorlar. Sağ tarafında İbrahim bey soğuk demircilik yapıyor, sol tarafında babam marangozluk yapıyor. Ateş ve barut bir araya gelmiş. Kendini sürekli geliştirmeye çalışan bir yönetim kurulu başkanımız var İbrahim bey. Yerine sığmıyor. Kendini geliştirmeye devam ediyor İbrahim bey. 1984 yılına kadar çeşitli işler yapıyor İbrahim bey. 1984 yılında İtalyanlar Aydın'a geliyorlar. İtalyanlar zeytinyağı makinesi satıyorlar. İbrahim bey de bu makineyi yapmak için karar alıyor. İbrahim beye de sen nasıl yapacaksın diye karşı çıkıyorlar. Bu sözler İbrahim beyi daha çok cesaretlendiriyor. Yapacak ama cebinde para yok. 10 yıl boyunca para biriktiriyor. Yurt dışına çıkıyor, şanzuman nedir? döküm nedir? bunları öğreniyor. İlk makinesini 1994 yılında üretiyor ve piyasaya sürüyor. Ama makinenin nasıl çalışacağına hakim değiller. Makineye zeytini vermeye başlıyorlar ama makineden yağ çıkmıyor. Sabaha kadar o makinenin başında ezber bozduruyorlar. Nasıl olacak diye. Sabah 6'da nefes almak için dışarı çıkıyor. Düşünüyor, aklına bir şey geliyor. Makinenin değişikliklerini yapıyor ve yağları almaya başlıyor. O günden sonra Polat Holding serüveni başlıyor" dedi.

"32 ÜLKEYE İHRACATIMIZ VAR"

Polat Makina'nın ilk doğuşu ve varoluşunun zeytinyağı olduğunu söyleyen Polat, "2005 itibariyle endüstriyel alana girdik. Altında çok farklı organlar var. Gıda sektöründe aktifiz. Süt sektöründe aktifiz. Ayrıştırma işlemlerinde bizim makineler kullanıyor. 32 ülkeye ihracatımız var. İtalya'da merkez üstü var. Polat Makina bünyesinde 7 arkadaş çalışıyor. Bu arkadaşlar kendi sektöründe en az 25 yıl tecrübeye sahipler. AR-GE merkeziyiz. AR-GE merkezimizin bir bacağı da İtalya'da yapılanmış durumda. Biyolojik ve endüstriyel arıtmada aktifiz. Bir çok belediyede arıtmalarda bizim dekantörlerimiz mevcut" dedi.

"ÜLKEMİZDE BULUNAN KONTİNÜ SİSTEM

ZEYTİNYAĞI MAKİNELERİNİN YÜZDE 73'Ü BİZE AİT"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ithalatı önleyecek üretim yapan 10 sanayi kuruluşunu açıkladığını söyleyen Polat, "Biz bu 10 firma arasında yer aldık. Biz ikinci nesiliz. Üç kişiyiz. İbrahim beyin bir oğlu var Olcay Polat. O da iktisat işletme mezunu. İkinci nesil işi aldıktan sonra ve yürüttükten sonra İbrahim bey de yerinde durmayan birisidir. Bir makina icat ettiler hocalarla. Türkiye'de bitkiler var. Bir çoğu tıbbi, kozmetik ve ek gıda alanlarında. Biz bu bitkileri yurt dışına satıyoruz onlar da katma değerli ürün haline getirip bize satıyor. Biz de bunun önüne geçmeliyiz. 60 Milyar Dolarlık bir potansiyeli var bunun. Dünya çapında 425 bin bitki var, bunun 70 bin kadarı tıbbi alanda kullanılabiliyor. Ve bunun bin 700'ü Türkiye'de var. Kayseri'de yolda çıkan bir bitki var. Kaynatıp içildiği zaman prostata iyi geldiği keşfedilmiş. Keşfetmediğimiz de olabilir. Biz bunları niye dışarıya verelim. Biz üretelim. Bunu üreten tek firma Polat Makina. Bu projeye de yaklaşık 3 bin firma başvurmuş. Biz de ilk 10'dayız. Yakın zamanda da Kasım ayı gibi yeni fabrikamızın temellerini atacağız. Yatırım Aydın'da olacak. Biz Aydınlıyız. Babalar Aydınlı. Aydınlı olarak kalmak istiyoruz. Aydın'a fayda sağlamak, istihdam sağlamak istiyoruz. Yaklaşık 40 bin metrekare kapalı alanda, tamamen dijital olacak. Makinelerimiz de bile uzaktan takip etme durumumuz var. Takip ediyoruz. Fabrikamızda 450 kişi çalışmasını planlıyoruz. Bu artabilir. Hedefimiz binlere çıkmak. İbrahim bey yaptığı makineyle zeytin çekirdeğini kedi kumu haline getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasından sonra Polat Makina çok farklı bir yere geldi. Bizimle iş birliğine girmek isteyenler oldu. Bir üst lige çıktı diyebilirim Polat Makina. Aile içinde şuan herkes çok mutlu. Personel de çok mutlu. TÜBİTAK bir araştırma yaptı. 2017-2018'de. Türkiye'de bulunan kontinü sistem zeytinyağı makinelerinin yüzde 73'ü Polat Makina'nın. Geri kalan kısmı ise 5-6 firma arasında paylaştırılıyor" dedi.

"FABRİKA KURAN FABRİKAYIZ"

Polat Makina'nın gelecek vizyonunu açıklayan Polat, "İlk etapta biz çıtayı dünya çapında ilk 10 firmaya girmek istiyoruz. Hem ciro hem de isim olarak. Şu an zeytinyağı fabrikası kuran fabrikayız. Diğer endüstriyel sektörlerde de fabrika kuran fabrikayız. Ekibimiz çok kuvvetli. Altyapıyı oluşturduk. Bu konuda ilerlemek istiyoruz. İthal olarak dekantör ve seperatör kısmında seperatör biraz daha fazla. Türkiye'de bizim dövme döküm teknolojisiyle yapmamız gerekiyor. Bu teknoloji daha Türkiye'de yok. Bizim istediğimiz tekniklerde değil. Biz bunu yurt dışından getirmek zorundayız. Seperatör aslında makinenin yüzde 50 ile 70'ini kapsıyor. Dekantör tarafında da yüzde 5 arasında gezer. Geri kalanı millidir" dedi.

"BÜYÜKŞEHİRDE BÜYÜK FİRMADA KÜÇÜK İNSAN OLMAKTANSA

KÜÇÜK YERLERDE BÜYÜK FİRMADA BÜYÜK İNSAN OL"

Şanslı bir makine mühendisi olduğunu söyleyen Polat, "Bana var edilen bu imkanlar aslında bir çok insanda yok. O yüzden çok şanslıyım. Ailemden dolayı da çok şanslıyım. Amcam başta olmak üzere babam aynı şekilde bizi birlik halinde tuttular. Bu imkanları verdiler belli noktalara taşıdılar. Bundan sonrası artık bizde. Bizim bu imkanı nerelere taşıyacağımız önemli. Şanslıyız bu konuda. Aslında herkes çok zeki. Biraz acele ediyoruz. Büyükşehirde büyük firmada küçük insan olmaktansa küçük yerlerde büyük firmada büyük insan haline gel. Patron seni görür. Bizden 4 arkadaş İtalya'ya taşınıyor. Orada belki de 5 yıl boyunca ciddi eğitimler alacak. Sonra buraya direktör veya müdür olarak geri gelecekler. Öğrencilere şunu söylüyorum; "Küçük yerlerde büyük şirketlerde olun.' Biz mutluyuz. Aydın için elimizden geleni yapacağız. Polat Grup Holding'i tüm dünyada tanınacak hale getireceğiz" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler