SON DAKİKA

“Üretim kapasitemizi arttırmak istiyoruz”

10 Şubat 2021, Çarşamba 14:09

     


Genç Kadın Girişimci Naciye Öztürkkan, ”Şu anda 20 kişi ile çalışıyoruz. Üç yılda 20 kişiye çıktık, önümüzdeki iki yıl içerisinde de 100 kişiye çıkmak hedefimiz. Türkiye’de plastik enjeksiyon sektöründe ön safhalarda yer edinerek kalitede Avrupa standartları doğrultusunda üretim kapasitemizi arttırmak istiyoruz” dedi.

15 bin liralık bir sermaye ile başladığı Plastik Enjeksiyon sektöründe hızla büyüyen ve işlerini ihracat noktasına getiren Kadın Girişimci Naciye Öztürkkan, tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu’nun konuğu oldu. Öztürkkan, Hedeflerinin iki yılda 100 kişiyi ulaşarak istihdamı arttırmak oluğunu söyledi.

“ NACİYE ÖZTÜRKKAN KİMDİR?”

Öztürkkan, “24 yaşındayım, Manisalıyım. Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümü okumaktayım. İş hayatı sebebiyle bir süre sınavlara verimli olamadığım için ara vermek durumunda kaldım. Bu yıl kaydımı yenileyip devam etmeye karar verdim. Abim Semih Öztürkkan plastik enjeksiyon makinalarına kalıp imalatı yapmaktaydı, ben de abimin yanına yardımcı olmak için gidip gelmeye başladım. Abim ile , ‘Plastik enjeksiyon için kalıp imalatı yapıyoruz üretimi neden yapmıyoruz’ diye bir konuşma geçti aramızda. Bunun üzerine abimin kalıbını yaptığı bir müşterisi bizden üretimini de istedi. Bu şekilde enjeksiyon makinası araştırmaya başladık. İlk üretim kalıbımızı aldığımızda dışarıda enjeksiyon makinesi bulunan bir işletmede üretimini yaptırdık ve müşteriye teslimatını gerçekleştirdik. Aslında işe tamda burada başladık. Dışarıda bastırırken ufak yollu da olsa bir makine alma kararında bulunduk, daha sonra çok iyi olmayan eski bir enjeksiyon makinesi aldık. 15 bin lira ile bu işi kurmak olmaz, bir makinede alamazsınız ama 2018 yılından bahsediyoruz ve eğer ki araştırma yaparlarsa şu anda 40 bin liraya enjeksiyon makinesi alabilirler. Ben bu işe başladığımda 15 bin lira nakit param vardı, bunu sadece peşinat olarak kullanabildim. Bunun geri kalan bir bölümünü bankalarda belirli bir kredi fizibilitem oluştuğu için banka kredisinden yararlandım, bir kısmını da abimin sağladığı olanaklardan faydalandım” dedi.

“KORONAVİRÜS SEBEBİYLE BİZDE DE KALIP TALEPLERİ ARTMAYA BAŞLADI”

Koronavirüs sürecinde kalıp taleplerinin artmaya başladığını söyleyen Öztürkkan, “Plastik enjeksiyon kapalı bir kabın içerisinde plastik malzemenin erime sıcaklığının üstündeki bir sıcaklık aralığında yüksek hızla yoğunluk girişinden kalıp gözüne hızlı bir şekilde enjekte edilmesi sonucu ütüleme ve soğuma fazı ile parçanın istenilen boyutta ve şekilde kalıptan çıkma prensibine dayanan bir plastik parça imalat yöntemidir. Mutfaklarda hanımların sürekli olarak ellerini altında kullandığı, bunu plastikçiden aldık dediğimiz ya da milyoncudan aldık tabiriyle tanımladığımız her şey aslında yapılabiliyor. Vizyon olarak uzak doğu ile rekabet etmek istiyorduk, şu anda pandemi sebebiyle galiba bir ucundan yakalamış gibiyiz. Onlar kendilerini bu alanda daha çok geliştirdikleri için şu an Türkiye’de hali hazırda bir işletme çoğu yedek parçasını ya da satıcılarımız çoğu plastik üründe buna dahil olmak üzere uzak doğudan alıyordu, ama şu an koronavirüs sebebiyle bizde de kalıp talepleri artmaya başladı. Artık alım eskisi kadar kolay yapılamadığı için sağlık sorunlarından dolayı. Eskiden beş tane ürün alıyorlarsa şu anda belki iki ürün alıyorlar o yüzden üç tanesi Türkiye’de üretilmeye başladı. Plastik artık her yerde var, bizim avantajımız şu yönde var, bizim şu anda güçlü bir kalıphanemiz mevcut. Bir müşterimiz bize kalıbını ve hammaddesini getirip fason üretimini isteyebiliyor. Bunun yanı sıra elinde kalıp olmayan bir müşterimiz direk bize gelip bu ürünün hem kalıbını hem üretimini alıp gitmesi daha çözüm odaklı çalıştığımızı gösteriyor. Bizim avantajımız biraz bu yönde” diye konuştu.

“İŞ KURMAK EN KOLAYI ÖNEMLİ OLAN O İŞİ YÖNETEBİLMEK “

İş yönetebilmenin önemine dikkat çeken Öztürkkan, “Miktarın ne kadar olduğu önemli değil benim gözümde, iş kurmak en kolayı. Önemli olan o işi yönetebilmek. İşi kuruyorsunuz ama o işi yönetemediğinizde maalesef bir verim alamazsınız. Çok paranız olabilir, bir sürü makine alacak durumda olabilirsiniz ama o işi yönetemezseniz o işin içinden çıkamazsınız. Bu iş ve her işi azim ve sabır gerektiren bir iş. Bizde bir makineyle orta yollu çok iyi olmayan bir makineyle bu işe başladık ve yavaş yavaş işlerimizi geliştirdik. Kazancımızı makine ve makine ekipmanlarını geliştirmeye ve yenilemeye yönelik harcadık. Ben çalışmaktan korkmadım ve yorulmadım çünkü karşımda çok güzel bir örnek vardı, o da abim. Bence hayatta kötü düşünmek ya da olumsuz düşünmek değil de bir şeyleri örnek alabilirsek kendi işimizi ya da başka bir işte yükselişi de kutlayabiliriz, ben buna inanıyorum” dedi.

“100 KİŞİYİ İSTAHDAM ETMEK HEDEFİMİZ”

Hedeflerinin istihdamı arttırmaya yönelik olduğunu ifade eden Öztürkkan, “İlk başlarda tek bir makinemiz vardı, işin önünü göremediğimiz içinde işe herhangi birini almadık. Ben kendim makine başında çalıştım, abim makinenin başına geçip çalıştı. İlk kalıbımızı aldık, ikinci, üçüncü kalıp derken işlerimiz biraz daha yoğunlaştığından belli bir süre sonra yoğun bir tempoda çalışmaya başladık. İşler böyle devam ederken bir para döngüsü de oldu ister istemez. Sonrasında makine yenileme ikinci bir makine derken bir kişiyi aldık, ardından ihtiyaca göre bir kişi bir kişi daha derken bu seviyeye geldik. Şu anda 20 kişi ile çalışıyoruz. Üç yılda 20 kişiye çıktık, önümüzdeki iki yıl içerisinde de 100 kişiye çıkmak hedefimiz. Türkiye’de plastik enjeksiyon sektöründe ön safhalarda yer edinerek kalitede Avrupa standartları doğrultusunda üretim kapasitemizi arttırmak istiyoruz. İstihdam ettiğimiz 20 kişiden 7’si kadınlardan oluşmaktadır. Bizim işimiz biraz daha yük olduğu için yani çeliklerle olduğu için çok fazla kadın istihdamı sağlayamıyoruz. Sanayi de eskiye oranla kadın çalışanların sayısı çok fazla ve bu çok guru verici bir şey” diye konuştu.

“ALMANYA’YA İHRACAT YAPIYORUZ”

Öztürkkan, “Hammaddelerin sağlığa zararı olanları kadar sağlığa zararı olmayanları da mevcut. Bunun için almış olduğumuz her maddenin belgeleri elimizde mevcuttur. Bizim üretimlerimizde genelde sağlığa zararlı olmayan hammaddeler kullanılıyor. Bizim üretmiş olduğumuz ürünler tek kullanımlık ürünler değil. Bizim üretimde kullandığımız malzemeler sürekli kullanılabilecek malzemelerdir. Bu bakımdan sağlığa herhangi bir zararları yoktur. İhracatımızda var, Almanya’ya ihracat yapıyoruz. Hiçbir kamu kurumuyla çalışmadık, ihracatımızı şu anda sadece Almanya’ya yapıyoruz, bunları geliştirmek yönünde ilerlemek istiyoruz. İşe girerken de devletten hiçbir olanak beklemeden girdik, kendi imkânlarımız doğrultusunda banka kredileri gibi yollarla işimizi kurduk. Keşke bir destek olsa, devletinde bize ihracat noktasında yardımları olsa. İşçi Bulma Kurumu var, orada insanları çalışmaya teşvik ediyorlar, yönlendiriyorlar tabi ki bunlardan yararlanmaya çalışıyoruz. Keşke bunları biraz daha geliştirip biraz daha bu iş bulamayan insanları ve iş yerlerini gözetebilseler ki herkes halinden memnun ve mutlu olsa ne güzel olurdu” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler