SON DAKİKA

“Pamukçu zarar etmekten kurtuldu”

16 Ekim 2020, Cuma 16:38

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Açıklanan 1 lira 10 kuruşluk pamuk prim desteği sayesinde, üreticilerimiz zarar etmekten kurtuldu” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kütlü pamuk için ödenecek destek primini bir lira 10 kuruş olarak açıkladı. 2 yıldır pamuğa destek priminin 80 kuruş olduğunu dile getiren Efeler Ziraat Odası ve Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk fiyatlarındaki artışla birlikte 30 kuruşluk prim artışının tarım sektörünü sevindirdiğini belirtti.

“ÜRETİCİMİZDE UMUTSUZLUĞA NEDEN OLMUŞTU”

Aydın’ın pamuk üretiminde 2. Sırada olduğunu söyleyen Başkan Kendirlioğlu, “Pamuk üreticimiz son dönemlerde umutsuz durumdaydı. 2019 sezonunda ilimiz genelinde 580 bin dekar alanda pamuk üretimimiz vardı. Fakat, üreticimiz artan maliyetler karşısında, üretimde kısıtlamaya gitti ve bu sezon 500 bin dekar alanda ancak üretim yaptı. Çünkü geçen sezon üreticimiz pamuğunu 3 ila 3,5 lira aralığında satabildi. Bir de destek primi son 2 yıl değişmedi ve 80 kuruş olarak verildi. Bu da üreticimizde umutsuzluğa neden olmuştu” diye konuştu.

“PAMUK FİYATI DA ARTTI”

Bakanlığın açıkladığı bir lira 10 kuruşluk desteğin geçen sezon verilmesinin daha doğru olacağını vurgulayan Kendirlioğlu, “Bizim bu sezon pamuk primi destekleme fiyatı beklentimiz bir buçuk lira civarındaydı. Çünkü 2 yıl boyunca 80 kuruş destekleme ödendi. Bu 2 yılda mazot, gübre, tohum gibi ana giderlerimizde çok fazla artış yaşandı. Üreticimizin büyük emeklerle yetiştirdiği ürününe ne kadar destek alacağını dikim yapmadan öğrenebilse belki üretim daha farklı olabilir. Bu belirsizlik üreticimizde endişeye neden oluyor. Bu sezon 4 lira 20 kuruşlarla başlayan pamuk fiyatı şuan 5 lira 40 kuruşlara yükseldi. Açıklanan 1 lira 10 kuruşluk pamuk prim desteği sayesinde de, üreticilerimiz zarar etmekten kurtuldu” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler