SON DAKİKA

"Başarılı olmaktan başka şansımız yok"

18 Aralık 2021, Cumartesi 14:27

     


Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu "Emin Aydın'la Baş Başa" programının konuğu oldu. "Pandeminin etkilerini yavaş yavaş atlatıyoruz" diyen Arslan, ekonomideki dalgalanmayı ve yeni asgari ücreti de değerlendirdi.

Arslan, "2019 Mart ayından itibaren pandemi süreci dünyayı etkisi aldı. Bunun yansıması da bizim ülkemizde maksimumu seviyede hissedildi. Son gelen aşılama ile bu bizim ülkemizde belli bir yere kadar getirildi. Bu da ekonominin şartlarının son zamanda herhangi bir etkisi kalmadı. Dünyada birçok ülkede kısıtlamalar başladı. İnşallah bu bizim ülkemizde yaşanmaz. Vatandaşlarımız aşı konusunda hassasiyetini gösterirse olmayacağına inanıyorum. Pandeminin etkilerini yavaş yavaş atlatıyoruz." dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Arslan, " Biz 5 Nisan Tansu Çiller kararında o zaman ekonomik krizde mark 8 liradan 20 küsur liraya çıkmıştı. Yüzde 300'ü gördüğü zaman dilimi oldu. Bülent Ecevit'in başbakanlığı döneminde Ahmet Necdet Sezer anayasa kitapçığına attığı muhabbetiyle başlayan bir süreç gerçekleşti. Orada da aşağı yukarı yüzde 100'e yakın bir artış oldu. Sıkıntı belli bir trendle gelip de aniden yükselmesiyle alakalı. Bu yükseliş TL'de olan birçok kimsenin neredeyse yüzde 50 ile yüzde 100 arasında bugün TL'nin değer kaybı ile alakalı. Sizin cebinizde TL varsa alım gücünüz düşecek. Alım gücü düşeceği için bunun etkisi bir kaç ay sonra biraz daha hissedilecek. Asgari ücret konusunda da her iki tarafın mutlu olması gerekir. Çalışanlarımızı mutlu edemezsek bu işe yansır. Bir şekilde onların da mutlu olacağı bir rakam olması lazım. Geçim standartlarını yakalamaları lazım ki huzur olsun. 4000 TL'nin üzerinde olmasıyla bizim beklentimiz de bu yöndeydi fakat şöyle bir sorunumuz var bizim, işvereni de mutlu etmezseniz sonuçta işverenin de yüzde 50 artış olduğu zaman bir şekilde karşılaması gerekir. Bu işsizliği körükleyebilirdi. Bu konuda da bir duyarlılık kesinlikle gösterildi ama rakam bize göre yani 470 lira gibi bir rakam şu an net olmamakla beraber tasarruf sağlanacak ama bunun daha da artması gerekiyor. Asgari ücretle alakalı daha bu yıl içinde 5000 lira ücret alan bir kişinin bu ay maaşı 4100 lira. Vergi diliminin de çözülmesi lazım. Asgari ücretin üstündeki ne olacak, asgari ücretin üstündeki 500 lira fazla aldığında vergi dilimine girerse asgari ücretten daha az bir gelir elde edecek. Ne eksileceği ne kalacağı daha kesinleşmedi. O 470 lira onun bize yeterli değil. Diğer kalemlerde de bu vergi diliminin düşmesi lazım. Asgari ücret işçi kısmını beklenen doğrultuda mutlu etti ama işveren kısmının tamamen bundan mutlu olduğu söylenemez. Bu sonra işsizliği körükleyebilir. İyileştirmeler olursa istihdamı sağlayacak. Biz destekleri bekliyoruz Sayın Cumhurbaşkanımızdan" dedi.

"BAŞARILI OLMAKTAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK"

Arslan, "Bizim 2021 yılında stratejik planımız var 3 yıllık. Bunun hazırlığını yaptık. Bunda da ana unsurumuz ihracat. Yani üyelerimizin ihracatını arttırmak ve ihracat potansiyeli olan üyeleri hedefimiz bir şekilde ihracat yapar hale getirmek. Bu strateji projemizde yer alan ana konu. İkinci konumuz da üretim. Bunları yapmak için nitelikli eleman sorunumuz var. Biliyorsunuz hepsi bir zincir. Bunlar birbiri ile bütün çalışmalarımız var. Önümüzdeki sene ihracat ofisi kuruyoruz, bu konuda eğilimli kişileri istihdam ederek. Bizim ihracat yapmak isteyen üyelerimize direkt ofis olarak yani gelip yüzde altmışa yakın destek alabileceği bir ofis kuruyoruz. Şu anda onun çalışmaları var. Bu şu anki geldiğimiz noktada da bizim doğru bir yönde oda olarak faaliyet gösterdiğimizi teyit etmiş oldu. Küçük ölçekte olan işletmelerimizin bir tane dış ticaret elemanı tutma durumu şu an için yok. İşi belirli noktaya getirdiği zaman bunlar olabilir. Bunu da biz meslek örgütü olarak karşılayacağız. Bu tip eksiklikleri, noksanları belirleyip artı yazmak kazandırmak ihracatında. Onun için biz bu sorumluluğumuz olan konuya daha çok eğilim verdik ki bundan sonraki zaman diliminde bu işi en iyi şekilde yapıp bu kendisinde mevcudiyetinde bir istihdam sağlayamayacağı yani dış ticaretle ile ilgili eksiği biz gidermeyi hedefliyoruz. Bunda da başarılı olacağız. Çünkü başarılı olmaktan başka şansımız yok. En iyi şekilde bunu üyelerimize hizmet olarak sunacağız" dedi.

"ÖĞRENCİLERE MESLEK LİSESİNE GİTMENİN ÖZENDİRİLMESİ GEREKİYOR"

Arslan, "Bundan 90'lı yıllarda meslek liseleri dediğiniz zaman en yüksek puan seviyesinde öğrenci alınırdı. Peki ne değişti o gün ile bugün arasında? Özellikle o zamanlar meslek liselerinden lisansa veya meslek yüksekokuluna gidenlere artı puan veriliyordu. Bazı şeyler hızlı şekilde tekrar düzenlenerek yani artı puan verilebilir veya meslek lisesi çıkışlı birçok bölümde okuyan geçlerimiz haricinde lisansa gitmeme gibi şart getirilirse meslek liselerinin önü açılır. Bizim çok uzun süre bekleme şansımız yok üretmek zorundayız. Sadece sermaye ile işiniz görülmüyor ki. Sermayeniz var aldınız ekipmanı getirdiniz bunu kim kullanacak? Nitelikli eleman burada devreye girecek. Bunun da bir yandan başlanması lazım. Öğrencilere meslek lisesine gitmenin özendirilmesi gerekiyor. Gençlerin meslek lisesinden çıkışta kendilerini nereye taşıyabilecekleri konusunda ebeveyn ve rehberlik öğretmenlerinin ikna etmesi lazım" ifadesini kullandı.

"ÜRETENLER HEP KAZANANLAR"

Arslan, "Hizmet sektörü pandemiyle beraber düştü, hala kendini toparlayabilmiş durumda değil. Birçok firmada sıkıntı devam ediyor. Üretenler hep kazananlar. Pandemi bir fırsattı. Okullarımız krizi fırsata çevirdi elindeki bunca yıldır kullandığı ekipmanla üretim yaptılar. Karşılığında da ne kadar doğru yolda olduğunu gösterdi. Bir maskeyi bile dikecek insan aramadık mı? Meslek liselerinin haricinde dikenler var mıydı? Yoktu. Meslek konusunda kesinlikle meslek liselerinin sayısını arttırmak zorundayız. Oran yüzde otuzdan yüzde yetmişe değil de tam tersi yüzde yetmişi meslek lisesi, yüzde otuzu bizim beyaz yakalı tabir ettiğimiz veya bilim adamı olacak. Bizim potansiyelimiz de bu" dedi.

"ARTIŞLARIN HEPSİNİN SEBEBİ SADECE DÖVİZ KURUNDAN DEĞİL"

Arslan "Bizim bölgemizde inşaat sektörünün ivmesi gayet iyiydi. İnşaat sektöründe bir durağanlık söz konusu değil. 2001 yılındaki krizde 1 sene içinde 2 kere temel kazmışız. Şu anda kriz diyoruz ama gidin görün o kadar inşaat var ki demek ki krizin etkileri farklı. O dönemde çok farklıymış alım gücü ile alakalı şu anki konjektörde farklı. İnşaatlarda her şey devam ediyor. Tabi ki etsin biz etmesin demiyoruz ama o gün ile bugün arasında kriz algısı daha farklı hale geldi. Bizim ülkemizdeki girdilerin sadece artması direkt dövizden veya farklı materyaller değil. Birçok ürünün ham maddesini yurt dışından alıyoruz. Bizim yurt dışından gelen ürünlerimizde dolar bazında alıyoruz. 30 dolar olan ürünler var bu iç pazarı tetikliyor doğal olarak. Artışların hepsinin sebebi sadece döviz kurundan değil. Döviz kurundan artış bir yere kadar. Siz fiyatlara baktığınız zaman artışı yüzde üç yüz olan var. Esas bunlarla alakalı sorun var" dedi. (ELİF DUMANOGLU) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler