Zeytinyağı ihracatı yüzde 20 arttı
19 Ocak 2021, Salı 11:29Tweet | ||
![]() |
Sağlık iksiri zeytinyağı pandeminin zirve yaptığı 2020 yılının son çeyreğinde, 2020/21 ihracat sezonuna başarılı bir giriş yaptı. Yeni sezonda iki ay geride kalırken zeytinyağı ihracatı önceki sezonun aynı dönemine göre yüzde 20’lik artış yakalayarak 23,1 milyon dolardan, 27,8 milyon dolara yükseldi.
Zeytinyağı ihracatı miktar bazında bakıldığında ise; yüzde 13’lük artışla 9 bin 734 tondan, 10 bin 951 tona yükseldi. Türk zeytinyağı ihracatçıları, 2020/21 sezonunda sağlık iksirini dolar bazında yüzde 7 daha fazla fiyata ihraç etme başarısı gösterdi.
Türkiye zeytinyağı ihracatında en büyük artışı Amerika Birleşik Devletleri’nde yakaladı. ABD’ye sağlık iksirinin ihracatı yüzde 112’lik artışla 5,9 milyon dolardan 12,6 milyon dolara yükseldi. Zeytinyağı ihracatında ABD’nin aldığı pay yüzde 25’ten yüzde 45’e yükseldi.
SOFRALIK ZEYTİN İHRACATI YATAY SEYİR İZLEDİ
1 Ekim 2020 tarihinde başlayan sofralık zeytin ihracatı yatay bir seyir izledi. Sofralık zeytin ihracatı 2019/20 sezonun ilk çeyreğindeki 40 milyon dolarlık ihracat seviyesini korudu.
Sofralık zeytin ihracatında siyah zeytin ihracatı 31 milyon 753 bin dolar olurken, yeşil zeytin ihracatı 8 milyon 241 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Türkiye, 1 Ekim-31 Aralık 2020 tarihleri arasında 23 bin 208 ton sofralık zeytin ihraç etti.
Zeytincilik sektörünün 2020/21 sezonunun geride kalan dilimindeki toplam ihracatı yüzde 6’lık artışla 65 milyon dolardan 69 milyon dolara yükseldiği belirtildi.
“REKOLTE DÜŞÜŞÜNE RAĞMEN İHRACAT RAKAMLARI SEVİNDİRİCİ”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, zeytinyağı ihracatında 2019/20 sezonunun yüzde 13’lük kan kaybı yaşadığını, kuraklık nedeniyle zeytinyağı rekoltesinin beklenenin altında kaldığını buna rağmen yeni sezonun ilk iki ayında yakalanan ihracat seviyesinin sevindirici olduğunu kaydetti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak öncelikli hedeflerinin, yüksek katma değere sahip, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatının payının artırılması olduğunu vurgulayan Er, "Bunun sağlanabilmesi için, tarımsal ürünlerde ihracat iadesi desteğinin artırılmasının çok büyük önem arz ettiğinin altını çizmek istiyorum. Ülkemizin hem sofralık zeytinde hem de zeytinyağı ihracatında İspanya, İtalya, Yunanistan gibi rakip ülkelerle rekabette zorlanmasının en büyük nedeni ülkemiz aleyhine oluşan maliyet farkıdır. Ülkemizde ihracatçıya sağlanan iade desteği çok düşük düzeydedir. 2013 yılına kadar ABD$ üzerinden verilen destekler ile şu an TL üzerinden verilen destekler karşılaştırıldığında mevcut ihracat iadelerinin çok düşük kaldığı açıkça görülebilmektedir. 2013 yılında Tescilli Türk markalı ve "Made in Turkey" ibaresi ile 0-1 kg (1 kilogram dahil) ambalajlarda yapılan zeytinyağı ihracatında 650 ABD Dolar/ton destek verilirken günümüze bu tutar 1.600 TL/ton, yani yaklaşık 200 ABD Dolar civarındadır, ton başına 440 ABD Dolar’ tutarında bir destek kaybı söz konusu. Güncel kur oranlarını baz alarak karşılaştırdığımızda, 1-2 kg ambalajlı zeytinyağı ihracat desteği ton başına 360 ABD$’dan 105 ABD Dolar’a düşerek 255 ABD Dolar azalmış, 2-5 kg arası ambalajlarda yapılan zeytinyağı ihracatı için verilen destek ise ton başına 200 ABD Dolar’dan 55 ABD Dolar’a düşerek, 145 ABD Dolar azalmıştır” diye konuştu.
“Sofralık zeytin için verilen desteklerde de büyük düşüşler gözlemlenmektedir” şeklinde konuşan Başkan Er sözlerini şöyle sürdürdü: “2013 yılında Tescilli Türk markalı ve "Made in Turkey" ibaresi ile 0-1 kg (1 kg dahil) ambalajlarda ihraç edilen sofralık zeytinlerde 260 ABD Dolar/ton destek verilirken günümüzde bu tutar 630 TL/ton, yani yaklaşık 80 ABD Dolar’a tekabül etmektedir. Yani ton başına verilen destek tutarında 180 ABD Dolar civarında bir azalış söz konusudur. Aynı şekilde güncel kur oranlarını baz alarak karşılaştırdığımızda, 1-2 kg arası ambalajlarda sofralık zeytin ihracat desteği ton başına 180 ABD Dolar’dan 55 ABD Dolar’a, 2-5 kg arası ambalajlarda sofralık zeytin ihracat desteği ise ton başına 130 ABD Dolar’dan 35 ABD Dolar’a düşerek, 95 ABD Dolar geriledi. Sonuç olarak rakamları mukayese ettiğimizde, zeytin ve zeytinyağı ihracatçısının şu an, 2013 yılında verilen ihracat desteğin 1/3’ünü ancak alabildiğini görüyoruz. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, zeytin ve zeytinyağına sağlanan ihracat desteklerinin en az yüzde 100 oranında artırılması durumunda, diğer üretici ülkelerle rekabet edebilir bir düzeye geleceğimize inanıyoruz. Ayrıca Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu pazarlarından talep edilen ambalajlara (galon) yönelik desteklerin de artırılması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için verilen ihracat iadelerinin 0-1 kg, 1-3 kg ve 3-5 kg arası olacak şekilde sınıflandırılmasının yerinde olacağını düşünmekteyiz.”
5 YIL SONUNDA 1,5 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFLİYORUZ
Türkiye'nin 2002 sonrasında zeytincilik sektörüne büyük bir yatırım yaptığına ve zeytin ağacı varlığının 180 milyon seviyesini aştığına işaret eden EZZİB Başkanı Davut Er şunları kaydetti:
"Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yeni dikim ağaçlarımızın verimli hale gelmesi ve iklim koşullarının da uygun olması durumunda zeytin rekoltemiz 1 milyon 200 bin tona, zeytinyağı rekoltemiz ise 650 bin tona ulaşacak. Milli ve stratejik bir sektör olan zeytin-zeytinyapı sektörü önümüzdeki yıllarda ülkemiz için daha da büyük bir öneme kavuşacak. Türkiye, üretimde bu seviyelere ulaştığı takdirde ihracatta da dünya genelinde fiyat yapıcı konuma gelecek. Bugün en parlak sezonumuzda 500 milyon dolar seviyelerine yaklaşan zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1,5 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz."
ZEYTİNYAĞINDA KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN, İÇ TÜKETİM ARTSIN
Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin kişi başına 2 litrenin altında olduğu bilgisini paylaşan Er, “Türkiye, maalesef, zeytinyağı üreten ülkeler arasında kişi başına en az zeytinyağı tüketen ülke konumundadır. Üretici ülkelerden Yunanistan, İtalya, İspanya’da kişi başı tüketim seviyeleri ise 10-15 kg civarında. Kuraklığın etkisiyle düşen rekoltenin yanı sıra KDV ile zeytinyağı daha da pahalı hale gelmekte ve tüketim miktarı azalmaktadır. Sağlık iksiri ve şifa kaynağı olan zeytinyağında yüzde 8 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi tüketimi artıracak ve ortalama kişi başı 5 kg olan tüketim hedefimize ulaşılmasında çok büyük katkısı olacaktır.” dedi.
ZEYTİNYAĞINDA ABD, ZEYTİNDE ALMANYA ZİRVEDE
Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında Amerika Birleşik Devletleri 12,6 milyon dolarlık tutarla açık ara birinci olurken, ikinci sırada 1,8 milyon dolarla İsrail yer aldı. İran ise 1,5 milyon dolarlık Türk zeytinyağı tercih etti.
Sofralık siyah zeytin ihracatında 2020/21 sezonunun ilk çeyreği geride kalırken, Almanya 10,8 milyon dolarlık taleple ilk sırada yer alırken, ikinci sıra 5,1 milyon dolarlık sofralık zeytin ithalatıyla Romanya’nın oldu. Türk zeytin ihracatçılarının güçlü olduğu Irak’a ise; 4,3 milyon dolarlık sofralık siyah zeytin ihraç edildi.
Almanya, 2,2 milyon dolarlık taleple yeşil zeytin ihracatında da ilk sıranın sahibi olurken, Irak, Türkiye’den 1,8 milyon dolarlık yeşil zeytin ithal etti. ABD ise 576 bin dolarlık Türk yeşil zeytini aldı. (HABER MERKEZİ)

Koronavirüs nedeniyle tümvatandaşlar ve işletmeciler olumsuz etkilenmeye

Aydın'ın İncirliova ilçesinde yaşayan Kızıltuğ ailesine ait 1977 model,

İzmir'de telefonda oyun oynayan eşi Sibel Akçalı'yı (50), başka bir

Kütahya’da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne yönelik

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, HDP'nin imkanlarından yararlandığı

Afet, acil durum, milli güvenlik ve ulusal siber güvenliğe tehdit oluşturabilecek

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, “Türkiye pamuğa değer

Diyetisyen Rabia Yoran, “Kesinlikle kronik hastalıkların temelinde yatan esas

İZMİR'de koronavirüse yakalndığı sırada akciğer kanseri olduğu ortaya çıkan

Aydın'ın Efeler ilçesinde, boşandığı eşinin evine giden Erencan K. (23)

-İZMİR'in Bayraklı ilçesinde, annesi Fatma Kalkan (39) ile babası Mehmet

MANİSA'nın Salihli ilçesinde, çalıştığı tavuk fabrikasındaki işine

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde ahırdan buzağı çalan 2 zanlı tutuklandı. Alınan

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde binanın zemin katındaki dairede çıkan

Aydın'ın Efeler ilçesinde bir kişi tartıştığı eski karısını bıçakla

İzmir'in Konak ilçesinde Özgür Naygı (25) alacak verecek meselesi

Manisa'nın Salihli ilçesinde durakta servis beklediği sırada silahlı saldırıya

Çine Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatif Başkanı Enver Gökbel , “Son

İzmir'de faaliyet gösteren bir güvenlik şirketi, çalışanlarının

Doğu Anadolu'da dondurucu soğuklar etkili olurken, bölgenin en soğuk yerleşim

Aydın’da bir fabrikada müdürlük yapan 41 yaşındaki İbrahim Çiçek,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK İzmir 7’nci Olağan İl Kongresi için

Pandemide evde internette geçirilen sürenin artması üzerine e-mail

Manisa'nın Turgutlu Yeni Kabristanlığında zarar gören mezar taşlarının, bir

Bireysel Emeklilik Yatırım Danışmanı Hasan Güzel, “Bireysel emeklilikte

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, koronavirüs tedbirleri kapsamında

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan Turgutlu Yeni Mezarlığında 4 mezarın

Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, “Ülkemizde

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, iki grup arasında çıkan silahlı

Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde sokağa çıkma kısıtlamasında denetim

Aydın'ın Germencik ilçesinde Spinal Musküler Atrofi (SMA) Tip1 hastası

İzmir'in Menderes ilçesinde 15 Şubat'tan bu yana kayıp olarak aranan

Sağlık Bakanı Koca, "Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde

Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürüttüğü

Aydın'ın Söke ilçesinde 65 yıla ulaşan ömürlerinin 40 yılını

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde kimsenin bulunmadığı yazlık bir eve giren ancak

Aydınlı vatandaşlar koronavirüs salgını döneminde beslenme için et