SON DAKİKA

Etkilendikleri tat kazanç kapıları oldu

21 Ekim 2019, Pazartesi 13:02

     


Daha önce Denizli’de ziyaret ettiği ailelerin balkonlarında gördüğü cennet elması kurutma işleminden esinlenen Köşklü Ersun ve Rahime Ubay çifti, kendilerine kurdukları tesis ile 50 ton ürün işlemeye başladı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Denizli’de ziyaret ettikleri dostlarının balkonunda gördükleri şeyin ne olduğunu sorduklarında aldıkları cevabın kendilerine yeni bir kazanç kapısı olduğunu dile getiren Ersun Ubay (38), “Ziyaret ettiğimiz arkadaşlarımızın balkonunda ki ve ilk kez gördüğümüz şeyi kendilerine sorduğumuzda, ‘Sizin inciriniz varsa, bizim de cennet elması kurumuz var’ dediler. Orada tadına baktığımızda mükemmel bir lezzet ile karşılaştık. Bu meyve gök olarak toplanıyor, kuruduğunda evrim değiştirip mükemmel bir lezzete dönüştüğünü öğrendik. Bu fikirden yola çıkarak işin başına geçtik ve güzelde olduğuna inanıyorum” dedi.

“TAMAMEN DOĞAL ORTAMDA KURUTUYORUZ”

4 yıllık araştırma sonucu iki senedir kurutulmuş cennet elması yaptıklarını belirten Ubay, “Cennet elmasının çeşitleri çok fazla olduğu için öncelikle hangi ürünün kurutulmaya uygun olduğunu tespit ediyoruz. Bu üründe en büyük sorun Akdeniz Sineği olduğu için biz işletme olarak çiftçilerimize öncelikle bu konuda destek sağlıyoruz. Daha sonra bölgemizden ve bir kısmını kendi ürettiğimiz ağaçlardan bu meyveyi topluyoruz. Topladığımız bu ürünleri işletmemizde soyma, yapraklarının ayrıştırılması ve ipe dizme işlemlerinin ardından bu alanda kurutmaya bırakıyoruz. Cennet elmasının kuruma aşaması da meyvenin boyutuna göre değişiklik gösteriyor. O nedenle 20 ile 30 gün kurutma aşaması sürüyor. Her hangi bir fırınlama işlemi kesinlikle yapmıyoruz, tamamen doğal ortamda kurutuyoruz. Hijyenik ortamda kurutulan ürünlerimizi paketleyip satışa sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“20 İLE 25 KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYORUZ”

Geçen yıl ilk denemelerini yaptıklarını belirten Ubay, “Bu yıl 45-50 ton üretim yapmayı hedefledik. Geçen yıl bunun 3‘te biri kadar bir üretim yapmıştık. Baktık ki geri dönüşler çok güzel ve talep daha da arttı. Eşimle birlikte doğru bir iş seçtiğimizi düşünüp kapasiteyi artırmamız gerektiğini karar verdik. Bu nedenle kurutma alanımızı ve tesisimizi yenileme işlemini başlattık ama bu sezon tamamını yetiştiremedik. Bölge olarak incir, zeytin, zeytinyağı ve kestane üretiminde çok iyi bir noktadayız. Fakat insanlar farklı ürün arayışı içerisindeler. Biz de bu ürünü ekonomiye kazandırma adına, istihdamı artırma adına bu yola çıktık. Doğru bir iş yaptığımıza ve doğru yolda ilerlediğimizi düşünüyorum. Bu ürünlerimizi iç piyasa ve dış pazara sunmaktayız. Devlet desteği alarak dış pazardan büyük bir pay almayı hedefliyoruz. Cennet elması kurusunun fiyatı şuan 50-60 lira aralığında. Bakıldığı zaman bu değere eder bir meyve, çünkü işçiliği çok fazla. Çünkü tek tek işlemden geçiyor. İlçemizde bu sayede 20 ile 25 kişiyi istihdam ediyoruz. 2 buçuk liraya aldığımız taze meyveyi bu işlemlerin ardından kurutulmuş olarak satıyoruz. Bir de kabukları ve yapraklarını değerlendirebilir miyiz? Diye araştırdık. Yapraklarından çay, kabuklarından da sirke yapıldığını tespit ettik. İşletme olarak ekonomiye katkı sağlamak için bu yıl kabuklarından sirke, yapraklarından çay yapacağız” diye konuştu. (ERDAL AYDIN)







 
Son Eklenen Haberler