“Barınaklar için bütçelerin yüzde 1’ini ayırsalar inanılmaz hale gelir”

2 Mart 2021, Salı 13:49

     


Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, “Evcil hayvan rehabilitasyon merkezlerinde altyapı maalesef uygun değil. Baktığınız zaman belediyelerin bütçeleri çok büyük, bu bütçelerin yüzde 1’ini ayırsalar inanılmaz hale gelir bu barınaklar. Yerel yönetimlerden ricamız evcil hayvan rehabilitasyon merkezlerinin altyapılarını iyileştirelim, personel istihdamını sağlayalım, yeterli sayıda veteriner hekim istihdam edelim ki onlarda uğraşmasınlar.” ifadelerini kullandı.

tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu, Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin oldu. Şahin, Pandemi sürecinde Veteriner hekimler olarak önemli çalışmalar yaptıklarını ve aşı çalışmalarının başında Veteriner hekimlerin olduğu söyledi.

“AYDIN’DA 800’ÜN ÜZERİNDE VETERİNER HEKİM VAR”

Bölgedeki tüm veteriner hekimlere karşı bir sorumlulukları olduğunu dile getiren Şahin, “Aydın, bizim mesleğin en güzel ve geniş kapsamlı icra edilebileceği ender şehirlerden bir tanesidir. Bizim Aydın’da kayıtlı üye sayımız şu anda 600 kişi. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın odamıza üye olma zorunlulukları yok. Biz şu anda tüm meslektaşlarımızı bilelim, yani üye olmasalar da bizlerin sorumluluğu var. Bölgemizde çalışan meslektaşlarımızı bilmemiz lazım, tanımamız lazım. Her ne kadar üye olmasalar da hem hak ve menfaatler noktasında hem disiplin noktasında bizim en üst çatı kuruluşumuz Türk Veteriner Hekimleri Birliğidir. Türk Veteriner Hekimleri Birliğine bağlı da 56 tane Veteriner Hekimler Odası vardır. Bizim üyelerimiz olmasalar da hem bizim onlara karşı bir sorumluluğumuz var, hem de onları meslek örgütlerine karşı sorumlulukları var. Dolayısıyla biz tüm ilçelerimizden belediyelerden, yerel yönetimlerden veteriner hekimlerin iletişim bilgilerini hem de kadro durumlarını göndermelerini istedik, şimdi onları topluyoruz. Takriben 800’ün üzerindeyiz, akademisyenlerimizde var. Dolayısıyla Aydın’da 800’ün üzerinde veteriner hekimimiz var” dedi

“EVCİL HAYVAN REHABİLİTASYON MERKEZLERİNDE ALTYAPI YETERSİZ”

Yerel yönetimlere personel istihdamı noktasında çağrıda bulunan Şahin, “Barınaklarda bir sıkıntı olduğunda vatandaşımız faturayı doğrudan veteriner hekimlere keser. Bizim en büyük sıkıntımız budur. Şimdi siz yerel yönetimlerde, belediyede ya da evcil hayvan rehabilitasyon merkezinde yeterli sayıda veteriner hekim istihdam etmiyorsunuz, yeterli sayıda yardımcı sağlık personeli istihdam etmiyorsunuz, yeterli sayıda görevli olmayınca da işler aksamaya başlıyor. Altyapı da yeterli değil. İşi ehline bırakmak lazım, dolayısıyla bu bizim Türkiye’de kanayan bir yaradır. Evcil hayvan rehabilitasyon merkezlerinde altyapı maalesef uygun değil. Baktığınız zaman belediyelerin bütçeleri çok büyük, bu bütçelerin yüzde 1’ini ayırsalar inanılmaz hale gelir bu barınaklar. Yerel yönetimlerden ricamız evcil hayvan rehabilitasyon merkezlerinin altyapılarını iyileştirelim, personel istihdamını sağlayalım, yeterli sayıda veteriner hekim istihdam edelim ki onlarda uğraşmasınlar. Baktığınız zaman bu bir yerde yumuşak karın haline geliyor. İnsanların ve hayvan severlerin ciddi anlamda sürekli bir tepki ve saldırısına maruz kalıyorsunuz. Bir şeylere hizmeti o noktada yeterli veremezseniz, istihdamı yeterli şekilde sağlayamazsanız, oradaki düzeni tam anlamıyla oturtamazsanız bunlara hep maruz kalacağız. Türkiye’deki bütün yerel yönetimlerin ortak problemidir bu durum” diye konuştu.

“GÖREVİMİZ, VETERİNER HEKİMLERİN HAK VE MENFAATLERİNİ KORUMAKTIR”

Şahin, “Veteriner Hekimler Odası olarak bizim 6343 sayılı kanunumuz var, bu kanun minvalinde görevlerimizi sürdürüyoruz. Veteriner hekimlerin hak ve menfaatlerini korumak, onların özlük haklarını netice itibariyle korumak, taleplerini gerekli makam ve mevkilere iletmek, bu nokta da lobiler oluşturmaktır. Çok kapsamlı bir alanı var, basında mesleği ve meslektaşları temsil etmek, çok geniş ve iyi hazırlanmış bir kanundur. O yıllarda bizim meslektaşlarımızın ciddi anlamda ileriyi de görerek kapsamlı bir biçimde hazırladıkları önemli bir kanun ve buna bağlı olan bir yönetmelik var. Yine bunun yanında 5996 ve 5199 gibi yine bizim mesleğimizi de doğrudan ilgilendiren kanunlar var. Bu mevzuatlar çerçevesinde bizlerde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

“BİZİM KAYBEDİLEN ÖZLÜK HAKLARIMIZ VAR”

Başkan Şahin, “Vatandaşa yaptıklarımızı anlatma noktasında odalar devreye giriyor. Yani meslek örgütünün önemli sorumluluklarından bir tanesi de bu, kamuoyuna mesleğimizi anlatmamız lazım. Yani böyle bir meslek var, ne yapıyor, nasıl çalışıyor, şartları neler, devletin bu mesleğe bakış açısı nedir, bunların hepsini konuşmamız gerekiyor. Ben bu noktada Aydın basınına çok teşekkür ediyorum. Hem ulusal basın temsilcilerimiz hem yerel basın temsilcilerimiz bizim hep derdimizi dinliyorlar. Bizim kaybedilen özlük haklarımız var, bu kadar yoğun çalışan sıkıntılı bir meslek grubuyuz. Zor ve bir o kadar da kutsal olan bir mesleği icra ediyoruz. Herkesin yapmaya cesaret edemeyeceği bir meslek bu, şimdi böyle bir meslek icra ederken arkanızda devleti tam anlamıyla göremezseniz de üzülüyorsunuz, bu işte bizim motivasyonumuzu önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Son dönemlerde fiili hizmet zannı 2008 yılına kadar bizim aldığımız bir şeydi. 2008 yılında tüm sağlık çalışanlarından aldılar, 2018 yılında bir torba yasa ile bunu beşeri sağlık çalışanlarına verdiler, bizi sadece hayvan sağlığı çalışanı olarak değerlendirdikleri için ki bizler de sağlık çalışanıyız. Böyle bile değerlendirilmiş olsa bizim bu haktan faydalanmamız gerekiyordu. Bizi bu haktan mahrum ettiler” dedi.

“AŞI ÇALIŞMALARININ BAŞINDA VETERİNER HEKİMLER VAR”

Pandemi sürecinde Veteriner hekimlerin önemli roller üstlendiğini ifade eden Şahin, “Koronavirüs aslında baktığınız zaman hayvanlarda bizim yıllardır tanıdığımız, bildiğimiz bir virüs. Hala daha 40 yıldır biz bunun aşılarını uyguluyoruz, hastalıkları tedavi ediyoruz. Sığırlarda ishal ile seyreder, köpeklerde kanda ishal ile seyreder, kedilerde fit dediğimiz hastalığın etkenidir. Neticede belirli değişikliklerden sonra insanlarda görülmeye başladı. Yaban hayatı kaynaklı oluştuğu biliniyor. Dolayısıyla bu ilk değil, sonda olmayacak. Bu noktada veteriner hekimler çok önemli roller üstleniyorlar. Bunu gelişmiş ülkeler yıllar öncesinde fark etmişler, ABD’de, Çin’de de böyle. Veteriner hekimler bu kovid sürecini yürüttüler. Aşı çalışmalarına baktığınız zaman ülkemizde böyle tüm dünyada da böyle. Yine bu aşı çalışmalarının başında veteriner hekimler var. Dolayısıyla hepsi insan sağlığı için” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler