"Efeler'de tarlama gidemiyorum diyen bir çiftçi yoktur"

2 Haziran 2021, Çarşamba 10:13

     


Efeler Kaymakamı ve Aydın Vali Yardımcısı Cemal Şahin, Baş Başa'da Aydın gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi sürecinde Aydın'ın iyi bir başarı ivmesi gösterdiğini söyleyen Şahin, Aydın halkının kurallara uymasıyla süreci iyi bir şekilde geçirdiklerini belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Tarımsal üretime önem verdiklerini ifade eden Şahin, pandemi sürecinde üretim faaliyetlerinde bulunan üreticilere her türlü kolaylığı sunduklarını söyledi. Üretimin aksamaması için tüm planlamaları yaptıklarını anlatan Şahin, "Efeler'de tarlama gidemiyorum diyen bir çiftçi yoktur. Ben işçi tuttum işçilerimi tarlama götüremiyorum veya ürettiğim ürünleri pazarlayamıyorum, pazara gidemiyorum ya da nakliye arabası gelip benim ürünümü almıyor, diyecekleri bir husus yok, hepsini planlamış durumdayız. Genel amacımız üzüm yemekti ve tarımsal üretimin aksamamasıydı" diye konuştu.

"AYDIN HALKI VATANPERVER VE CANA YAKIN"

Aydın halkının vatansever, cana yakın ve misafirperver olduğunu belirten Şahin, "Aydın bölgesi turist veya tatil amacıyla geldiğimiz bölgelerden birisi. Her Türk vatandaşının yolu düşmüştür buralara. Çalışmışlık olarak bir tecrübem yoktu. Aydınlıların çok cana yakın, vatanperver olduğunu zaten biliyoruz. Geldiğim günden beri Aydın'da aynen düşündüğüm gibi çok üretken, çalışkan, memleket ve millet sevgisi olan çok misafirperver cana yakın insanlar olduğunu yakından da tanıklık etmiş oldum" dedi.

2019 yılı Ekim ayından beri Vali Yardımcılığı görevini yürüttüğünü söyleyen Şahin, "2019 Ekim ayından beri Vali yardımcılığı görevini yürütmekteyim. Sağlık İl Müdürlüğü, Aile Politikalar İl Müdürlüğü, Çevre İl Müdürlüğü o zamanlar bende olan birimlerdi. Sonrasında Vali yardımcımız Yücel Beyin tayininin çıkması dolayısıyla oradan boşalan bir takım birimlerde bize bağlanmış oldu. Sayın Valimizin başkanlığında biz aynı zaman Aydın Vali yardımcısı olarak ta güvenlik birimleri, Aile Politikalar, Orman Teşkilatı, Doğal Hayatı Koruma Milli Parklar, İl Sağlık Müdürlüğü'nde çalışmalar yaptık. 2020 Mart ayından beri de pandemi yönetimi konusunda da arkadaşlarımızla birlikte görev yaptık. Sayın Valimizin başkanlığında koordinasyonu biz yürütüyoruz" diye konuştu.

"AYDIN HALKI BU SÜREÇTE BİZE ÇOK YARDIMCI OLDU"

Aydın'ın pandemi dönemindeki durumunu değerlendiren Şahin,Aydın'ın vaka oranlarında iyi bir durumda olduğunu belirtti. Son açıklanan verilerde Aydın'ın en iyi 4'üncü il olduğunu aktaran Şahin, "Aydın'da işine çok ciddi konsantre bir ekiple çalıştık.Sağlıkçılarımız, güvenlik kolluk teşkilatımız, imamlarımız, öğretmenlerimiz, muhtarlarımız, diğer kamu kurumundaki çalışanlarımız ve STK temsilcilerinden oluşan bir gönüllüler ekibiyle bu süreci başından beri hiç ciddiyetini ve disiplinini bozmadan bu noktaya kadar getirdik. Aydın'da ilk günden bugüne kadar da hep sıralama itibariyle hep üstlerde yer aldı. Aydın nüfusu içerisinde pozitif vaka olan sayıları da biliyoruz, pozitif vakalar Aydın nüfusu ile kıyaslandığında olabildiğince aşağılardayız. Sürü bağışıklığı olmadan Aydın bu süreci iyi bir şekilde yönetti diyebilirim. Ben bu kurumlarda görev alan değerli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum, başta Sayın Valimiz sağ olsun hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmadı, devamlı destekçimiz oldu. Aydın halkına da teşekkür etmek istiyorum. Bizim tabi ki denetim ekiplerimiz var, filyasyon, izolasyon ekiplerimiz var. Aydın halkı bu süreçte bize çok yardımcı oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun kararları, İçişleri Bakanlığı'nın genelgeleri doğrultusunda vatandaşlar kurallara uydular. Vatandaşların kurallara uyması neticesinde biz Aydın'da bu süreci rahatlıkla yönettik diyebilirim. En son aldığımız verilere göre Aydın en iyi iller içerisinde 4'üncü sırada. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamış olduğu verilerde 100 binde yüzde 31 ile yine Ege'de de iyi durumdayız. 1 Mart'ta normalleşmeye geçildiği dönemde o kısma geldiğimiz süreçte şehirlerin renkleri vardı biz o dönemde sarıydık. Sahildeki tek sarı renk bizdik. Aydın bölgede iyi bir durumdaydı hala da öyle diyebilirim" diye konuştu.

"EFELER'DE TARLAMA GİDEMİYORUM DİYEN BİR ÇİFTÇİ YOKTUR"

Tarımla içli dışlı olduğunu dile getiren Şahin, pandemi sürecinde tarımsal üretimde bulunan çiftçilere birçok kolaylık sunduklarını vurguladı. Üretimin aksamaması için her türlü kolaylığı sağladıklarını anlatan Şahin, "Çalıştığım her görev yerimde tarım ve üretimle yakından ilgilendim. Tarıma bir ilgim var çünkü tarımın bir millet için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tarımsal üretimin stratejik bir alan olduğunu düşünüyorum. Aileden gelen bir alışkanlıkta var. Pandemi döneminde çok net olarak ortaya çıktı ki tarımsal üretim çok önemli. Biz özellikle pandemi sürecinde üretim zincirinin aksamaması için hem endüstriyel üretim hem de tarımsal üretim konusunda olabildiğince bu konuya kolaylık gösterdik. Yani tarlama gidemiyorum diyen bir çiftçi yoktur Efeler'de. Ben işçi tuttum işçilerimi tarlama götüremiyorum veya ürettiğim ürünleri pazarlayamıyorum, pazara gidemiyorum ya da nakliye arabası gelip benim ürünümü almıyor, diyecekleri bir husus yok hakikaten hepsini biz planlamış durumdayız. Genel amacımız üzüm yemekti ve tarımsal üretimin aksamamasıydı.

"ÇİFTÇİYİ, TOPRAĞA KÜSTÜRTMEYECEĞİZ"

Şahin," Biz, çiftçiyi toprağa küstürtmeyeceğiz. Küstürdüğümüz zaman çiftçi topraktan uzaklaşıyor. Nasıl uzaklaşıyor? Ürettiğinden elde ettiği gelirler girdileri karşılamıyor. Sonra "Narenciye bahçesini traşladı, şeftali bahçesini traşladı yani budamasını bıraktı, rastgele kendi haline bıraktı" şeklinde çok şey görürüz. Köylere gittiğimiz zaman bunu çok net anlayabiliyorum. Artık köyler terk edilmiş, insanlar şehirli olmuş, bütün ne varsa şehirde. Köydeki hayvanını, arazisini bırakmış insanlarımız. Köyde gelip bir asgari ücretle güvenlik görevlisi olmaya razı. Pandemiyle birlikte bir değişim oldu, artık köylere bir dönüş var. Çalıştığım yerlerde tarımla ilgilenmeye elimden geldiğince gayret göstermeye çalıştım. Aydın Efeler'in bir kere tarımda ciddi bir üstünlüğü var. Efeler'deki 33 bin dikili hektarın 21 bin hektarı meyve geri kalan kısmıysa sebze. Meyvede incir, zeytin ve kestane var.Özellikle Efeler'in incirdeki ve zeytindeki durumunu biliyoruz. Mesela ben buraya gelene kadar kestanenin Bursa'da yetişen bir ürün olduğu biliyordum. Efeler dahil olmak üzere Aydın genelinde yüzde 60 oranında bir kestane üretimi olduğunu öğrendim" ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler