"Hayıt Balı, Aydın'ın gururu"

4 Eylül 2024, Çarşamba 23:43

     


Aydın’ın Karpuzlu ilçesinin Tekeler Mahallesi doğumlu emekli öğretmen ve bal üreticisi Zeki Altın, Çine köftesi ve hayıt balı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çine köftesinin önemine değinen Altın, “Çine köftesi bölgemizin Türkiye genelinde tanınmış nadir ürünlerinden biridir. Mutlaka bu ürünün sahip çıkılması gerekir ve sahip çıkıldı da bir müddet.” dedi. Sosyal medyada yapılan olumsuz yorumları eleştirerek, “Bir densizin kalkıp da bunu hangi bahaneyle olursa olsun gündeme taşıması ve asla Çine köftesi yemeyin gibi bir yanlış yola girmiş olması hoş bir şey değil” ifadesini kullandı.

 

 

 

"HAYIT BALI AYDIN'IN ÜRÜNÜ"

Hayıt balının tanıtımı konusunda yaşadığı zorluklara değinen Altın, “Hayıt balı Aydın’ın ürünü, Zeki Altın’ın balı değil. O bal, Aydın yöresinde üretilen Akdeniz bitkisi olan hayıtın Aydın ve civarında nektar salgıladığı bir bal” açıklamasını yaptı. Bu balın sağlık açısından da önemini vurgulayarak, “Bu bal, hormon dengeleyici ilaçların çoğunun etken maddesi olan bir baldır” dedi. Hayıt balının, Anzer balıyla mukayese edilebilecek kalitede olduğunu belirten Altın, bu ürünün tanıtımı için çeşitli fuarlara katıldığını ve olumlu sonuçlar aldığını ifade etti. “Aydın’ın ürününü Karadeniz gibi bir yerde bilen insanların çok az olduğu bir yerde hayıt balımız kendisini ispatlamış oldu” dedi.

 

 

"YEREL YÖNETİM, HAYIT BALINA YETERİNCE SAHİP ÇIKMIYOR"

Aydın yerel yöneticilerinin hayıt balına yeterince sahip çıkmadığını belirten Altın, “Sosyal medyada paylaştım, ancak ne medyadan ne sivil toplum kuruluşlarından, odalardan, borsalardan hiçbirinden kıpırdayan yok. Bu da insanı üzüyor” şeklinde konuştu. Hayıt balının daha fazla tanıtılması gerektiğini vurgulayan Altın, “Aydın’a gelen insanlar zeytin yağımızı, kestane balımızı biliyorsa, incirimizi biliyorsa, hayıt balımızı da bilmelidir” dedi.

 

"HAYIT BALINI İZMİR'DEN BALIKESİR'DEN GETİREMEZSİNİZ"

Son olarak, “Efeler Belediyesi hayıt balını satmaya başladı ama Aydın’ın balını Balıkesir’den, İzmir’den getiremezsiniz. Seçmenin olduğu yerde seçildiğiniz beldenin ürününe sahip çıkmak zorundasınız. Bu bir iyilik değil, bir görevdir” diyerek yerel yönetimlerin ve ticaret odalarının bu ürüne destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Altın, Aydın’ın değerli ürünlerinin tanıtımı konusunda daha fazla destek beklediğini belirterek, “Yeter ki Aydın’ın bir ürünü tanınmış olsun. Bizim derdimiz bu” dedi. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler