Emekliye bayram öncesi büyük hayal kırıklığı
6 Mart 2026, Cuma 19:22| Tweet | ||
|
||
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Emekli ikramiyesi teklifimizde yer almıyor” açıklaması, milyonlarca emekli için bayram öncesi umutların ertelenmesi anlamına geldi. Artan hayat pahalılığı ve temel tüketim kalemlerindeki fiyat yükselişi dikkate alındığında, sabit kalan ikramiye tutarı emeklilerin alım gücünü bir kez daha gündeme taşıdı.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yapılan röportajda emekliler, bayram öncesi ikramiye beklentilerinin karşılanmamasından duydukları hayal kırıklığını dile getirdi. Artan hayat pahalılığı, kira ve gıda fiyatları karşısında sabit kalan ödemeler, sabit gelirli emeklilerin alım gücünü ciddi biçimde etkiliyor. Vatandaşlar, yalnızca sembolik bir destek olarak görülen ikramiyenin yetersiz olduğunu vurgularken, hükümete yönelik güven ve sistem eleştirilerini de sözlerine yansıtıyor.
“ACİLEN SANDIK İSTİYORUM”
56 yaşındaki bir emekli, kasık ve bel fıtığı nedeniyle çalışamadığını belirterek “Ben zam da istemiyorum. Acilen sandık istiyorum. Çalışma şansım şu anda yüzde 60. Çalıştığım zaman yoruluyorum. Böyle mi olması lazım?” dedi. Bir başka vatandaş ise iktidarın söylemleriyle çelişen uygulamalarına da tepki göstererek “Asgari ücretin payına göre geçmişteki hesap 1000 liradan başlamıştı. Şimdi değerlendirmesini iyi yapıp ona göre bir hesap verilmesi gerekirdi.” ifadelerini kullandı. Ayrıca sistem eleştirisi de yapan emekli vatandaş “Partili başkan olmaz. Cumhurbaşkanı tarafsız olmalı. Parlamenter sisteme dönülmelidir” dedi.
Bazı emekliler ise bayram ikramiyesinin sembolik niteliğini vurguladı “O zaman hiç vermesinler daha ne veriyorlar ki zaten? Pazar masrafına yetmiyor. Milletvekilleri yesin onları. Bizim yerimize onlar yesin. Türkiye’nin hali meydanına rezil ve berbattayız. Sürünüyoruz. Emekliyiz. Ne et yüzü görüyoruz ne bir şarküteri yüzü.”
“BİN LİRA VEREMİYORLARSA YAZIK”
Bir başka vatandaş, ödenen ikramiyelerin düşük olduğunu belirterek “Emeklilere biner lira para veremiyorlarsa yazıklar olsun diyelim. Zaten bin lira vereceklerde onu da veremiyorlar. O bin lirayı verseler ona razıyız. Onu da vermiyorlar” dedi.
Röportajlarda bazı emekliler, hükümetin yapacakları konusunda umutsuzluğunu dile getirerek “Yapacak bir şey yok. Bunların yapacağı iş bu kadar. Herkes çağın düşeni işlesin diyelim. Ne diyelim başka?” dedi.
“EMEKLİ ZATEN AÇ”
Ekonomik sıkıntılara dikkat çeken bir emekli ise “Emekli zaten aç. Verse ne olacak, vermese ne olacak? Enflasyon çok olduğu halde hiç 5 kuruş vermediler. Olumlu bir şey değil. En azından 10 milyon falan verseler iyiydi” ifadelerini kullandı.
Gıda ve kira fiyatlarındaki artışa dikkat çeken vatandaşlar, ödenen ikramiyelerin yetersiz olduğunu belirterek “Her şeye zam oluyor. Ekmek bile 150 oldu. Zam olacak diye bekliyorum ama vallahi bence 25 bini geçmesi lazım. Çünkü ev kiraları saat 20 bini geçti. Nasıl vereceksin ev kiralarını?” dedi
Bayram öncesi beklentilerin karşılanmaması, emeklilerde yalnızca ekonomik değil, sosyal ve psikolojik etkiler de yaratıyor. Bu durum, önümüzdeki dönemde emeklilere yönelik yeni düzenlemelerin olup olmayacağını merak konusu haline getiriyor.
HABER VİDEOLARI

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan “Uzmanına Sor” programında,

Aydın’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan huzurevinin yerine inşa

Kahramanmaraş’ta yaşanan elim olayın ardından uzmanlar, çocuk ve ergen

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Ege Kariyer

Son yıllarda teknoloji evlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle robot

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın’ın Efeler ilçesinde 2005 yılından bu yana saatçilik yapan

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ege

Aydın’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 50 zam yapılmasına yönelik

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın merkezli geliştirilen yerli robot teknolojisi, hayvan beslemede verimi artırdı.

Aydın’da Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Ortopedi ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde uzun yıllardır optik sektöründe hizmet

Aydın’da Polis Haftası etkinlikleri kapsamında kurulan tanıtım alanı, vatandaşların

Aydın’da 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında Efeler Kocagür

Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan

Efeler Belediye Meclisi, Nisan ayı ikinci oturumunda ilçeyi yakından ilgilendiren

Aydın’ın Efeler ilçesinde 25 yıldır berberlik yapan Kamil Cura, hijyenin

Aydın’ın Efeler ilçesinde 11 yıldır bıçakçılık yapan Hakkı

Koçarlı Belediyesi’nin bu ayki olağan meclis toplantısı, siyasi dengelerin

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda yıllardır

Aydın’da 5 yaş ve üzeri ticari araçların yasal proje ile otomobile

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) heyeti, Adana programı kapsamında

Aydın’da diş hekimleri odası seçimleri öncesi hareketlilik artarken,

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından

Aydın’ın Efeler ilçesinde 35 yıldır avukatlık yapan Akın Yakan, son romanı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Aydın, aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem gerçeğiyle yüzleşmek

Aydın’da Avukat Tutku Çalaşyer Yapıcı ve Avukat Elif Çağdemir’in

Aydın’da 33 yıldır çilingirlik yapan Sercan Durmaz, mesleğin bilinmeyen

Aydın’da yerel medya mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim programında,

Günümüzde özellikle dijitalleşmenin etkisiyle akran zorbalığında

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekliler seslerini duyurmak için harekete

Aydın'ın Efeler ilçesindeki balık hali, kış sezonunu geride bırakırken

Aydın’ın Efeler ilçesinde 1. derece sit alanı içerisinde kalan

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yönetimi, Adana Valisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Vedat Gündoğan ve







