"Domuz eti konusunda Aydınlılar müsterih olsun"

7 Haziran 2024, Cuma 18:49

     


Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de yayınlanan “Baş Başa” programına konuk oldu. Aydın gündemine bomba gibi düşen domuz eti skandalı hakkında çok önemli açıklamalar yapan Cemil Şahin, Aydın’da yaşayan vatandaşların böyle durumlar karşısında ne yapmaları gerektiği yönünde bilgiler de verdi.

Son günlerde Aydın’ın İncirliova ilçesinde ortaya çıkan domuz eti skandalına ilişkin önemli açıklamalar yapan başkan Cemil Şahin, vatandaşların merak ettiği konulara da uzman kimliğiyle tespitler yaptı.

“DOMUZ ETİ KONUSUNA ‘YOK’ DENİLEMEZ”

Şahin “Domuz eti konusu ülke çapında bizim kanayan bir yaramız. Bu durum var, buna yok denilemez. Çünkü insanın olduğu yerde, özellikle art niyetli insanların olduğu yerde bu gibi elim hadiselerle karşılaşıyoruz. Bu noktada şununla ilgili şanslıyız; kolluk kuvvetleri ve bununla alakalı bürokrasinin birbiriyle iletişim halinde olması ve bu tarz çalışmaları yapmaları, bunları ortaya çıkarmaları çok büyük bir başarıdır. Yakalandıkları için haberimiz oluyor ve insanlar bunlara maruz kalmamış oluyor. Mesleki anlamda da zaten veteriner hekimlerin varlık sebeplerinden en büyüğü de budur. Güvenilir gıdaya toplumu ulaştırmaktır asli görevi. Biliyorsunuz İncirliova'da da bizim ilçe müdürümüz veteriner hekim. Çok sağduyulu da çalışmaları var sağ olsun.

“AYDIN’DA ÇOK SIKI DENETİM VAR”

Dolayısıyla Aydın’da vatandaşlarımızın müsterih olması lazım, en önemli şey bu. Biz ilgili kurumla sürekli istişare halindeyiz zaten. Kurumla devamlı görüşüyoruz, denetimler zaten çok sık. Aydın'da özellikle denetimler çok fazla. Tabii diğer şehirlerde de yine meslektaşlarımız aynı özenle, gayretle çalışıyorlar ama tabii biz Aydın'da olduğumuz için Aydın'ı çok daha yakından biliyoruz. Aydın'da zaten bu süreç öncesinde de bu gibi domuz haberleri vesaire haberler çıkmasa dahi zaten Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, veteriner hekimlerimiz, ilgili çalışan personel bununla alakalı sağduyulu bir şekilde bütün işletmelerde numuneleri alıyorlar. Yani bunun tespiti de çok kolay zaten. Yani o yüzden hiçbir işletme burada bu riske giremez.

“HALKIMIZ HEMEN İHBAR ETSİN”

Vatandaşlarımız şu noktada da müsterih olsunlar; akıllarına bir şey geldiğinde, bir şeyde gıdayla alakalı, gıda tükettikleri yerler olabilir, alışveriş yapmış oldukları iş yerleri olabilir, burada en ufak bir tereddütte, en ufak bir şüphede, doğrudan Tarım İl Müdürlüğüne ulaşabilirler. Ya da ‘Alo 174’ Gıda Hattı’na ihbarda bulunabilirler. Ekipler zaten çok hızlı bir şekilde müdahale ediyorlar. Ama şu önemli, burada zaten ruhsatlı denetime tabi iş yerlerinden alışveriş yapılması lazım, oralarda yenilip içilmesi lazım. Çünkü kontrol ediliyor ve denetim altında düzenli aralıklarla denetimleri yapılıyor. Bunların raporlanan sonuçlarına bakılıyor. Dolayısıyla vatandaşlar buna dikkat edecekler.

“ET ALIRKEN FİYAT UCUZ İSE ŞÜPHELENİN”

İş yerleri mesela, işletmeler et tedariki yaparken fiyata da bir bakacaklar yani. Et altın gibi bir şey. Bir piyasası var bunun. Yani bugün şimdi bir çeyrek altını siz bir kuyumcuya gittiniz, mesela 4 bin 500 lira, öbür tarafa gittiniz 3 bin 500 lira. Böyle bir şey olabilir mi? Yani mutlaka şüphelenir, aynı şey ette de geçerli.

ÇÖP ŞİŞLERDE SORUN VAR MI?

Bugün karkas et fiyatı yani kesim fiyatı 320 lira iken, siz 300 liraya löp et tedarik ediyorsanız bunun içerisinde bir sıkıntı vardır, bir problem vardır. Burada soru işareti koymak lazım. Dolayısıyla zaten marka haline gelmiş, ya da burada varlığını uzun yıllardan beri sürdüren işletmeler bu tarz risklere zaten asla girmezler. Bir ara bu çöp şişlerle alakalı çok konuşuldu. Oralar sürekli denetleniyor, son dönemde de hızlı bir şekilde denetlemeleri yapıldı. Böyle bir şey yok, yani gayet sağlıklı. Hiçbir problem yok yani. Aydın'daki işletmelerde iş yerlerinde, gıda iş yerlerinde şu anda bu tarz bir risk yok. Zaten denetlemeler de daha hızlandırılmış bir şekilde devam ediyor.” 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler