SON DAKİKA

“Ben bile yılbaşı bileti almayacağım”

7 Aralık 2021, Salı 11:46

     


İzmir Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak, şans oyunlarının özelleştirilmesinden dolayı yaşanan sıkıntıları dile getirerek, “Oluşan güvensizlik nedeniyle ben bile Milli Piyango bileti almak istemiyorum ve bu yılbaşı bilet almayacağım” dedi

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan 5G1K Programı'nın konuğu olan ve 2012 yılından buyana Milli Piyango ve Şans Oyunları Bayileri Esnaf Odası Başkanlığı görevini yürüttüğünü söyleyen Paşa Çakmak, işlerinin şans dağıtmak olduğunu ifade etti.

“ÜYELERİMİZİN BU İŞTE ARTIK İSTEĞİ KALMADI”

Milli Piyango bayileri ve esnaflarının eski günlerini aradığını dile getiren Başkan Çakmak, “Şans oyunlarında yanlış bir çalışma sistemine gidildi, bizler bayiler olarak önümüzü göremiyoruz. Geçen yıl şans oyunlarının dağıtımı özelleştirildi ve İtalyan firması Sisal Şans Oyunları bu görevi üstlendi. Bu firma şuan yılbaşı öncesi satış yaptığımız bayilerimizin hemen yakınına stant kurup manken kızlara satış yaptırıyor. Üyelerimizin bu işte artık isteği kalmadı, umutsuzca bir mücadele veriyorlar” diye konuştu.

“BAYİMİZ BİLET SATMAKTAN ÇEKİNİYOR, VATANDAŞLAR DA ALMAKTAN”

Vatandaşların artık eski klasik bilet alma hevesinin de bittiğini kaydeden Paşa Çakmak, “Şans oyunlarının dağıtımını üstlenen bu firma artık tamamen internete yönelik oyunlar oynatıyor. Türkiye geneli 10 bin 600 bayi vardı, ancak şuan 500-600 civarı bayi kaldı. 40-50 bin civarında da korsan bayi oluyordu. Çünkü Sisal bu görevi üstlenmeden önce 9,7 olan karımız, özelleştirme sonrası 4,25’e düştü. Ayrıca sistemde de bir değişiklik yapıldı ve cep telefonuyla ödeme yapıyoruz ve oradan sipariş veriyoruz. Bu nedenle bayiler kapatıldı ve böyle olunca yaş oranı yüksek olan üyelerimiz bu işi bıraktı. Bu gelişmeler sonrası geçen yıl ilk defa İzmir’de sahte bilet çıktı. Çıkan sahte biletlerle ilgili bireysel olarak hukuk mücadelem şuan devam etmekte. Çünkü bu nedenle çok sayıda bayimiz ve vatandaşımız mağdur oldu. Yılbaşı öncesi şimdi de aynı korku yaşanıyor. Bayimiz bilet satmaktan çekiniyor, vatandaşlar da almaktan çekiniyor” açıklamasında bulundu.

“ÜLKEMİZİN HEM MADDİ KAYBI HEM DE İSTİHDAM KAYBIMIZ VAR”

Özelleştirme sonrası piyasada çok büyük sıkıntılar yaşandığını kaydeden Başkan Çakmak, “Seyyar olarak Milli Piyango satışı yapan kalmadı. Eskiden bu işi yapacak olan kişilerden sabıka kaydı istenmekteydi ama şuan isteyen herkes bu işi yapabiliyor ve hiçbir şart aranmıyor. Böyle olunca şans oyunlarını satmak çikolata ve sakız satmaktan daha kolay hale geldi. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle geçen yıl başı yüzde 30-35 civarı bilet satılabildi. Fakat 100 bin civarı da sahte bilet satılmış. Odamıza kayıtlı 500 üyemiz var ama onları sahaya indirip bilet sattıramıyoruz artık. Sahada bayi ve seyyar satıcımız olmadığı için olup bitenlerle ilgili, sahte bilet var mı, yok mu diye bilgi de edinemiyoruz. Milli Piyango biletleri ve diğer oyunlar çok değerli kağıtlar ve bu değeri düşürmemeleri gerekiyor. Özelleştirme yapılıp bu görev şirkete verilmeseydi, devletimiz daha çok kazanırdı. Niye özelleştirildi onu da anlamış değilim. Biz bu İtalyan firmasının ülkemizden gönderilmesini istiyoruz ve devlet büyüklerimizden bunu bekliyoruz. Bu şekilde ülkemizin hem maddi kaybı hem de istihdam kaybımız var. Oluşan güvensizlik nedeniyle ben bile Milli Piyango bileti almak istemiyorum ve bu yılbaşı bilet almayacağım” ifadelerini kullandı. (ERDAL AYDIN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler