SON DAKİKA

“ASKİ’de inanılmaz derecede yolsuzluk söylentileri var”

8 Mayıs 2021, Cumartesi 10:05

     


Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, “ASKİ’yi kendi içinde değerlendirdiğimizde inanılmaz derecede başarısız, inanılmaz derecede yolsuzluk söylentilerine ulaşmış, hiç rasyonel olmayan, mühendislik ilkelerine son derece aykırı iş yapan bir kurum haline gelmiş durumda” dedi.

Aydın Eski Belediye Başkanı Hüseyin Aksu, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Aksu, ASKİ’nin kurum olarak inanılmaz derecede başarısız olduğunu ifade etti.

KURAKLIĞA KARŞI HAZILIKLI OLMAK LAZIM

Uzun süredir iklim değişikliği konularının gündemde olduğunu belirten Aksu, belirli dönemlerde kendini gösteren kuraklığa karşı hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi. Aksu, “Dünyada iklim değişikliği konusu uzun süredir tartışılıyor. Kurak geçen yıllar oluyor. Romanya’da ciddi yatırımlarım var, orada da ciddi bir kuraklık sürüyor. Ne ekseler bir verim alamadılar. Bunu zaman zaman iklim değişikliğine bağlıyoruz. İklim değişikliği dediğimiz olay çok uzun bir zamana yayılan ve çok yavaş ilerlemesi muhtemel bir kavram. Sonuçta atmosferin yapısı, dünyanın yaradılıştan gelen tüm özelliklerinin bilimsel açıdan ele alırsanız kuraklık dönemlerini bilimsel olarak açıklayabilirsiniz. Belli dönemler daha fazla kurak geçecektir. Bunlara hazırlıklı olmak lazım. Bunlara göre tesisleri kurmak lazım. Bunlara göre çalışmalar da yapmak lazım, mühendislik bunun için var. Bunun için küçük çaptaki su ihtiyacı için göletler, daha büyükleri içinde barajlar, regülatörler, sulama sistemleri gibi mühendislik projeleri gerçekleştirilir. Türkiye’mizde maalesef Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorumluluğuna verilen içme ve kullanma suyu açısından da belediyelerin sorumluluğuna verilen su meselesine bir türlü modern ve çağın ötesinde bir yaklaşımla giremedik. Ben Aydın’a 70’li yıllarda geldim. Nereden baksanız 40 yılı geçti. Aydın Ovasının sulama meselesi bir türlü bir mühendis gözüyle, benim istediğim ve olması gerektiği gibi planladığım, projelendirdiğimden çok ama çok uzak, halende öyle” dedi.

“AYDIN’I PIRIL PIRIL SU AKAR HALE GETİRDİK”

Geçmiş yıllarda Aydın’da ciddi su sıkıntılarının yaşandığını hatırlatan Aksu, “Belediyecilik olarak 1994 yılını hatırlatacağım Aydın halkına. Aydın merkezde bugün Efeler Belediyesi dediğimiz 23 mahalle de kurulu, 200 bin nüfusa sahip bu merkez bölgesinde 1991 yılından itibaren su kesintileri başladı. Benim belediye başkanı seçildiğim 1994 yılında artık hafta da iki gece su geliyordu. Banyo küvetlerini dolduruyorduk, bütün hafta o küvetteki suyla idare ediyorduk. Şehirdeki su durumu buydu. Hatta ben o dönemde seçimlerde bir slogan kullandım. Aksu ile suyu bütünleştirerek bizim içme suyu meselesini 6 ay içinde çözeceğimize dair taahhütte bulundum. Aydın’daki susuzluğun nedeni, Tabakhane Deresi’nden gelen suların orada bir depoda biriktiriliyordu. Belediyenin o çamura temizleyecek emin olun o gücü yok. Öyle kalıyor, arada bir su gelir çamurun üstüne dolarsa o sudan haftada bir gün veriyorlar. Akan suyu şişelere koyup biz bunu siyasi malzeme olarak kullanmıştık. Çok hızlı tedbirler almak suretiyle 6 ay içinde Aydın’ı pırıl pırıl su akar hale getirdik. Aydın’da 30 küsur yeni kuyu açtık, Aydın’da içi çamur dolan depoları haftalarca temizledik. İçinden binlerce kamyon çamur temizlendi. Tralleis oradaki su arıtma tesisini hızla işletmeye aldırdık. İller Bankası tarafından yapılmış ama işletilemiyordu. Bütün bunları aldık” dedi.

“ASKİ İNANILMAZ DERECEDE BAŞARISIZ”

Aksu,” Sakıncalı bir kanundan kaynaklanan bir ASKİ var. Ancak ASKİ’yi kendi içinde değerlendirdiğimizde inanılmaz derecede başarısız, inanılmaz derecede yolsuzluk söylentilerine ulaşmış, hiç rasyonel olmayan, mühendislik ilkelerine son derece aykırı iş yapan bir kurumdan bahsediyoruz. Dağ köylerinden belli dere yatakları vardır, buraları kazdığınız zaman belli derinliklerde kuyu dediğimiz artezyen tarzında su elde edebilirsiniz. Eğer ki dağların yamaçlarında oluşmuş yeraltı suyu dengesini bozarsanız her şeyi bozarsınız. Doğanın bütün yapısını bozarsınız. Çünkü o yeraltı suyu doğal bir yapı üretmiştir. Siz yüzeyden gelen suları biriktiren göleti bir tarafa atıp ta, kolay yoldan 18 metre kazıp köye içme suyu temin ettim derseniz o köye en büyük kötülüğü yaparsınız. Yetişen ürünlerde de değişimler başlar, kuraklıklar başlar. Yani ucuz ve mühendislik ilkelerine aykırı bir biçimde köylere onlarca kuyu açıyorlar. Bunu yapmasınlar. Köyde kuyu açmayın köye tertemiz içme suyu temin etmek istiyorsanız gelin tek tek anlatalım. Köy köy dolaşalım, Aydın’da her köyümüze bol içme suyu temin edelim” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler