SON DAKİKA

Uzmanından Kurban Bayramı’na özel beslenme önerileri

9 Ağustos 2019, Cuma 14:46

     


Diyetisyen Yeşim Üngör Aktar, Kurban Bayramı’nda et tüketimi, saklanması ve çözülmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Günlük beslenme alışkanlıklarının bayramda değişmesiyle beslenme düzeninizin bozulması durumunda kişilerde hazımsızlık, kabızlık, ödem, hipertansiyon, kan şekeri düzeylerinde bozulmalar gibi sağlık sorunları oluşabilmektedir. Özellikle şeker hastaları, yüksek kolesterol hastaları, kalp ve böbrek hastaları gibi kronik hastalıkları olan kişilerin beslenirken daha dikkatli olması gerekir.

Diyetisyen Yeşim Üngör Aktar, Aydınlılar için altın değerinde önerilerde bulundu. Aktar’ın açıklaması öneri ve verdiği püf noktalar şöyle;

KURBAN ETİNİ TÜKETİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

“Kurban kesildikten sonra, 'ölüm katılığı' adı verilen durumun geçmesi için etler hemen tüketilmemeli bir süre bekletilmelidir. Kesilen kurban etinin, güneş görmeyen serin bir ortamda 3-4 saat bekletilmesi ,daha sonra ise 4 derecede bir süre daha bekletilmesi gerekir. Ölüm katılığının olgunlaşması için 24 saat bekletilen etin hem tadı daha iyi olacaktır hem de sindirimi esnasında sıkıntı olmayacaktır. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler bekletilmeden et tükettiğinde mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemleri yaşayabilir.

KURBAN ETİNİN SAKLANMASI

Besin zehirlenmeleri ve sağlık problemlerinin oluşmaması için etlerin depolanma sırasında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır.

Kıyma haline getirilmiş etler hazırlandığı gün içinde kullanılmalı, kullanılana kadar soğutucularda 4 derecede tutulmalıdır. Etleri dondurucuya koyarken kişi sayısına göre porsiyon yapılmalı ve çözülen et tekrar dondurucuya konulmamalıdır. Etler derin dondurucuda -18 derecede 4-6 ay süreyle depolanabilir.

ETLER SICAK ORTAMDA DEĞİL, SOĞUTUCUDA ÇÖZÜLMELİ

Dondurulmuş etler, soğutucuda 6-8 saat kadar bekletilerek çözdürülmelidir. Bu, uzun süren fakat daha sağlıklı bir yöntemdir. Çünkü dondurulan et besin değerini kaybetmeden ve bakteri üretmeden çözülmelidir. Eğer acil yemek yapmanız gerekiyorsa, en kolay yöntem; geniş bir kabın içerine suyu doldurun, poşetli etinizi suda bekletin. Su soğudukça suyu değiştirirseniz çözülme işlemini hızlandırmış olursunuz. Bu yöntem 1-2 saat içerisinde etinizi çözecektir.

KURBAN ETİ PİŞİRİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Kömürleşen etler kanserojen maddelerin oluşmasına neden olur. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

Yağlı etlerin üzerindeki yağı atsanız dahi yağ oranı yüksek olduğu unutulmamalı ve eti pişirirken iç yağı, kuyruk yağı veya sıvıyağ eklemeden kendi yağı ile pişirilmelidir. Kavurma yaparken de ilave yağ konulmadan etin kendi yağı ile pişirilmelidir.

Kırımızı etin demir oranı yüksektir ve demirin vücuttaki emilimini artırmak için etin yanında limon soslu, salata (domates, yeşilbiber, maydonoz, …) tüketilmelidir.

Etli sebze veya kurubaklagil yemeklerinde ilave yağ ( kuyruk yağı ,iç yağ veya sıvıyağ) eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir.

SAKATAT TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Bayramda sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

ŞEKER ORANI AZ TATLILARI TERCİH EDİN

Kızartılmış ve şerbetli tatlılar kan şekerinizde ani dalgalanmalara yol açar, özellikle şeker hastalarının bu konuda dikkatli olması gerekir. Şerbetli tatlılar yerine miktarına dikkat edilerek az şekerli sütlü tatlı veya meyveli tatlılar, dondurma gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Bayram ziyaretlerindeki İkram edilen şekerli tatlıların, çikolataların veya şekerlemelerin tüketimini olabildiğince az olmasına dikkat edin. Aydın ve çevresinde yaşayanlar için, incir de güzel bir bayram tatlısı olarak adlandırılabilir.

GÜNLÜK BESLENMENİZDE PROTEİN İÇEREN BESİNLERİ DENGELİ TÜKETİN

Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin fazla olması protein alımını artırırken, yağ alımını da artırmaktadır. Günlük beslenmenizde bunu dengelemek kaloriyi dengelerken sağlık problemlerinin oluşma ihtimalini de azaltır. Dengeli beslenmeyi yapmak için her öğünde salata veya sebze olmasına özen gösterin. Yumurta ,süt, yoğurt, peynir tüketiminizde miktarları sınırlandırın.Et tüketimini genel olarak öğle öğününde tercih etmeli, akşam ise sebze tüketmeliyiz.” (GÜLİZAR AYGÜN)







 
Son Eklenen Haberler