SON DAKİKA

“Biz kamu hizmeti bilinciyle çalışan bir esnaf grubuyuz”

10 Şubat 2021, Çarşamba 15:14

     


Aydın Efeler Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Başkanı Okan Yalçın,”Pandemiden önce dört yüz civarında şoförümüz vardı, kimisi iş çıkışı nöbet tutmaya gelirdi, kimisi hafta sonları çalışmaya gelirdi, kimisi de hafta içinde tam çalışırdı. Pandemiden dolayı maalesef bu sayılar 250’ye kadar düştü. Bizlerde de ciddi bir yolcu düşüşü var. Biz kamu bilinciyle çalıştığımız için seferlerimize devam ediyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Efeler Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Başkanı Okan Yalçın, tvDEN ekranlarında hafta içi her gün izleyiciyle buluşan Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Emin Aydın’la Baş Başa’nın konuğu oldu. Yalçın, Pandemiden çok fazla etkilendiklerini ve toplu taşıma araçlarında maske, mesafe ve hijyen kurallarına en üst düzeyde önem verdiklerini belirtti.

“ŞEHİRİÇİ HATLARI BEŞ KOOPERATİFİN BİRLEŞMESİYLE OLUŞTU”

Günümüzdeki şehiriçi hatlarının beş kooperatifin birleşiminden oluştuğunu belirten Yalçın, “1988 yılının sonlarına doğru şehiriçi hatları kuruldu. 1989 yılında da Ilıcabaşı hattı kuruldu, biz ise 1990 yılında başladık. 1998 yılına geldiğimizde Aydın Tellidede-Topyatağı vardı, bir üniversite hattı vardı, bir Bağkur hattı vardı, Ilıcabaşı ve şehiriçi bu beş kooperatifin birleşmesiyle o dönem belediye başkanı olan Hüseyin Aksu, belediye otobüslerini çekmek şartıyla 31 hattı ihaleyle sattı ve toplamda 160 kişiye sabitledi. 1998 yılında tek çatı altında birleştik. 31 hattı ihaleyle satarak biz o dönem 160’a tamamlandık. Şu anda 160 tane otobüsü yedi buçuk metrelik halk otobüsüne çevirdik. Bizim 18 tane güzergâhımız var, bizim ayrıca aydınsehirici.com isimli internet sitemizde var, orada tüm güzergâhlarımız harita üzerinden belirtilmiş durumda. Aynı şekilde kalkış saatlerimizde belirtilmiş durumda.. İnternet sitesi üzerinden kalkış saatlerini anlamayanlar telefonla arayarak merkezimizden hangi güzergâha ve hangi saatte araçların geçtiğini çok rahatlıkla öğrenebiliyorlar. 160 tane hattımız var ve bu hatlar 152 kişinin, eskiden gelen birkaç kişinin de çift hatları var. Pandemiden önce dört yüz civarında şoförümüz vardı kimisi iş çıkışı nöbet tutmaya gelirdi, kimisi hafta sonları çalışmaya gelirdi, kimisi de hafta içinde tam çalışırdı. Pandemiden dolayı maalesef bu sayılar 250’ye kadar düştü. Bizlerde de ciddi bir yolcu düşüşü var. Haliyle bu şoförlerimizin de buradan aldıkları ücret kendilerini kurtarmayınca başka işler yapmak zorunda kaldılar” dedi.

“PANDEMİNİN BİZİ OLUMLU ETKİLEYEN HİÇBİR YANI YOK”

Pandemiden çok etkilendiklerini söyleyen Yalçın, “Biz de pandemiden çok etkilendik. Pandeminin bizi olumlu etkileyen hiçbir yanı yok. Taşımacılık esnafı olarak ticari araçlarımızda taksicileri yüzde 50 oranında etkiledi. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı var, aksam 9’dan sonra yine sokağa çıkma yasağı var. Dolayısıyla taksicilerimiz yüzde 50 oranında etkilendi. İlçe ve köy minibüslerimiz ise yüzde 60 oranında etkilendi. Biz Özel Halk Otobüsleri yüzde 75 oranında etkilendik. Öğrenci servisi yapan arkadaşlarımız ise yüzde yüz etkilendi. Maalesef pandemiden etkilenmeyen hiçbir şoför esnafı yok. İşin açıkçası pandeminin bu kadar uzun süreceğini hiçbirimiz tahmin etmiyorduk. Bunun olumsuz etkenleri hepimize oldu. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymadığımız sürece maalesef bu süreç biraz daha uzayacak gibi. Bu hepimizin elinde olan bir şey, herkes özellikle bu üç kurallara dikkat ederse, aşılama yapılırsa da kısa sürede bu işin biteceğini ümit ediyorum. Şu anda ciddi anlamda etkilenmeye devam ediyoruz. Bu süreçte öncelikle bütün araçlarımıza maskesiz binmeyiniz gibi uyarı yazıları yazdırdık. Bunun yanında tüm araçlarımızda sürekli dezenfektanlarımız mevcuttur. Araçlarımız son durağa geldiğinde mutlaka havalandırılır. İlk kalkış noktasından birinci durağa kadar araç kapılarımızı açarak araç içinin havalandırılmasını sağlıyoruz. Bunun yanında da sabahları şoförlerimizin ateşlerini ölçerek, HES kodlarını sorgulatarak işe başlamalarını sağlıyoruz. Elimizden geldiğince tüm tedbirleri alıyoruz, bizde çok fazla değil, yaklaşık on şoför arkadaşımızda kovid vakası çıktı. Bizim şoförlerimizde kurallara uyduğumuz için ciddi bir vakamız çok şükür yok. Aydın’daki Hıfzıssıhha Kurulumuz oturan yolculara ilave olarak ayaktaki yolcunun dörtte birinin hakkını bize verdi. Önceden 30 ile 40 yolcu alabiliyorken şimdi ise 6 ile 10 yolcu alabiliyoruz. Alınan tüm tedbirleri kesinlikle çok önemsiyoruz, kurallara uymak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

“BİZ KAMU KAYNAĞINI KULLANMADAN, KAMU HİZMETİ BİLİNCİYLE ÇALIŞAN BİR ESNAF GRUBUYUZ”

Sefer sayılarında seyrelme olduğu söyleyen Yalçın, “Sefer sayılarında bir seyrelme oldu. Sabah 6.15’te ilk aracımız kalkıyor, akşam 21.15’te de son aracımız kalkıyor. Kendi öz sermayemizle çalışıyoruz. Sabah 6.15’te kalkan aracımız bir ya da iki kişiyle gidiyor, bunu kamu hizmeti bilinciyle çalışmamış olsak o seferi iptal ederiz. Biz kamu bilinciyle çalıştığımız için o seferlerimize devam ediyoruz. Akşam 19’dan sonra çıkıp tüm araçlarımızı kontrol ediyorum, bu araçlar saat 19’dan sonra on araçtan bir tanesinde 6-7 tane yolcu vardır. Diğer araçlarda bir iki kişi vardır. Biz bu seferlerimizi hiç iptal etmiyoruz, devam ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Özellikle markette çalışanlarımız, fırında çalışanlarımız özellikle çarşıda esnaf grubunu yanında çalışan vatandaşlarımız saat 6 ve 7’den sonra dükkânı kapatınca evlerine bir şekilde gitmek zorunda. Bu noktada biz hizmete devam ediyoruz etmeye de devam edeceğiz. Pandemiden öncede sabah 5.50’de ilk aracımız kalkardı ve son aracımız gece 12’deydi. Sabaha kadar da 1 numaralı hattımızı çalıştırmaya başlamıştık. Sabaha kadar çalıştığımız dönemlerde de biz para kazanamıyorduk, toplu taşıma dursa şehir duruyor” dedi.

“ÖDÜL TÖRENLERİNİN ÇOK FAYDASINI GÖRDÜK”

Şoförlere verilen hizmet ödüllerinin belirli kriterler içerdiğini dile getiren Yalçın, “Bir kere kendi içimizde mesai günlerinde bir dakika ara ile araç kaldırıyoruz. Arkasında ve önündeki araçtan şikâyet getirmemesi gerekiyor. Yani kurallara riayet edecek, kesinlikle bize şikâyet getirmeyecek. Tabi bunun yanında yolcudan da şikâyet getirmemesi lazım. Bazı şoförlerimiz örnek hareketler sergileyebiliyor bunu kimisi bize çekinip söylemiyor ama bazı yolcularımız bizi arıyor. Şu an iki bin civarında sefer yapıyoruz, onlarca örnek davranışımız vardır. Tacize uğrayan bir bayanı görünce şoförlerimiz mutlaka müdahale etmeye çalışırlar. Kendileri müdahale edemezse 155’i arayarak yardımcı olurlar. Bunun yanında hastalanan yolcularımız oluyor, özellikle bir şoförümüz yolcunun kalp krizi geçirdiğini hissettiği anda Devlet Hastanesi’ne ya da Atatürk Hastanesi’ne otobüsümüzle en kısa zamanda götürebilmek için çaba sarf ediyoruz. Motoru yanan vatandaşı kurtardık, aracı yanan vatandaşımız oldu yani iç disipline bakıyoruz. Yolcularımızdan şikâyet getirmediğine bakıyoruz. Birde örnek bir hareket yapmışsa şoför arkadaşımız hemen o ödülü alıyor zaten. Bizim şoförlerimiz gerçekten bu ödül törenlerinin başlamasıyla birlikte önümüzdeki ay bu ödülü ben alabilir miyim diye kendilerine daha fazla dikkat etmeye başladılar. Bu ödül törenlerinin çok faydasını gördük, tüm kurumların bunu yapmasını öneririm” İfadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler