Emeklilikte Tarihe Takılanlar için umut ışığı
10 Mayıs 2024, Cuma 18:05| Tweet | ||
|
||
Ege’nin dünyaya açılan penceresi tvDEN ekranlarında yayınlanan, gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Baş Başa” programının konuğu, Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) Genel Başkan Yardımcısı Melike Öner oldu. Öner, emeklilikte tarihe takılanlar için büyük bir umut ışığı doğduğunu belirttiği açıklamasında, konu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir dosya sunulduğunu dile getirdi.
“17-20 YIL FARK ADİL DEĞİL”
Emeklilikte Tarihe Takılanlar (ETT) mağduriyetinin EYT yasası sonrası ortaya çıktığı anımsatan Melike Öner, “Bir sihirli tarih belirtildi. Önümüzde 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesini kapsıyor zaten EYT. Bu kapsamın dışında kalan 9 Eylül 1999 ve günümüze gelen tarihe SGK girişi olan kişileri kapsıyor. Akranlarımızla aramıza bir gün geç sigorta girişi yaptık diye 17 - 20 yıl fark sokuldu. Bunun da birçok getirisi ve götürüsü oldu maalesef. Anayasanın 10. maddesi gereğince eşitlik ilkesi bir kere bozuldu” ifadelerini kullandı.
“GEREKİRSE AİHM’E KADAR GİDECEĞİZ”
Bu konuda hukuksal mücadeleye henüz yeni başlayacaklarını ifade eden Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği (ETTDER) Genel Başkan Yardımcısı Melike Öner, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de haklarını arama yoluna gideceklerini kaydetti.
“KADINLARIN HAKKI ELİNDEN ALINDI”
Öner, “Biz 3 yılı 5 yılı kabul etmiş durumdayken 17 - 20 yılı yani erkeklerde 17 kadınlarda 20 yıl oldu. Pozitif ayrımcılık yapılması gerekirken burada tam aksi işletilmiş durumda. Örneğin erkeklerde askerlik borçlanması tarihi, SGK giriş tarihi olarak sayılırken, kadınlarda doğum tarihi SGK giriş tarihi sayılmıyor. Biz bunun da düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz. Çünkü burada çok fazla mağdur olan insanımız var. Zaten 1 günden dolayı 17-20 yıl aralığında geç emekli olmaya zorlanmış durumdayız. Buna da bir çözüm getirilmelidir” diye konuştu.
“EMEKLİLİKTE DOĞUM YILI BAZ ALINSIN”
Öner açıklamasına şöyle devam etti: “Biz bu dava, bu mağduriyet ortaya çıktığından beri söylediğimiz en büyük şey, akranlarımızla aramıza 17-20 yıl bir fark kondu argümanı. 17-20 yıl fark kondu diyoruz ama bu kademeyi “ben şu tarihte işe girdim, o tarih baz alınarak kademelendirme yapalım” diyoruz. O zaman bizim kendi savunduğumuz konuyu çürütmüş oluyoruz. Neden bunu Avrupa Birliği standartlarında, daha önceden de bizim çalışma politikalarında uygulanan doğum yılına göre kademelendirme yapıp da gerçek bir iş barışını sağlamayı, kendi akranlarımızla aramıza koyduğumuz farkı neden o şekilde kapatmayalım dedik bu şekilde bir kademelendirmeyi savunuyoruz. Kademe başlangıç tarihimiz de 8 Eylül 1999 sonrası itibarıyla alıyoruz. Bu şekilde bir kademelendirme yapalım savunmasındayız.
“DEVLETİMİZİ MAĞDUR DA ETMEYİZ”
Şöyle bir gerçek de var, Devletimiz EYT kanunun kabulüyle fazlasıyla bir yük altına girmiş durumda. Biz kendi primlerimi kendimiz ödedik zamanında. Bu bizim hakkımız, bu bizi ilgilendirmez de diyebiliriz ama malum biz de Türkiye'de yaşıyoruz. Bu şartlar altındayız, niye devletimizi sıkıntıya sokalım diye düşünüp başka bir çalışma daha yapıyoruz. O devletimizi de aynı zamanda biraz destekliyor. Hazırladığımız proje ile devletimizin hem kaynak bulması hem de istihdam yaratması için olanak sunmuş oluyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanı ile görüşme sağladık. Kendi ile uzun bir görüşme yapıldı. Konu hakkında da hazırlanan dosyamız sunuldu. Arka planda bir çalışmanın olduğu iletildi. Bu durum bizim için çok büyük bir ışık. Çünkü biz iktidarda ulaşabileceğimiz yere maksimum seviyede ulaşmış durumdayız. Bu durum da bizim daha şevkle çalışmamıza neden oldu.”
HABER VİDEOLARI

Aydın'ın Efeler ilçesinde her hafta binlerce vatandaşın uğrak noktası olan

Türkiye’de genç işsizliği giderek büyüyen bir sorun haline

Aydın’da emekli polis Mustafa Demirel, küçük dükkânında

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar

Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından akaryakıta gelen yeni zamlar sürücülerin

Bayramın ikinci gününde akaryakıt almak için istasyonlara yönelen

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Hasan Haşimoğlu, bayram günü

Aydın’da uzun yıllardır görev yapan Üroloji Uzmanı Operatör Doktor

Aydın’ın Böcek Mahallesi’nde Ramazan Bayramı’nın ilk günü

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Aydın’ın Efeler ilçesinde

Aydın’da diyetisyen Büşra Uçar, bayram öncesinde vatandaşların

Aydın’da görev yapan Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı

Aydın’ın iş dünyası, AY-SİAD’ın geleneksel iftarında bir araya gelerek

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Aydın’da şehirlerarası otobüs

Aydın’da uzun yıllardır baklava ve tatlı sektöründe faaliyet gösteren

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül,

AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, Efeler’de Cumartesi Pazarı’nı

Aydın’da ticari araçlar otomobile dönüşüyor: Mazaka Otomobil

Yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe giren Katliam Yasası’nın ardından

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan cuma pazarında vatandaşlara Ramazan

Türkiye’de ara tatillerin kaldırılıp kaldırılmaması konusu yeniden gündeme

Aydın’ın Efeler ilçesinde berberlik yapan Nazmi Aksoy, çocuk yaşta

Aydın’da Yeni Dörtyol projesi kapsamında başlatılan yol yapım çalışmaları,

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan Ömer İşgüzar, hem kendi

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun,

Trafikte sahte plaka kullanımı, vatandaşları hem maddi hem hukuki olarak tehdit ediyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlara “Nazilli’nin en büyük

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde vatandaşlar, kadınların

Son yıllarda doğal ürünlere olan ilgi artarken, halk arasında harnup olarak

Aydın’ın Efeler ilçesinde artan araç sayısı ve şehir merkezindeki

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Emekli ikramiyesi teklifimizde

Dünya, ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmalarla sarsılıyor. Karşılıklı

Türkiye’de emeklilerin ekonomik koşulları giderek zorlaşırken, Aydın’da

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı, Silivri Cezaevi’nde bulunan İstanbul

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

tvDEN ekranlarında yayınlanan ve Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programında

Aydın’ın Efeler ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın

Küresel jeopolitik gerilim ve dövizdeki baskı, Türkiye’de akaryakıt

Ege Bölgesi’nin sesi, Aydın’ın kalbi tvDEN ekranlarında yayın hayatına

Aydın’ın Efeler ilçesinde bir lisede yaşanan kavga okulda gerginliğe





