Aydın'da kentsel dönüşüm askıya mı alındı?
14 Ağustos 2025, Perşembe 19:07Tweet | ||
![]() |
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Aydın İl Temsilcisi Melis Gülcüoğlu Yörük, Aydın'da kentsel dönüşüm sürecinin yetersiz ilerlediğini belirterek, kentsel dönüşümün sadece parsel bazında yapılan yapısal değişikliklerden ibaret görülmemesi gerektiğini vurguladı.
Altı dönemdir Aydın İl Temsilciliği görevini yürüttüğünü belirten Yörük, Aydın’da kentsel dönüşüm sürecinin yavaş ilerlediğini ifade ederek Efeler ilçesi Ilıcabaşı Mahallesi’nin kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesi ancak somut bir adım atılmaması hakkında “Henüz yıkım yapılmadı, yeni bir imar planı duyulmadı. Görünen o ki süreç askıya alındı” dedi.
“PARSEL BAZLI DÖNÜŞÜM, KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİLDİR"
Kentsel dönüşümün sadece bir yapının yıkılıp yeniden yapılması olarak algılanmasının yanlış olduğunu ifade eden Yörük, “Bu durum, yapısal dönüşüm olarak adlandırılmalı. Kentsel dönüşüm dediğimizde; en azından mahalle ölçeğinde, altyapısı, sosyal donatıları düşünülmüş, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrenin oluşturulduğu planlı projelerden bahsetmeliyiz” diye konuştu.
Parsel bazlı dönüşümlerin kentin bütünlüğünü bozduğunu vurgulayan Yörük, “Bir binayı yıkıp yerine iki kat daha fazla bina yaparsanız, o bölgenin nüfusunu artırmış olursunuz. Ancak okul, otopark, yeşil alan gibi ihtiyaçları karşılamadığınız sürece kent yaşamını iyileştirmemiş olursunuz. Bu, sadece yoğunluğu artırmaktır” ifadelerini kullandı.
"ILICABAŞI PROJESİ ASKIYA MI ALINDI?"
Aydın’da kentsel dönüşüm sürecinin yavaş ilerlediğini belirten Yörük, Efeler ilçesinde Ilıcabaşı Mahallesi’nin kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildiğini ancak somut bir adım atılmadığını belirtti. “Henüz yıkım yapılmadı, yeni bir imar planı duyulmadı. Görünen o ki süreç askıya alındı” diye konuşan Yörük, kırsal mahallelere de dikkat çekerek, “Büyükşehir statüsüyle birlikte mahalleye dönüşen köylerdeki yapı stoklarının da incelenmesi gerekiyor. Ancak bu bölgelerle ilgili henüz paylaşılmış resmi bir çalışma bulunmuyor” dedi.
"AYDIN'DA KENT BATIYA KAYIYOR"
Şehir hastanesinin yapılmasıyla birlikte Aydın’da yapılaşmanın batı yönüne kaydığını belirten Yörük, doğu tarafında sanayi alanlarının bulunduğunu, güneyde ise tarım alanlarının yapılaşmaya açılmaması gerektiğini belirterek “Tarım alanları hepimiz için çok kıymetli, gıdamızın teminatı. Bu yüzden güney yönüne yapılaşma doğru değil. Şu anda en uygun yapılaşma batı yönüne doğru” dedi.
"DEVLET VE BELEDİYE DESTEĞİ ŞART"
Yörük, kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için hem devletin hem de belediyelerin vatandaşa sosyal ve ekonomik destek sağlaması gerektiğini vurguladı. Belediyelerin halkı bilgilendirme toplantıları düzenlemesi gerektiğine değinen Yörük, “Vatandaşa neden bu dönüşümün yapıldığı, ne gibi faydalar sağlayacağı net bir şekilde anlatılmalı. Geçici tahliye süreci ve geri dönüş koşulları şeffaf olmalı” dedi.
"BELEDİYELER SÜRECİ BAŞTAN SONA YÖNETMELİ"
Belediyelerin vatandaşın yaşadığı çevreyi en iyi bilen kurumlar olduğunu ve süreci baştan sona yönetmeleri gerektiğini ifade eden Yörük, kentsel dönüşüm sürecinde bölgenin tespiti, ilan edilmesi, imar planlarının hazırlanması, inşaat süreci ve yeniden iskân dahil tüm süreci doğru yönetmeleri gerektiğini belirtti.
"ADANA ÖRNEK ALINMALI"
Türkiye'de kentsel dönüşüm projesi ile ilgili başarılı örneklere değinen Yörük, özellikle Adana'nın örnek alınabileceğini ifade etti.
HABER VİDEOLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı’nın 39. Olağan Kongresi

Aydın’ın yerel televizyon kanalı tvDEN, yeni yayın döneminde mahallelerin

Aydın'ın Efeler ilçesinde yaklaşık yarım asırdır koltuk döşeme ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda kış sebzeleri

Aydın’da bir çay bahçesi, sadece çay ve kahve servisiyle

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmete giren Bakraç Restoran, görkemli

Aydın’da son dönemde altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, vatandaşların

Aydınlı vatandaşlar, belediyenin mahallelerde yürüttüğü hizmetler

Döviz kurlarında yaşanan artış, pazar ve market fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Aylarca süren heyecanlı bekleyiş sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Türkiye’nin yerli tohum üretiminde öncü firmalarından Progen,

Aydın’da görev yapan Fizyoterapist Fatma Nur Uçak, özellikle

TVDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk

Aydın 1. Sanayi Sitesi’nde çocukluğundan beri hurdacılık yapan Bülent

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş ile İl Başkanı Ahmet Ertürk, İncirliova’da

Aydın’da Söke-Kuşadası yolunda çöken bölümde çalışmalar

III. Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin İzmir’de başlayan serüveni,

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Efeler İlçe Başkanlığı önünde coşkulu

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda tezgâh

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, İncirliova Yazidere Mahallesi’nde

Aydın’ın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlara “Hangi ilçede

Aydın’da hizmet veren Garaj 09 Oto Kuaför’ün sahibi Süleyman

Aydın’da bir bankada görevli çalışan, zimmetine milyonlarca lira

Aydın’da 4,5 yıldır taksicilik yapan Hakan, mesleğin zorluklarını, güvenlik

Altın fiyatlarındaki hareketlilik Aydın’daki kuyumcuların da gündeminde.

2025-2026 eğitim-öğretim yılı Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ)

İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, geçtiğimiz günlerde Köşk

Aydın’ın Çine ilçesinde 13 yıldır hizmet veren Çetin Börek,

Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Eskiçine Mahallesi Muhtarı

Aydın’da kalaycılığın temsilcilerinden 68 yaşındaki Aydın Alkış, ata yadigârı

Aydın’ın Efeler ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde hizmet veren Bakraç

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, seçim öncesi Güdüşlü

Tozlu raflarda unutulan radyolar, yıllanmış pikaplar, gaz lambaları ve çevirmeli

Üniversite sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Aydın’da özellikle Doğu

Aydın’ın köklü eğitim kurumlarından Atatürk Anadolu Lisesi, yaklaşık

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçenin yaklaşık 60

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans Salonu’nda,

Aydın Büyükşehir Belediye (BSB) Meclisi’nde yaşanan gerginlik üzerine

Aydın’ın Efeler ilçesi Yağcılar içinde hizmet veren Bakış Ev,

Günlük yaşamda neşeli, sosyal ve dışa dönük görünen