Aydınlı genç kadın girişimci enginarla Türkiye’yi fethetti
18 Nisan 2026, Cumartesi 18:13| Tweet | ||
|
||
Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan “Uzmanına Sor” programında, doğal üretimi markaya dönüştüren genç girişimci Dilayda Bilge’nin hikâyesi ekrana taşındı. Aydın’ın Gölhisar köyünde yetişen enginarı Türkiye’ye tanıtmayı hedefleyen Bilge, hem üretim sürecini hem de girişimcilik yolculuğunu samimi ifadelerle anlattı.
Programın açılışında duygularını paylaşan Bilge, “Aydınlı olarak kendi şehrimin kanalında bu şekilde yer almaktan çok keyif alıyorum. Enginarın da artık hak ettiği yerlere ulaştığını görmeye başladık, bu beni çok mutlu ediyor” dedi.
“BU İŞ BİR ANDA DEĞİL, ZAMANLA OLUŞTU”
Gurme Enginar markasının ortaya çıkış sürecini anlatan Bilge, girişimin aslında köklü bir üretim geleneğine dayandığını vurguladı. “Bizim köyümüzde asırlardır enginar yetişiyor. Ama bu ürünün hak ettiği değeri görmediğini düşünüyordum. Pandemiyle birlikte sağlıklı beslenmeye olan ilgim de artınca bu işi yapmaya karar verdim” sözleriyle süreci özetledi.
Sosyal medyanın gücünü erken fark ettiğini belirten genç girişimci, “Fotoğraf çekmeye olan ilgim ve çiftçilikle iç içe olmam sayesinde sosyal medyayı aktif kullanmaya başladım. Bu marka aslında bilinçli bir planla değil, zamanla oluştu” ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR GERÇEKTEN SATIN ALIYOR MU DİYE ŞAŞIRDIK”
Online satış sürecinde yaşadığı şaşkınlığı da dile getiren Bilge, “İlk başta ailem bile ‘Gerçekten insanlar bunları alıyor mu?’ diye soruyordu. Çünkü biz doğadan toplayıp tüketmeye alışkındık. Ama ülkenin birçok yerinde insanlar bu ürünlere ulaşamıyor” dedi.
Pandemi sürecinin bu alışkanlığı değiştirdiğini belirten Bilge, “İnsanlar sağlıklı beslenmenin önemini daha iyi anladı. Bu da yerel üreticilere ciddi bir katkı sağladı” şeklinde konuştu.
“KILÇIKSIZ VE KATKISIZ ÜRETİMİ ANLATMAK ZORUNDAYIZ”
Enginarın üretim ve tüketim sürecinde karşılaşılan önyargılara da değinen Bilge, özellikle ürünün özelliklerini anlatmanın önemli olduğunu söyledi. “İnsanlara sürekli ‘kılçıksız, limon tuzsuz’ olduğunu anlatıyoruz. Çünkü bu konuda ciddi bir önyargı var” dedi.
Hasat sürecinin kritik olduğunu vurgulayan Bilge, “Enginar bir gün bile geç kesilirse liflenmeye başlar. Kılçık dediğimiz şey aslında bu liflenme” ifadeleriyle üretimin inceliklerini paylaştı.
“KENDİMİZİN YEMEDİĞİNİ KİMSEYE SATMIYORUZ”
Üretimde kalite ve güven konusunun kırmızı çizgileri olduğunu belirten Bilge, “Kendimizin tüketmediği hiçbir ürünü kimseye göndermiyoruz. Analizlerimizi düzenli yaptırıyoruz ve şeffaf şekilde paylaşıyoruz” dedi.
“KADIN GİRİŞİMCİ OLMAK KOLAY DEĞİL AMA PES ETMİYORUM”
İş hayatında karşılaştığı zorluklara da değinen Bilge, özellikle genç ve kadın bir girişimci olarak önyargılarla mücadele ettiğini söyledi. “Bu sektör yıllardır büyük üreticilerin olduğu bir alan. Genç bir kadın olarak piyasaya girdiğinizde zorlanıyorsunuz ama pes etmiyorum, etmeyeceğim” sözleriyle kararlılığını ortaya koydu.
“HERKES ÜRETİR AMA HERKES PAZARLAYAMAZ”
Girişimcilere de önemli tavsiyelerde bulunan Bilge, dijital dünyayı doğru kullanmanın önemine dikkat çekti. “Herkes üretim yapabilir ama asıl mesele pazarlamak. Sosyal medyayı doğru kullanmak, ürününü doğru anlatmak bu işin en önemli kısmı” dedi.
Ayrıca kurumsallaşmanın önemine vurgu yapan Bilge, “Başlarken daha profesyonel ilerlemem gerektiğini kendime söylerdim. Web sitesi, marka ve güven çok önemli” ifadelerini kullandı.
“ENGİNAR MEVSİMİNDE TÜKETİLMELİ”
Programın sonunda izleyicilere de önerilerde bulunan genç girişimci, “Şu an enginarın tam zamanı. Haftada en az bir-iki kez tüketilmesini öneriyorum. Mevsiminde beslenirsek ilaca ihtiyaç duymayız” diyerek sözlerini tamamladı.
HABER VİDEOLARI

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan “Uzmanına Sor” programında,

Aydın’da depreme dayanıksız olduğu için yıkılan huzurevinin yerine inşa

Kahramanmaraş’ta yaşanan elim olayın ardından uzmanlar, çocuk ve ergen

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Ege Kariyer

Son yıllarda teknoloji evlerin vazgeçilmezi haline geldi. Özellikle robot

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın’ın Efeler ilçesinde 2005 yılından bu yana saatçilik yapan

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ege

Aydın’da toplu taşıma ücretlerine yüzde 50 zam yapılmasına yönelik

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkan Adayı Semih Özmeriç,

Aydın merkezli geliştirilen yerli robot teknolojisi, hayvan beslemede verimi artırdı.

Aydın’da Özel Medinova Hastanesi’nde görev yapan Ortopedi ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde uzun yıllardır optik sektöründe hizmet

Aydın’da Polis Haftası etkinlikleri kapsamında kurulan tanıtım alanı, vatandaşların

Aydın’da 8 Nisan Dünya Romanlar Günü kapsamında Efeler Kocagür

Çine Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan

Efeler Belediye Meclisi, Nisan ayı ikinci oturumunda ilçeyi yakından ilgilendiren

Aydın’ın Efeler ilçesinde 25 yıldır berberlik yapan Kamil Cura, hijyenin

Aydın’ın Efeler ilçesinde 11 yıldır bıçakçılık yapan Hakkı

Koçarlı Belediyesi’nin bu ayki olağan meclis toplantısı, siyasi dengelerin

Aydın’ın Efeler ilçesindeki Ayakkabıcılar Çarşısı’nda yıllardır

Aydın’da 5 yaş ve üzeri ticari araçların yasal proje ile otomobile

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) heyeti, Adana programı kapsamında

Aydın’da diş hekimleri odası seçimleri öncesi hareketlilik artarken,

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından

Aydın’ın Efeler ilçesinde 35 yıldır avukatlık yapan Akın Yakan, son romanı

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet

Aydın, aktif fay hatları üzerinde yer alan ve deprem gerçeğiyle yüzleşmek

Aydın’da Avukat Tutku Çalaşyer Yapıcı ve Avukat Elif Çağdemir’in

Aydın’da 33 yıldır çilingirlik yapan Sercan Durmaz, mesleğin bilinmeyen

Aydın’da yerel medya mensuplarına yönelik düzenlenen eğitim programında,

Günümüzde özellikle dijitalleşmenin etkisiyle akran zorbalığında

Aydın’ın Efeler ilçesinde emekliler seslerini duyurmak için harekete

Aydın'ın Efeler ilçesindeki balık hali, kış sezonunu geride bırakırken

Aydın’ın Efeler ilçesinde 1. derece sit alanı içerisinde kalan

Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) yönetimi, Adana Valisi

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Vedat Gündoğan ve







