/>

SON DAKİKA

"Pamuk stratejik bir ürün"

15 Ekim 2020, Perşembe 14:07

     


Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Balçık, " Pamuk üreten üretici yıllardır yurt dışı ile rekabet ediyor. İnatla pamuk üretmek istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Kendisini tanıtan Bertan Balçık, "Aydın Sökeliyim. Yıllardır pamuk ticareti ile uğraşıyorum. Çok uzun yıllar farklı meslek örgütlerinde görev yaptım. En uzun da Söke Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Son 2 senedir de Ulusal Pamuk Konseyi Başkanlığını yapıyorum" dedi.

Ulusal Pamuk Konseyi'ni açıklayan Balçık, "Ulusal Pamuk Konseyi gibi farklı konseyler de var. Toplum talebiyle oluşmuş konsey bunlar. Öneri yapan, bilgilendiren ve olumlu yöne doğru sevk eden kuruluş bunlar. Bu konseyin kurulmasında büyüklerimizin emekleri çoktur. 200'e yakın üyeye sahip. Biz herkesin üye olmasını istiyoruz. Ne kadar çok ses olursa o kadar sağlıklı tartışma ortamı oluyor. Daha üretken olabiliyorsunuz. Bizim dört senede bir seçimlerimiz oluyor. Herkes kendi grubundan seçilerek geliyor buradan yönetim kurulu oluşuyor. Biz her genel kurulda önerge vererek yedek üyelerin de asıl üye gibi görülmesini istiyoruz. Her ay düzenli olarak toplanıyoruz. Olağan üstü durumlarda da her an toplantı yapabiliyoruz" dedi.

"PAMUK STRATEJİK BİR ÜRÜN"

Pamuğun stratejik ürün olduğunu söyleyen Balçık, "Pamuk her yerde üretilemiyor. Daha çok belli bir yerde yetişiyor. Marjinal şekilde yetişen ürün. 64 ülke pamuk yetiştiriyor. Bunların bir çoğunun tekstil sanayisi yok. Sadece tarladaki üretimle ülkesine fayda sağlayan bir ürün değil. Bu yüzden stratejik ürün. Tekstile zamanında bizim gibi yatırım yapmış ülkeler bunun faydasını görüyor. Türkiye'de istihdam konusunda tekstil lider durumda. Bunun artacağını tahmin ediyoruz. Bizim hesabımıza göre Türkiye'de 250 bin yevmiye üretiyor. Yüksek olan işçiliklerde var. Üretim kısmında tohum sanayimiz gelişti. Ekipman sanayimiz gelişti. Tohumculuk ve zirai aletler sanayimiz ihracat yapar hale geldi. Kimya sanayimizden çok memnun değiliz. Esasında pamuk üreticiliğinde mutlaka zirai ilaçta bir eğitim çalışması yapılması gerekiyor. Eski bildiğimiz yöntemlerin değişmesi gerekiyor. Oradaki harcama bizi memnun etmiyor" dedi.

"PAMUK İTHALAT EDİYORUZ"

Balçık, "Yıllar içinde dalgalanmalar oluyor üretimde. Alan artışı ve alan kaybı olabiliyor. İklimsel olumsuzluklar etkileyebiliyor. Türkiye dünyada yine 5'inciliğini koruyor. Bizim pamuk üretmemiz tekstile faydalı. Dünyadaki yerimiz aslında müstesna bir yer. Biz hem pamuk üretebiliyoruz. Hem de komplike kullanabiliyoruz. Her aşamasını Türkiye'de yapıp bitiriyoruz. Türkiye'de 850 bin ton üretim yapıyoruz, 1 buçuk milyon ton olması gerekiyor. Bu yüzden dışarıdan pamuk alıyoruz. İthalat şart. 400 bin ile 500 bin hektar arasını kullanıyoruz pamukta. Pamukta değerlendirebileceğimiz 200 bin hektara yakın alanımız var. Biz bunları güzel planlayamadık. Bunları planlayamadığımız için ithalata para ödüyoruz. Üretebilecek durumdayız. Yarın (16 Eylül Cuma) ihracatçı birlikleri tekstil hammaddeleri ve tekstil hazır giyimcileri, bizimle toplantı yapılacak. Sürdürülebilir ve izlenebilir üretim modeline geçilecek. Bunu yapmamız lazım. Bakanlık 6 yıl önce kadar pamuğu iyi tarım uygulamasından çıkardı. Hata yaptı. Bunu da buradan söyleyeyim. Talep üzerimize çığ gibi geliyor. Ürettiğiniz izlenebilirliğini gösterin diyorlar" dedi.

"UMUT VERİRKEN HAYAL SATMAMAK LAZIM

"Biz her sene sonunda kendimizi bir eleştiririz" diyen Balçık, "Geçen seneki raporumuzda ve basına yaptığımız sunumda belli bir noktaya odaklandık. 2018-2019'da yaşadığımız olumsuzlukları farkındalık yaratarak anlatmalıyız. Kısa ve net cümleler kurmalıyız. Umutsuzluk bence yanlış bir şey. Umutsuzluğa kapılmamak gerekiyor. Bir yeri temsil ediyorsanız doğru şeyleri söylemek zorundasınız. İnsanlara umut verirken hayal satmamak lazım. Biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Pamuk fiyatları yükselmeye başladı. Pamuk üreticisi prime muhtaç olmasın. Pamuk üreten üretici yıllardır yurt dışı ile rekabet ediyor. Her yerden pamuk geliyor, dur diyen yok. Üretici bununla muhatap oluyor. Devletin bizi yalnız bırakmaması lazım. 21 Eylül'de bir yazı kaleme aldık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a arz ettik. Şu anda bir hareket başladı. Yazının altında da Türkiye'de 23 pamuk üreten ilimiz var her Ziraat ve Ticaret Odası'nın imzaları var. Geçen sene 30 bin ton pamuk ihracat ettik. GDO'suz pamuk ürettiğimiz için ihraç oluyor. Bu miktarlarla devam etmeli. Daha fazlasına gerek yok" dedi.

"PAMUK 1 LİRA 30 KURUŞ OLMALI

Balçık, "Elimizde tütün ekilen arazi var yanında da sanayisi var. Orada o tütün yetişmeli, sanayi de onu kullanmalı. Pamukta da böyle olmalı. Türkiye'de fabrikalar teşvik verilebilir yerli pamuğu kullanmak adına. Bunu bir orana sabitleyebilir. Pamuk primi 80 kuruş, olması gereken 1 lira 30 kuruş. Tarım ve Orman Bakanlığımız 1 lira 20 kuruşta ısrarcı. Altında bir rakam olmasını istemiyor. Gerekçeleri de çok güzel hazırlandı" dedi.

"FİRMALAR DENETLENMELİ"

Bazı sorunlar olduğunu açıklayan Balçık, "Söke'de bir kaç firma üreticimizin Çiftçi Kayıt Sistemi belgelerini toplayıp, 'pamuklarınız organik olarak alımınızı yapacağız ve farklı fiyat uygulayacağız' dedi. Bunun denetlenmesi gerekiyor. Şartların buna uygun olması gerekiyor. Tepeden gelen teklif üreticiyi cezbeden teklif. Buna karşılık da buldu. Bu Ege Bölgesi'ne yayıldı. Farklı yerlerde alım yerleri açıldı. Bunun arkasında belli sanayilerde vardır. İplikçilerden bize haber geldi. Alarm zili çaldı yani. Biz de denetlenmesini istedik" dedi.

"SORUNLARI MASAYA YATIRMAYA BAŞLIYORUZ"

"Biz inatla pamuk üretmek istiyoruz" diyen Balçık, "Pamuk eninde sonunda hak ettiği değere piyasa anlamında çiftçimize de yansıyacak şekilde ulaşacak. Bu konuda eksiklikler var. Bunları masaya yatırmaya başlıyoruz. Daha güzel markalı ürünlerimizin de üreticinin de işin içine gireceği bir yapıya adım atacağız. Bunu da devam ettireceğiz" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler