Bakan Pakdemirli, pamuk üreticilerine müjdeyi verdi
16 Ekim 2020, Cuma 16:43Tweet | ||
![]() |
İzmir’de düzenlenen Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Programına katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kütlü pamuk primini yüzde 37,5 artırarak kilogram başına 1,1 liraya çıkardıklarını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İzmir’de düzenlenen Yem Bitkileri Tohum Dağıtım Programına katılarak önemli açıklamalar yaptı. Üretime güç katacak, çiftçiye destek olacak önemli bir projeyi başlatmaktan son derece mutlu olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Tohum başlangıçtır. Gıda zincirinin ilk halkası, biyolojik ve kültürel çeşitliliğin temeli; küçük bir tohum tanesinde büyük dünya gizli. Tarımsal üretimin ilk kelimesi, sürdürülebilirliğin ana hikâyesi de tohum ile başlar. Ekonominin ve sanayinin başladığı yer de tohumdur" diye konuştu.
"Toplam tohum ihtiyacının yüzde 96’sı yurt içinden üretiliyor"
Pakdemirli, "Malum olduğu üzere uluslararası tohum ticareti son 50 yılda önemli artışlar gösterdi. Hatta öyle ki, 1970-2016 yılları arasında, uluslararası tohum ticaretinde tam 12 kat artış oldu. Bizler bunun gerisinde kalamazdık. O nedenle, son 18 yılda, tohum üretimindeki ihtisaslaşmayı ve tohumculuk teknolojisinde gelişmeleri takip ederek, ülkemizin tohumda millilik ve yerlilik konusunu sürekli gündemimizde tuttuk. Buradan bir kez daha gururla söylüyorum ki; Türkiye kendi tohumluğunu, kendi üreten bir ülkedir. Tohum ticaretinde dünyanın ilk 10 ülkesinden biridir. Toplam tohum ihtiyacının yüzde 96’sını yurt içinde üreterek, 86 ülkeye ihracat yapan ülke Türkiye’dir. Son 18 yılda verdiğimiz 2 milyar Liranın üzerinde destek ile tohumluk üretimimiz 7 kat, tohum ihracatımız ise 9 kat artmıştır" dedi.
"Son 18 yılda, yem bitkileri kapsamında toplam 7 milyar lira destekleme ödemesi yapıldı"
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Yem bitkileri, sadece hayvanların besin ihtiyacını karşılamıyor, toprak ve suyu muhafaza ederek kendinden sonra gelen ürünlerin verimini de arttırıyor. Hayvancılıkta karlı bir üretim, elbette girdi maliyetlerini azaltarak mümkündür. Bu bağlamda bakanlık olarak ülkemizde yem bitkilerinin ekiliş alanlarının arttırılması, kaba yem ihtiyacımızın yerli kaynaklardan karşılanması, silaj üretiminin arttırılması, daha ucuz ve kaliteli yem elde edilmesi amacıyla, yem bitkileri ekilişlerine önemli destek sağıyoruz. Yem bitkileri desteklemeleri kapsamında 18 yıl önce 216 bin hektar alanda 36 milyon lira olan destek miktarını, 2019 yılında 1 milyon hektar alanda 786 milyon liraya çıkardık. Son 18 yılda, toplam 7 milyar lira destekleme ödemesi yaparak, yem bitkisi üretiminde önemli artış sağladık. Böylece, yem bitkisi ekiliş alanı 3 kat artışla 2,3 milyon hektara ulaştı. Kaba yem üretimimiz ise 2 kat artışla 69 milyon tona çıktı. Yem bitkileri destek miktarını maliyetleri göz önünde bulundurarak her yıl güncelliyoruz" açıklamasını yaptı.
"Bu proje 50 ilimizde, toplam 290 bin dekar alanda uygulanacak"
Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu projenin iki ayağı var; birinci ayağında yer alan pamuk ekilişi yapılan ve sonbaharda pamuk hasadından sonra, ilkbahar ekilişleri yapılıncaya kadar oluşan ara dönemde, tek yıllık yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması için yüzde 75’i hibe tohum desteği projesini İzmir’den uygulamaya başlıyoruz. Aliağa, Bergama, Çiğli, Dikili, Foça, Menemen, Kınık, Selçuk, Tire ve Ödemiş ilçelerinde, 243 üreticimize 14 bin 564 dekar alanda ekilmek üzere, 218 ton fiğ tohumu ve 72 ton yulaf tohumu dağıtımı yapacağız. Dağıtımını yaptığımız Alper çeşidi fiğ tohumu ve Sarı çeşidi yulaf tohumu; Ege Tarımsal Araştırma Enstitümüz tarafından geliştirilen çeşitlerdir. Dolayısıyla yerli ve milli tohumlarımız; egenin geliştirdiği tohumlar egenin toprakları ile buluşuyor. Tabi %75’i hibe olan bu önemli projemizi, İzmir’in yanında 13 ilimizde, toplam 210 Bin dekar alanda uygulayacağız İkinci ayağı ise; Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi kapsamında; nadasa veya boş bırakılan tarım alanlarında tek yıllık ve çok yıllık yem bitkileri ekiminin yaygınlaşması için yüzde 5’i hibe tohum desteği projesidir. Toplam maliyeti 25 milyon lira olan bu proje 50 ilimizde, toplam 290 bin dekar alanda uygulanacaktır. Bu iki proje kapsamında, toplam 1 milyon dekar arazide üretim yapılarak, ülkemize ilave katma değer sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
"Kütlü pamuk primini yüzde 37,5 artırarak kilogram başına 1,1 liraya çıkardık"
Konuşmasında İzmir’den pamuk üreticilerine müjde veren Bakan Pakdemirli, "Pamuk, tekstil sanayinin önemli bir hammaddesi. Ülkemiz ürettiği ve ihraç ettiği kaliteli tekstil ürünleri ile dünyada söz sahibi olmuş bir ülke. Ülkemiz, dünyanın önemli pamuk üretim merkezlerinden birisi. Pamuk üretiminde dünyada 6. sırada, verimde ise 3. sıradayız. Son 18 yılda yürüttüğümüz başarılı politikalar ve destekler sayesinde kütlü pamuk verimi dekarda yüzde 40 artarak 500 kilograma ulaştı. Bugün açıklayacağım müjde ile hem üretimi, hem de verimi daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bildiğiniz gibi pamukta pirim desteği kilogram başına 80 kuruştu. Üreticilerimizden gelen talepler ve yaptığımız detaylı analizler sonucu kütlü pamuk primini yüzde 37,5 artırarak kilogram başına 1,1 liraya çıkardık; ayrıca pamuk üreticilerine, mazot ve gübre desteğiyle birlikte kilogram başına 1,23 lira destek ödeyeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.
Mazot ve gübre destekleri ile prim destekleri içinden en yüksek destek tutarını pamuk çiftçisine ödediklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Bakanlık olarak her zaman üreticimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. (İHA)

İzmir'in Bornova ilçesinde restoranı bulunan Erol Güvenç (51)

Socıal Busıness Global Başkanı ve Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı

Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, “Bizim derdimiz niçin

Manisa'da kar yağışı ile beyaza bürünen Spil Dağı'nı, kent sakinlerinin

Manisa'nın Yunus Emre ilçesinde, jandarma tarafından düzenlenen operasyonda

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sobacı, gazetelere yönelik

Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Sakin Şehir unvanına sahip Yenipazar’a gerçekleştirdiği

Oto Bakım Ustası Deniz Ulaş Yılmaz, “İnsan bir işi severek yaptığı zaman başarı

Küresel yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2021 yılında "Gıda Güvenliği"ne

Buğday unu pazarında faaliyet gösteren ve ihalelerde 'danışıklı teklif'

tvDEN ekranlarında yayınlanan Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Z

Honaz ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan kişi otomobilin

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele 1 Kasım 2020'den

Türkiye'de son 24 saatte 180 bin 303 kişiye Kovid-19 testi yapıldı, 10 bin

İzmir'in Konak ilçesinde, Doğan Karabil (74), kapıcılık yaptığı sırada

Ege İhracatçı Birlikleri, 2020 yılında 216 farklı ihracat pazarına ulaşarak,

Define avcıları, dünyanın yedi harikasından biri olan ve Belevi Mevkisinde yer

İzmir'in Narlıdere ilçesinde yaşayan Sudenaz Serter (17) ‘staja gidiyorum’

Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında, denize açılan balıkçıların

İnterdisipliner Ruhsal Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Anıl, “Pelin otu çok

Adalet Bakanlığınca uygulanmaya başlanan elektronik tebligatla bugüne kadar 628

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadele kapsamında geliştirilen

İzmir'in Buca ilçesinde bir apartmanın 4. katından düşen kadın hayatını

KOSGEB'in geri ödemeli olarak sağlanacak destekleriyle erken ödemeleri

Aydın Ticaret Borsası ve Halk Bank Paraf Ticari Kredi Kartı ile ‘Güvenceli

Türkiye'de son 24 saatte 183 bin 413 kişiye Kovid-19 testi yapıldı, 14 bin

İzmir'in Konak ilçesinde, Erol S. (28) ve Ömer S. (54) husumetli oldukları

Sisal Şans tarafından 31 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilen Milli

Aydın'ın Didim ilçesinde Deniz Güner (18), kimya konulu çeşitli

Koronavirüs salgını nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnafa verilecek

İçişleri Bakanlığı, 28 Aralık 2020-4 Ocak 2021'de sokağa çıkma kısıtlamasına

Enflasyon, Aralık 2020'de yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 14,60

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,