SON DAKİKA

"Yer bilimi uzmanları yok"

19 Ağustos 2020, Çarşamba 12:36

     


Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Hasan Kuru, 5G1K programının konuğu oldu. Kuru, "Tehlike risk doğurur. Riski engellemek gerekiyor" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Hasan Kuru, "17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Ciddi anlamda eksikler var. Mevcut depremlerle bunu görüyoruz. Bütüncül yaklaşımlarla yasa ve yönetmelik oluşturulmaması, üniversitelerin yeterince bu işe katkı koyma konularında eksik olmaları etken. Doğa olaylarının afete dönüşmesi noktasında iki tane yapı elemanı var. Bir tanesi bilinen anlamda yapıların inşası, diğeri de bu yapıların yer kürede zemine uygun olarak yapılıyor olması. Yapı denetim sistemlerin yasal altyapısı oluşturduk ve bir yere gelmeye çalıştık. Yer bilim uzmanları yok. Bizim doğal afetlerine yakının tamamının yer kaynaklı olduğunu düşünürsek ciddi bir eksikliğimiz var. Hala gideremedik. Yer bilimleri yasa ve yönetmeliklerde olması gerekiyor. Belediyelerin mühendis kadroları eksik. Yapı denetimlerinde yer bilimcileri eksik" dedi.

"YASA VE YÖNETMELİK ÇIKMALI"

Yasa ve yönetmeliklerin olacağına inandığını belirten Kuru, "Yasa çıkmak zorunda aksi takdirde bu sıkıntıları tekrar tekrar yaşayacağız. Yapı ruhsatlarını belediyelerimiz veriyor. Özel durumlarda denetleniyor. Fakat sorun temel anlamda yer bilimlerinin denetlenmesi. Belediyelerimizde maalesef jeoloji mühendisi olmayan yerlerde iç denetleme olmuyor yada yüzeysel denetleniyor. Bunlar doğru sonuçlar vermiyor. Yapılarda çok farklı sorunlar var. İmalatta, zemin bazlı sorunlar oluyor. Bunların çözümü uzmanlık isteyen konular. Bunların eksik yada boş geçilmesi sıkıntılar yaratır. Her kademeyle bölgesel anlamda yerel idareleriyle, meslek odalarıyla, bakanlıklarla eş güdüm halinde planlanması lazım" dedi.

"ZEMİN VE YER BİLİMİ KONUSUNDA GERİDEYİZ"

Kuru, "Maalesef yeni bir bina da olsa vatandaş sorgulamalı. Çok güvenli kalamaz. Bunu vatandaş üzerinden yapılması çok zor. İllaki yapmak gerekiyorsa bir mekanizma dahilinde yapılması. Şu an elimizde böyle bir sistem yok. Binanın dış cephesine aldanmasınlar. Zemine baksınlar. Buna bakabilmenin en güzel yolu yer bilimleri raporları. Bu raporlarda sonuç çıkıyor. Bu her konudan daha önemli. 2012'den sonra yönetmelik gereği bazı yetkilerimiz elimizden alındı. Türkiye'de binaların kontrolü konusunda belli bir noktaya geliyoruz. Zemin ve yer bilimi konusunda gerideyiz. Ortak akıl oluşturmalıyız. Bu işlerle ilgili sözde olmayan bir bilim kurulu oluşturulmalı. Türkiye'de 10-15 tane aktif fay hattı var. İncelememiz gerekiyor" dedi.

"DEPREM PLANLAMASI YAPMAK GEREKİYOR"

Aydın'ın tehlikeli bölgede olduğunu belirten Kuru, "Doğal afetler bir defa olur. Aydın tehlikeli bölgede. İnsan çok değerli. Bir insan çok kolay yetişmiyor. Aydınımız dikkatli olmalı. Deprem önemli bir sorun. Aydın kendi çözümünü kendi bulabilir. Güvenli bölgeler sağlamalıyız. Ne yapılması gerekiyorsa yapmalıyız. Önemli belediyelerde jeoloji mühendisleri var artık. Şehirlerimizin deprem planlanması yapması gerekiyor" dedi.

"BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENİYOR"

Kuru, "2019'da deprem ve bina yönetmeliği çıkartıldı, resmi olarak tam anlamıyla uygulayamıyoruz. 7269 sayılı afet yasasının düzenlenerek fay yasasının çıkarılmasını talep ediyoruz. Fayların tespiti, kentsel dönüşüm, kurumların birbirleriyle çalışması işleyişinin uygulama yönünde olması gerekiyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Pasinler depremi sonrasında, "Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır, geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur" demiş. Bu sözden yola çıkmak gerekiyor. Aydın'da büyük bir deprem olursa ilk 24 saat ciddi sıkıntı yaşarız. Nazilli'den tutun da Kuşadası'na kadar ana fay hatları üzerinde şehirleşmemiz var. Aydın olarak çok zenginiz. Siyaset üstü bir konu bu. Tüm siyasetçilerimiz bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Beraber hareket etmek zorundayız. Bu mücadeleyi vermezsek geride kalırız. İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Çanakkale ve Denizli bölgesinde her an büyük bir deprem olabilir. Biz bunla ilgili ne yapıyoruz? Bunu sorgulamalıyız" dedi.

Kuru, "Su ihtiyacını karşılamak yönünde yer altı suları konusunda Büyükşehir Belediyesi'ne ve ASKİ'ye yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu. (ARİF YILMAZOĞLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler