“Haftada 1 gün kapanmak istiyoruz”

21 Haziran 2024, Cuma 08:44

     


Aydın’ın Efeler ilçesinde market işletmeciliği yapan 41 yaşındaki Tevfik Berberoğlu, kendi sektörleri ile birlikte fırın işletmecilerinin 365 gün çalışmak zorunda olduğunu belirterek, “İşimiz nedeniyle ailevi sorunlarla karşılaşıyoruz, çünkü sosyal hayatımız yok. O nedenle haftada bir gün kapanmak istiyoruz” dedi.

Umurlu Mahallesi’nde 1954 yılında ismini taşıdığı markette 3. Kuşak işletmecilik yapan Tevfik Berberoğlu, kendi meslekleri ile bazı meslek gruplarının tatil yapamamasının fiziki, ruhsal ve aile sorunlarına neden olduğunu belirtti.

“UZUN MESAİ ŞARTLARI BİZİ ÇOK ZORLUYOR”

Babası merhum Nadir Berberoğlu ile birlikte 1990 yıllardan itibaren market işletmeciliğinin içerisinde olduğunu dile getiren Tevfik Berberoğlu, “Yaklaşık 32 senedir bu işi yapmaktayım ve bunun 25 senesi faal olarak geçti. 9 bin iş günümün tamamını doldurdum. 83 doğumluyum, 41 yaşındayım, bir çocuk babasıyım. Fakat bizim günümüzdeki iş şartları, uzun mesai şartları bizi çok zorluyor. Bununla ilgili büyük sıkıntılarımız var, çünkü tatil günümüz yok. Allah'a şükür işlerimiz yürüyor, işimizi düzgün ve özenle yapıyoruz ama tatilimiz yok” diye konuştu.

“HERKESİN TATİLE İHTİYACI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Küçük işletmelerin aile işletmesi olmak zorunda olduğunu vurgulayan Berberoğlu, “Bizim çok fazla insan çalıştırma pozisyonumuz olamıyor, çünkü maliyetler çok yüksek. Bunu esnaflar kaldıramıyor, çok zorlanıyor. Aynı şekilde işçi de aldığı parayla yetemiyor ve burada işsiz işçi bulamıyoruz, eskisi gibi çırak da bulamıyoruz. Mesai saatlerimizin uzunluğu bizi, market sektörüyle uğraşan arkadaşlarımı ve fırıncı dostlarımı çok etkiliyor, çok engelliyor. Aile düzenimizi tam istediğimiz gibi kuramıyoruz. Sosyal hayatımız, memur arkadaşlarımız gibi ya da yanımızda çalışan işçi arkadaşlarımızdan çok daha kötü. Bununla ilgili kanunen bir gün kapatma gibi bir çare ve destek bekliyoruz. Devlet büyüklerimizden bu konuda yardımlarını bekliyoruz. Çünkü haftanın bir günü herkesin tatile ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Esnaf Odası başkanımızla da bu konuları paylaştık. Ben, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’den de bu konuyla alakalı ilgi ve alaka bekliyorum, çünkü bizler çok zorlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

BABAM ÖLDÜ, ERTESİ GÜN DÜKKAN AÇMAK ZORUNDA KALDIK”

Kendilerine ve ailelerine vakit ayıramayan bu esnaf grubunun büyük sorunlarla karşılaştığını dikkat çeken Berberoğlu, “Bir gelsinler bizlerin halini görsünler, kaç kişi eşiyle beraber yürüyor, kaç kişi yürüyemiyor ya da sosyal olamamaktan dolayı mecbur kalmışlar ayrılmışlar. Birçok insan var, çok büyük sıkıntılarımız var bu konuyla alakalı. Biz bununla ilgili devletten bir kanun, bir çalışma bekliyoruz. Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'ndan da düzenleme bekliyoruz. Çünkü bir gün kapanmak istiyoruz, herkesin tatile hakkı olduğunu düşünüyoruz ve bizim şu an tatilimiz yok. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu, çünkü deşarj olamıyoruz ve yıl 365 gün. Bu dükkanı ben sabah saat 7'de açıyorum, yaz aylarında 22:00'da kapatıyoruz, kış aylarında 21:00’da kapatıyoruz. Ben Esnaf Odaları yönetiminde, denetlemelerde de yer almış bir kimseyim. Berberin, fırıncısının herkesin sıkıntılarını az çok bilen bir kişiyim ama özellikle market, fırıncı sektörü 24 saat, 365 gün, ölüm de kalsa da mecbur açıyorsun. Ben oğlumu sünnet yaptım 2 sene evvel, dükkanı kapatamadık. Bir şekilde hem dükkan hem cemiyeti bir arada götürdük. Babam öldü, ertesi gün dükkan açmak zorunda kaldık. Kapatamıyorsun çünkü rekabet edemiyorsun ya da ödemelerin geliyor, bunları takip edemiyorsun. Biz devlet büyüklerinden ricamız bu ve Sayın Palandöken’in de bununla ilgilenmesini istiyorum, Aile ve Sosyal Bakanlığı'nın da bununla ilgilenmesini istiyorum. Burada en büyük ricamız esnaflar olarak, esnaf arkadaşlar olarak, bir gün olsun fırıncı ve marketlere kanunen kapanma çıkarsınlar. Yoksa ne aile kurabileceğiz ne sosyal bir düzen oluşturabileceğiz” ifadelerine yer verdi. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler