SON DAKİKA

Yerli ve milli evrak tarayıcı cihazını tvDEN'de anlattılar

22 Ekim 2019, Salı 13:07

     


tvDEN’de yayınlanan Gündem Özel programında İzmirli mucit girişimci Muharrem Çimen ve teknoloji uzmanı Oktay Doğaner, gazeteci Mehmet Aydın’ın sorularını yanıtladı. Çimen ve Doğaner, tamamen yerli ve milli evrak tarayıcı makinesi buluşunu anlattı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

"TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ TEK TARAYICI CİHAZI"

Cihazın yapım aşamasında çok fazla tepki ile karşılaştığını söyleyen Muharrem Çimen, “Yerli ve milli tek tarayıcı cihazının buluşunu yaptım. Buluşunu yaptığım tarama makinesi, kıymetli evrakları bozulmadan önümüzdeki nesillere ulaştırmaya yarıyor. Yüksek lisans, doktora öğrencileri araştırmalarını daha iyi yapabilmesi için işlerine yarayabilecek bir sistem. Görme engelliler için gazetelerin taranıp sesli hale gerilmesi için yaptığımız bir sistem. 2002 yıllarında kütüphanede çalışmaya başlamıştım. Emniyet görevlisi bir arkadaş geldi ve benden üç tane gazete istedi. Ben de yukarıdan gazeteleri getirdim. Bana, ‘Milenyum çağındayız, hala gazeteleri yukarıdan getiriyorsun’ dedi. Yurtdışında bu işlerin dijital ortamda yapıldığını söylemişti. Karşımda bir fotokopi makinesi vardı ve çalışıyordu. Kütüphanedeki eserler zaten eski olduğu için eserler yıpranıyordu. Yurtdışından getirilen tarayıcılar ısı vererek çalıyor. Eserleri yıpratıyordu. Ben de bunun üstüne düşünmeye başladım. Elime bir kitap alıp sayfalarını çevirdim. İlk olarak hidrolik bir cihaz yaptım. Sonra bu cihazı geliştirdim. Bu cihazları yurtdışından ithalat ediyoruz. Maliyeti eski parayla 1 trilyon civarında oluyor. Yaptığım tarayıcının maliyeti 130 bin lira kadar oldu. Seri üretime geçtiğimizde maliyeti daha düşüreceğiz. Bu cihaz tüm devlet dairelerinde ve özel şirketlerde evrakların dijital ortama aktarılması için kullanılabilir. Seri üretime geçildikten sonra ihracatını yapabileceğimiz bir ürün yaptık” dedi.

"DEVLET TEŞVİK EDİYOR"

Teknoloji uzmanı Oktay Doğaner de, Muharrem Çimen'in buluşunu yaptığı bu yerli ve milli tarayıcı cihazını yazılımsal destek ile daha işlevsel hale getirdiklerini, cihazın patenti için başvuruda bulunacaklarını söyledi. Doğaner, çok büyük paralar ödeyerek satın aldığımız yüksek teknolojilerin artık ülkemizde de üretilebildiğini ve devletin de bu yönde teşvik ve desteklerinin bulunduğunu ifade etti. (MEHMET RAŞİT AKBALIK)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler