“Devletimiz zarar etmesin istemiştik ama biz mağdur edildik”

23 Haziran 2024, Pazar 10:31

     


Aydın’ın Koçarlı ilçesi sınırları içerisinde gerçekleşen Çine Çayı Islah çalışmasında çıkan malzemenin 20-25 kilometre mesafeye taşınmaması için kendi tarlasına dolgu malzemesi olmasını istediğini belirten Durmuş Ali Güven, “Devletimiz zarar etmesin istemiştik ama biz mağdur edildik” dedi.

31 Mart yerel seçimlerinde Koçarlı’nın Boğaziçi Mahallesi Muhtarı seçilen Durmuş Ali Güven, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yaptırılan Çine Çayı Islah çalışmasında mağdur edildiğini ifade etti. Islah çalışmasında çıkan malzemenin Bahçearası Mahallesi’nde bulunan şantiye alanına götürülmesi gerektiğini belirten Güven, çıkan toprak malzemenin 300-400 metre mesafede bulunan tarlasına dökülmesi için razı olduklarını belirtti.

 

 

“2 SENEDEN BERİ ARAZİMİ KULLANAMIYORUM”

Çalışmayı yapan taşeron firma ile sözleşme ve muvafakatname imzaladıklarını belirten Durmuş Ali Güven, önceki mahalle muhtarının talebi ile bu anlaşmayı yaptıklarını dile getirdi. Durmuş Ali Güven, yaşadıkları sorunu şu ifadelerle dile getirdi;

“Çine Çayı Islahında bize dediler ki, ‘fazla malzeme var, bu tarlaya dolduralım. Biz de rıza gösterip 3 ayrı parselden oluşan tarlamızın kotası düşük kalan 107’ye 7 parsel arazimizi gösterdik, sözleşmeyi yaptık. Sözleşmemizde ‘yüzeyden aşağıya 60 ile 90 santim taş olmayacak’ dendi. Gelen malzeme sırf moloz, inşaat molozu. Bahçe arasına gidecekti malzeme, şantiyeye. Ama şantiye de 20-25 km uzakta. Hadi dedik ki buraya gelsin.

 

 

O zamanki muhtar da söyledi bize tarlaya doldursunlar diye. Serttaşlar firmasına ait moloz ve inşaat atıklarını alıp geldiler bizim tarlamıza döktüler. Söyledik o zaman için dediler ki ‘tabana yayacağız, sana hiçbir zararı olmayacak’. Ondan sonra bunlar tabana yaymadılar, meydanda kaldı sırf demir ve inşaat molozu. Devletin burada fazla zararı olmaması için rıza gösterdik, tarlaya doldurttuk. Bu sefer bize zararı oldu. Devlet Su İşleri’ne dilekçe verdik. Geldiler baktılar. Temizlemeye çalıştılar olmadı, bir daha sonra kepçe geldi. Yine temizledi, yine olmadı ve yine taş meydanda. Zarardayım şu anda. Ben burada mısır, pamuk yetiştiriyordum ama 2 seneden beri kullanamıyorum. Devlet Su İşleri’nden talebimiz bu yerin temizlenmesi. Bize temizlenmiş halde teslim edilmesini istiyoruz.”

 

 

“BİZ BU İŞİ KABUL EDERKEN DEVLETİMİZ ZARAR ETMESİN DİYE DÜŞÜNMÜŞTÜK”

Atalarından kalan arazilerin yaşadıkları sorun nedeniyle kullanamadıklarını belirten Muhtar Güven’in oğlu Mukadder Güven, “Bu arazimiz bizim atalardan miras kaldı. Arazimiz toplulaştırmadan kaynaklı diğer arazilerden aşağı yukarı, 150-160 santim civarı çukurda kalmıştı. Biz burayı yıllardır böyle işlemekteydik. Devlet Su İşlerinin özel bir firmaya ihale ettiği Çine Çayı Islah çalışması esnasında Çine çayından çıkacak olan hafriyatının fazla olduğu ve arazimize dolgu yapabileceklerini beyan ettiler.

 

 

Biz bu beyana karşılık aramızda muvafakatname imzaladık. Muvafakatnamede arazi kotunun 60 ile 90 santim arasında taşlı malzeme bulunmayacağını beyan ettiler. Ve aramızda anlaşmayı imzaladık. Bu evrak Devlet Su İşleri yetkililerine teslim edildi. Tabi biz bu işi kabul ederken devletimiz zarar etmesin diye bunu kabul ettik, çünkü normalde hafriyatın 25-30 km uzağa taşınacağını bildirdiler. Bizim çayla aramızın 500 metre mesafe olduğu için kabul ettik. Çünkü neden? devletimiz zarar etmesin diye” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“GELİP ARAZİYİ KONTROL ETMEKTENSE OTURDUKLARI YERDEN KLAVYE BAŞINDA BİZE CEVAP YAZIYORLAR”

DSİ Bölge Müdürlüğü’ne ilettikleri şikayet dilekçesine cevap yazılmadığını belirten Mukadder Güven, “Bu mağduriyeti biz ağustos ayında Devlet Su İşleri yetkililerine şikayet dilekçesi ile ilettik. Bu dilekçemize cevap bile yazılmadı. Devlet Su İşleri yetkileri geldiler. Firmayla görüştüler. Yok biz temizleteceğiz dediler. İki üç defa iş makinesi gönderdiler ama yapılan hiçbir işin hayrı yok. Yani iş yapmak için değil sadece göstermelik iş yaptılar.

 

 

Şikayet dilekçelerimize cevap alamadığım için CİMER’e şikayet ettim Devlet Su İşlerini yetkililerine ve bu şikayet sonrası Devlet Su İşleri yetkilileri beni aradı ve dedi ki, ‘sen araziyi teslim almışsın ve arazine pamuk ekmişsin’. Yani Devlet Su İşleri yetkileri yerinden kalkıp gelip araziyi kontrol etmektense yerinde oturup klavye başında bize cevap yazıyorlar. Gelip kendilerinin araziyi kontrol etmeleri, doğan mağduriyetin giderilmesi ve de arazimizin kullanılabilir halde bize teslim edilmesini rica ediyoruz” diye konuştu. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler