Aydın'da üreticilerin en büyük derdi bakın ne?

26 Haziran 2024, Çarşamba 21:25

     


Aydın'da bu yaz, yüksek sıcaklıklar ve artan maliyetler nedeniyle pazarcı esnafı zor günler geçiriyor. Ürün yetiştirme ve satış süreçlerinde karşılaşılan zorluklar, üreticilerin hem maddi hem de fiziksel olarak yıpranmasına neden oluyor.

Aydın'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, pazarcı esnafını hem ürün kalitesi hem de maliyetler açısından zor durumda bırakıyor. Efeler’de Salı günü kurulan semt pazarında, yerli üreticiler mahsullerinin sıcaklardan zarar gördüğünü ve artan maliyetlerle başa çıkmakta zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, üreticiler için tarlada çalışacak işçi bulmak da ayrı bir problem.

 

 

 

"MAHSULLERİMİZ SICAKTAN ZARAR GÖRÜYOR"

Kardeşköy’de yetiştirdiği yerli ürünlerini pazara getiren Necmiye Duman, sıcak havaların mahsullerini olumsuz etkilediğini ifade etti. Duman, “Börülcelerimizin dibi yaş ama üstünden kurumaya başladı. Çok su istiyor ürünlerden bir şey kazanamıyoruz. Pazarda alan olmayınca fiyatını ucuza vermek zorunda kalıyoruz. O zaman da kar edemiyoruz. Amele parası çok pahalı. Tarlada çalışacak kişiler günlük bin TL yevmiye istiyor ama çalışacak insan bulmakta zorlanıyoruz. Bamyanın toptan fiyatı 80-100 TL arası, pazarda ise kilosu 120 TL. Bu sene sıcaklarda ürün yetiştirmek çok zor, fiyatlar yüksek, mazot pahalı. Çok zor para kazanıyoruz,” dedi.

 

 

"ÇALIŞACAK İŞÇİ BULMAK ÇOK ZOR"

İmamköy’den mahsullerini pazara getiren Nihat Kıran ise, “Mahsulleri kendimiz üretiyoruz. Patlıcan, biber, domates, salatalık gibi ürünler var tezgahımızda. Sıcaklar şu anda çok etkili. Tarlada çalışacak insan bulamıyoruz, 600 TL yevmiye veriyoruz ama yine de çalışan yok. Kendimiz çift mesai yaparak sattığımız ürünün karşılığını ancak alabiliyoruz. Sabah altıda giriyoruz, akşam dokuzda tarladan çıkıyoruz,” dedi.

 

 

 

"BU SENE GÖRÜLMEMİŞ BİR SICAK VAR"

Dağeymiri Mahallesinden Ramazan Yılmaz, bu yıl Aydın’da görülmemiş bir sıcak yaşandığını belirterek, “Çok sıcak var bu sene Aydın’da. Aşırı sıcaklar nedeniyle meyve ve sebzelerimizin çoğu telef oluyor. Sıcaklar tezgahtaki fiyatları da etkiliyor. Mahsullerimizi bol su vererek kurtarmaya çalışıyoruz. Fiyatlarımız emekliye göre pahalı ama üretmesi zor, bu yüzden bu fiyatlara satıyoruz. Tarlada çalışacak insan bulamadığımız için kendimiz çalışıyoruz. Tarlada işçinin yevmiyesi bin TL, ama yine de çalışacak insan yok,” şeklinde konuştu. 

 

 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler