Mesleğinin son ustalarından

27 Haziran 2024, Perşembe 13:20

     


Aydın’ın Efeler ilçesinde 50 yıldır 24 metrekarelik dükkanında kalaycılık işini sürdüren Aydın Alkış, baba mesleğini severek yapmaya devam ediyor. Efeler’de Salı Pazarı’nın kurulduğu Gümrükönü Hamamı civarında hizmet veren Alkış, kalaycılık ve bakırcılık mesleğiyle çocuklarını büyütüp evlendirdi.

 

 

 

BABA MESLEĞİ: KALAYCILIK VE BAKIRCILIK

Aydın Alkış, baba mesleği olan kalaycılık ve bakırcılığı çocukluğundan beri sürdürüyor. Aynı zamanda çaydanlık ve tencere parlatma işi de yapan Alkış, körelmiş bıçakları bileyerek de müşterilerine hizmet veriyor. Alkış, "Baba mesleğini yaptığım için çocukluğumdan beri bu işin içerisindeyim. Şu anda kalay işi yapıyorum ama aynı zamanda bakırcıyım. 1972 senesinde sanayiye gitmiştim ama bayan müşterilerimiz sanayiye gelemeyeceği için şu anki yerimde kalay işine ağırlık verdim ve yıllarca bu şekilde devam ettim. Çocukluğumdan beri içinde bulunduğum bu işi 1981 yılında babamdan devraldım," dedi.

 

 

 

“ÇIRAK BULMAK İMKANSIZ”

Her meslekte olduğu gibi kalaycılıkta da çırak yetiştirmenin zor olduğunu vurgulayan Alkış, “4 + 4 eğitim sistemi çıktıktan sonra hiçbir esnaf çırak bulamaz. Bir tek ben değil, hiçbir esnaf çırak bulamaz. Şöyle ki, bir çırağın yetişebilmesi için ilkokulu bitirdikten sonra usta yanına gelmesi gerekiyor ki usta terbiyesiyle beraber esnaf ahlakını, esnaflık bilgilerini öğrensin. 18 yaşından sonra usta yanına gelen çocuğa hiç kimse hiçbir şey öğretemez,” ifadelerini kullandı.

Aydın Alkış, yarım asırlık meslek hayatında teknolojinin getirdiği değişimlere ayak uydurarak hem geleneksel kalaycılık ve bakırcılığı sürdürüyor hem de yeni hizmetlerle müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. 24 metrekarelik küçük dükkanında büyük bir özveri ve sevgiyle çalışarak, mesleğini yaşatmanın gururunu yaşıyor. 

 

 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler