SON DAKİKA

“Efeler ilçesi Aydın’ın kalbidir”

28 Nisan 2022, Perşembe 12:29

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay oldu. Başkan Atay, Efeler ilçesinde gerçekleştirdiği faaliyetler, Kadın Kooperatifi ve Efeler 09 Spor ile ilgili açıklamalarda bulundu. Atay, “Efeler ilçesi Aydın’ın kalbidir” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

“EN BAŞINDAN BERİ İNANDIK, ÇOK MÜCADELE ETTİK”

Efeler 09 Spor ’un şampiyonluğu ile ilgili Başkan Atay, “Ben baştan beri seçimden önce de burada profesyonel bir takımın olmasını gerektiğini söylemiştim. Efeler ilçesi Aydın’ın kalbidir. Aydın’ın en büyük ilçesi. O nedenle bunu hemen yapacağıma dair söz vermiştim. Pandemi nedeniyle 1 yıl oynatılmadı, fakat bu sene başladı. En başından beri inandık, çok mücadele ettik, birliktelik sağladık. Futbolcular, bir takım olmanın gereklerini yerine getirdiler ve önce sezonu lider bitirdik sonra da üçlü turnuvaya katıldık. Üçlü turnuvada da Bolvadin ile final oynadık. Çiğli’yi her ikimiz de yenmiştik. Final de müthiş çekişmeli geçti. Maç sonunda penaltılar söz konusu oldu. Binlerce insan bizi yalnız bırakmadı. Bütün seyircilerimize, izlemeye gelenlere çok ama çok teşekkür ediyorum. İşlerini güçlerini bırakıp 4-5 saatlik bir yolculuğa gittiler. Onların bu istekleri Efeler ilçemizdeki futbola olan özlemden kaynaklanıyor. 10 bine yakın insan bizleri karşılamak için geldi. Bizim bu başarımızı hepimizin sahiplenmesi gerektiğine inanarak geldi bu insanlar. Yani öyle duygulu anlar yaşadık ki Efeler ilçemize layık olan profesyonel bir takıma kavuşturduk. Görevimiz hala bitmedi. Bundan sonra bu takımı bir üst liglere çıkartmak görevlerimiz. Bunlar için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu tabii yalnız benim sorumluluğumda olan bir şey değil. Ben şimdi kulüp başkanıyım. Fakat yasa gereği, profesyonel olduğu için kulüp başkanlığından ayrılmak zorundayım. Bir genel kurul yapacağız ve genel kurulda bir arkadaşımız başkan olacak. Ama bu tüm şehrin, hepimizin sorumluluğunda. Hepimiz elimizi taşın altına koyarak, birlikte bir üst lige çıkmak için mücadele edeceğimize inanıyorum” dedi.

“AYDIN, FUTBOLCU ÜRETEN BİR ŞEHRE DÖNÜŞMELİ”

Altyapı öğrencileri hakkında Başkan Atay, “Futbol çok ilgi geçen ve sevilen bir dal. Dolayısıyla Efeler halkının, takımımıza sahip çıkacağına inanıyorum. Fakat dökme su ile değirmen dönmüyor. Altyapıyı güçlendirmemiz gerekiyor. Futbol okullarımızda 600’den fazla öğrencimiz var. Bugün 14 yaş grubumuzun futbol maçı vardı. Öyle bir jenerasyon geliyor ki, dehşet bir takım olacak. Eğer altyapınızdan üst takımınıza futbolcu yetiştiremezseniz Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi durumlara düşersiniz. Para babaları gelir, para verirler ama çok kötü yönetirler. Altyapınız çok önemli. O çocuklarımıza değer vereceğiz. 600 çocuğumuzun futbol oynayabileceği ortamı yaratmak için çabalıyoruz. Bir tesis kurduk, bir tane daha kuracağız. Sonrasında da onların yetişmesini sağlayacağız. Bu öğrencilerimizin 600’ünün 43’ü kız çocuğumuz. Kız takımımız yok ama onlar geliyorlar, erkeklerle oynuyorlar. Altyapıdaki çocuklarımızın ileride Efeler 09 Spor‘ u çok çok iyi seviyelere taşıyacaklarına inanıyorum. Gençlerbirliği’nin altyapısında yapmış olduğumuz sistemin aynısını buraya da kuruyoruz. O sistemi kuran Seçkin Topçu’yu da getiriyoruz. Seçkin Topçu, sadece altyapı ile ilgilenecek. Aydın, futbolcu üreten bir şehre dönüşmeli. Bayramdan sonra da bir toplantı yapacağız. Yıldız Spor, Aydın Spor ve diğer futbol takımlarıyla. Hepimizin üçüncü ligde, birinci ligde olmamızın şansı yok. Kimimiz süper amatörde olacak, kimimiz üçünde ligde olacak. Yani böyle kademeli bir şekilde futbolcularımızın yetiştiği bir sistem kuracağız. Bunu hep birlikte yapacağız. Çünkü masraflar gerçekten çok ağır. Bizim bazı spor kulüplerine yaptığımız maddi ve manevi yardımlar olmasa, inan ki o kulüplerin deplasmana gidecek durumları dahi yok” diye konuştu.

“İHALENİN BÜTÜN BEDELİNİ ÖDEYECEĞİZ”

Başkan Atay, “Ben biraz şanssız bir dönemde Belediye Başkanı oldum. Zafer Meydanı’ndaki minibüs garajı için 3 kez ihaleye çıktık. Üçünde de giren olmadı. Çünkü devlet demire 4 lira 65 kuruş vermişti ama o anda demir 14-15 liraydı. Demir ve çimento fiyatları ortadaydı ve devletin verdiği şekilde ihale yapmak zorundayız. İnsanlar öyle ihaleye girmiş olsa doğal olarak batarlar ve girmiyorlar. Yeni fiyatlar belirlendi. Tam ihaleye çıkacakken fiyatlar bir daha değişiyor. Bu nedenle ihaleye çıkamıyoruz. 45 gün süresi var. 45 gün önceki fiyat ile ihaleye çıkıyorsunuz ama 45 gün sonra fiyatlar değiştiği için kimse ihaleye girmedi. Ben böyle bir zorluk içerisindeyim. Projem, her şeyim hazır ama çok kötü bir fiyat erozyonu var. O nedenle olmuyor. Şu anda durmadan revize ediyoruz. Fiyatları haftalık revize ediyoruz ve bu revizelere göre ihaleleri gerçekleştireceğiz. Doğru rakamlarla doğru bir iş yapmalıyız. Otopark, kültür merkezi, arkasına da evlendirme dairesi olan bir kompleks yaratmak için her şey hazır. Ben ilk ihaleye çıktığım zaman 40 milyon liraydı fakat şu an 100 küsür milyon lira. Belediye’nin de bunları karşılayabilmek için birçok tasarruf yapması lazım. Allahtan fabrikamız var. Fabrikamızın gelecek seneki gelirleri ile bunu yapabiliriz. 1 yıllık geliriyle Zafer Meydanı için hazırlamış olduğumuz projemizi gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. İhalenin bütün bedelini ödeyeceğiz” dedi.

“HAYALLERİM ÇOK FAZLA”

Tüm çalışanlarını kadınların oluşturduğu fabrika ile ilgili Atay, “Fabrikamıza sabah tarladan ürünler geliyor ve hemen yıkanıyor. Akşamüstü kavanozlarda bantlanıp etiketlenmeden kimse çıkmıyor. Herkes gönül seferberliği yapmışçasına iş bitmeden evine gitmiyor. O gün ne kadar üretim yapıldıysa iş bitiyor, personelimiz temizlik yapıyor ve ondan sonra beraber çıkıyorlar. Bazen erken bitiyor işler ve erken gidiyorlar. Ama onlar o kadar benimsediler ki oraya gittiğim zaman kadınların yüzlerinin güldüğünü görüyorum. O kadar mutlu oluyorlar ki inanamazsınız. Böyle şeylere çok ihtiyacımız var. Hele kadınlarımız için bunu az bile görüyorum. Şu anda 50 den fazla kadın fabrikamızda çalışıyor. Bu sayı kademeli olarak artacak. Efeler ilçesi, Türkiye’de en fazla enginar üreten ilçe. En iyi enginarı da üretiyor. Dünyanın en önemli bitkisini biz üretiyoruz. Bunu da topluma temiz olarak Kadınların elinden çıkmış bir ürün olarak da topluma sunuyoruz. Açılış günü Amerika’dan bir kardeşimiz geldi ve tüm ürünlerimizi oraya ihraç etmek istediğini söyledi. Böyle olunca ben gerçekten çok mutlu oluyorum. Ürettiğiniz malın alıcısı çok, kar elde edeceksiniz ve bu kar ile de topluma hizmet edeceksiniz. Bu çok güzel bir şey. İtalya’dan makarna makinaları getirdik ve Kadın Kooperatifimizde makarna üreteceğiz. Çok büyük bir market zinciri ile anlaşma yaptık ve ürettiğimiz makarnalarımızı onlara vereceğiz. Hayallerim çok fazla” ifadelerini kullandı.

“BU GERÇEKTEN ÇOK ÜZÜCÜ”

Atay, “Şu an 5 tane Kitap Kafemiz var. Altıncısını 11 Mayıs’ta Cumhuriyet Mahallesi’nde açacağız. Ara sıra Pazar günleri eşim ile beraber Kitap Kafeleri ziyaret ediyorum. Şu an akşam 9 buçuğa kadar açık fakat sınav dönemlerinde gece 12’ye kadar açık olacak. Bir diğer faaliyetimiz olan Hanım Evimizin ise dördüncüsünü 25 Mayıs’ta açacağız. Kadınlarımızı Hanım Evlerimiz aracılığı ile özgürleşiyorlar. Birlikte oturup konuşabilecekleri, gün yapabilecekleri, çocuklarının doğum günlerini kutlayabilecekleri bir alan yarattık. Ayrıca Psikososyal Tesislerimiz de var. Fakat beni üzen bir durum var ki o da tesisimizin 2 aylık randevusunun olması. İnsanlarımızın bu kadar psikolojik desteğe ihtiyacı olması beni üzüyor. Yakında üçüncü tesisi de açmak durumunda kalacağız. Ücretsiz bir şekilde tesisimizde insanlara sorunlarını çözmede yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çok mutlu sonla biten olaylar da oldu, bunlar da bizi mutlu etti. Ama 2 aylık randevu süresinin olması sorunlarımızın çok büyük bir boyutta olduğunu gösteriyor. Bu gerçekten çok üzücü” dedi. (HAZEL BAYIK / NİSA KIZILKAYA) 







 
Son Eklenen Haberler