SON DAKİKA

Yıldırım: ‘Çocuğum bir aydır peynir yemiyor’ diyen anneler var

30 Mart 2021, Salı 12:18

     


Yeni İz Derneği Başkanı Perihan Yıldırım, “Kışın çok fazla malzeme yardımında bulunduk. Gıda yardımını çok düzenli bir şekilde veriyoruz. Maalesef üzülerek söylüyorum aile sayımızda arttı. Hatta gıda paketinin de şeklini değiştirdik. Peynir alamayanlar var. Yani, ‘çocuğum bir aydır peynir yemiyor’, diyen anneler var. Biz müsaade alıp evlerine girdiğimizde bu tabloyla karşılaşıyoruz.” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yeni İz Derneği Başkanı Perihan Yıldırım, tvDEN ekranlarında her Pazartesi akşamı izleyiciyle buluşan moderatörlüğünü Gazeteci Erdal Aydın’ın yaptığı ‘5G1K’ programının konuğu oldu. Yıldırım, Kışın çok fazla malzeme yardımı yaptıklarını ve bu süreçte birçok aileye ulaşarak destekte bulunduklarını söyledi.

“DEVLETİMİZE VE HALKIMIZA HİZMET ETMEK İÇİN LEGAL HALE GELDİK”

Yeni İz Derneği’nin resmiyet kazandığını belirten Yıldırım, “Yeni İz Derneği sosyal medyada bir platform olarak ortaya çıkmıştı Yeni İz Gönüllüleri adı altında. Daha sonra talepler çok fazla olduğu için devletimize ve halkımıza hizmet etmek için legal hale geldik. 8 Mayıs 2020 tarihinde de resmi kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Tabi yasaklardan dolayı da genel kurulumuzu yapamıyorduk. Normalde ilk 6 ay içerisinde birinci genel kurulunun yapılıp denetim organlarının oluşturulması gerekiyor. Biz bu noktada çok şansız bir dernektik aslında, çünkü denetim organlarımız oluşmadığı için birçok konuda eksik kaldık. Artık şimdi tamamen genel kurulunu tamamlamış, resmi bir dernek olarak faaliyetlerimize bugün itibariyle devam etmeye başladık. Ben çok heyecanlıydım, öncelikle pandemi şartlarında katılım nasıl olur, üyeleri yönlendirebilir miyiz, sağlıklı bir ortamda gerçekleştirebilir miyiz diye düşündük ama ilk genel kurulumuz olmasına rağmen katılım gayet güzeldi. Bütün sağlık kurallarına da uyuldu. Üyelerimiz gerçekten güzel bir katılım gerçekleştirdiler. Ben Sayın Mehmet Fatih Atay’a plaketini verirken bir şey söyledim, biz önce vatandaşız sivil toplum kuruluşuyuz ve yerel yönetimler ile kamu kuruluşlarıyla birlikte hizmet etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla seçilmiş başkanlar bizlerin önünde liderlik ettiği zaman, arkamızda durduğu zaman biz onların arkasında durabildiğimiz zaman aşağıda işler çok daha kolay çözülüyor” dedi.

“BAŞLADIĞIMIZ NOKTA İLE ŞU ANKİ NOKTA ARASINDA CİDDİ BİR FARK VAR”

Yıldırım, “Son bir yılda insanların gelir kaynakları ciddi anlamda azaldı. Biz ilk başladığımız zaman 65 yaş üstü alışverişini yapamayan yaşlılarımız adına markete çıkarak başladık. Ondan sonra baktık gördük ki çok fazla ihtiyacı olan aile var. Onlara gıda paketi dağıtalım diye başladık, ama sonrasında mekânlar kapalı kaldıkça kısa çalışma ödeneği devreye girdikçe, ücretsiz izne ayrıldıkça insanlar normal maaşla geçinip normal bir standartı yakalayıp ama 6-7 aydır evine bir tek gelir bile getiremeyen insanların bile maalesef utana sıkıla destek istediğine şahit olmaya başladık. Bizim başladığımız nokta ile şu anki nokta arasında çok ciddi bir fark var. İlk zamanlar çok acemiydik, bizden gıda talebi bulunan herkese gıdasını veriyorduk. Sonra baktık gördük ki bazı durumlarda bu kullanılabiliyor. Suiistimal edilebiliyor, alışkanlık haline getirebiliyor insanlar. Bu noktada Sosyal Hizmetlerden Selami Müdür ve GBT sorgulaması devreye girdiği zaman gerçek ihtiyaç sahiplerine tam anlamıyla ulaşabilmeye başladık. Bize gelen talepleri T.C Kimlik numaralarını alıyoruz, önce sorguluyoruz gerçekten ihtiyacı var mı yok mu diye. Ondan sonra harekete geçiyoruz. Tıkandığımız durumlarda maalesef oluyor” diye konuştu.

“KIŞIN ÇOK FAZLA MALZEME YARDIMINDA BULUNDUK”

Dernek olarak çok fazla eşya yardımında bulunduklarını ifade eden Yıldırım, “Kışın çok fazla malzeme yardımında bulunduk. Gıda yardımını çok düzenli bir şekilde veriyoruz. Maalesef üzülerek söylüyorum aile sayımızda arttı. Hatta gıda paketinin de şeklini değiştirdik. Peynir alamayanlar var. Yani çocuğum bir aydır peynir yemiyor, diyen anneler var. Biz müsaade alıp evlerine girdiğimizde bu tabloyla karşılaşıyoruz. Hiç unutmam girdiğim evlerden birinde sadece küçücük bir yoğurt vardı başka bir şey yoktu, ama o evde çocuklar yaşıyor. Mama ve bez desteği gerçekten ailelerin kaldıramayacağı bir yük haline geldi rakamsal anlamda. Onun dışında evindeki masasını kırıp sobada yakan ailelerimiz vardı. Normalde bu insanlar çalışan insanlar, 3-4 ay boyunca gelir olmayınca evde kira olunca ısınma problemi de doğunca mobilyalarını teker teker parçalayıp yakan aileler vardı. Onların eşya ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

“EFELER YOĞUNLUKTA”

Dernek olarak İlçelerde çalışmaları olduğunu söyleyen Yıldırım, “İlçelerde de çalışmalarımız var. İlçe temsilcilerimizde var, tabi oralarda çok hareketli değiliz. En hareketli olduğumuz ilçeler Çine, Didim ve Kuşadası, çünkü temsilcilerimiz orada çok kuvvetli. Kuşadası’nda Rengin Hanım, Didim’de Hüseyin Bey, Çine’de de Seda Hanım işleri yürütüyor. Onlar orada kendi ekiplerini kurmuş durumdalar. Hızlı aksiyon alabiliyoruz. İlçelerde de yaygınlaşmaya çalışacağız ama bu biraz derneğin duyulmasıyla faaliyetlerini arttırmasıyla, olgunlaşmasıyla artacaktır. Artvin, Diyarbakır ve İstanbul’da da aksiyon aldığımız durumlar var. Diyarbakır’a akülü tekerlikle sandalye gönderdik. Artvin’deki bir ailenin gıda ihtiyaçlarını çocukların kıyafetlerini, yakacak ihtiyaçlarını karşıladık. İstanbul’da da SMA hastası bir çocuğumuzun hastane giderlerini karşıladık bu kısa süre zarfında. Her yerden talep geliyor. Yetişebildiğimize bakabiliyoruz ama Efeler yoğunlukta” ifadelerini kullandı. (AYHAN BOĞATARAN) 







 
Son Eklenen Haberler