SON DAKİKA

“Bu sahalarda jeotermal tesislerinin kurulması söz konusu değil”

30 Temmuz 2019, Salı 13:03

     


Aydın'da 64 jeotermal arama, 7 jeotermal kaynak işletme ve 39 doğal mineralli su ruhsat sahasının ihaleye çıkartılmasıyla ilgili Aydın Valiliğince yapılan yazılı açıklamada, “Bu sahalarda jeotermal tesislerinin kurulması söz konusu değildir.” denildi.

Sivil Toplum Örgütleri (STK), siyasi partiler ve vatandaşların sesini yükselttiği JES tartışmalarına, Aydın Valiliği yaptığı yazılı açıklamayla yanıt verdi. Sahaların 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu gereğince MİGEM tarafından zorunlu olarak ihaleye açıldığına dikkat çekildi. Ayrıca bu sahalarda jeotermal potansiyel bulunmadığından dolayı jeotermal tesislerin kurulmasının söz konusu olmadığı da ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere verildi;

“İlimizin en büyük zenginliklerinden olan Jeotermal kaynaklar ve Doğal Mineralli Suların kullanımı ile ilgili 23 Temmuz 2019 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak ihaleye açılan sahalar hakkında, çeşitli basın organlarında bazı kesimlerin gerçek dışı beyanatlarına yer verilmesi üzerine Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Resmi Gazete’de yayımlanan ihaleye konu sahalar, daha önce (Mülga) Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından yeraltı içme ve kullanma suyu kaynaklarının etkin kullanılması ve korunması amacına yönelik olarak ihale edilmiş ve süresi içerisinde herhangi bir işlem gerçekleşmeyince tekrar ihaleye açık hale gelmiş sahalardır.

Bu sahalar 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu gereğince MİGEM tarafından zorunlu olarak ihaleye açılmıştır. Bu sahalarda jeotermal potansiyel bulunmadığından dolayı jeotermal tesislerin kurulması söz konusu değildir. Ayrıca bazı kesimler tarafından her hangi bir bilgi ve belgeye dayanmaksızın “Aydın’da 110 ilave Jeotermal tesis kurulacağı” vb. yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır.

Aydınlıların gelirlerinin artırılması, istihdamın oluşması, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin faydalanması için Aydın’ın var olan doğal zenginlikleri ve ekonomik potansiyeli iyi niyetle değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Resmi Gazete’de ilan edilen sahalarda tarımsal amaçlı kullanım (seracılık) ya da sağlık turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.” (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler