“İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde incir gelir”

31 Temmuz 2024, Çarşamba 23:52

     


Aydın Ticaret Borsası tarafından, 2024-2025 Kuru İncir Sektör Toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, “İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde akıllara incir gelir” dedi.

2024-2025 Kuru İncir Sektör Toplantısı, Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanımız Mehmet Ali Işık, Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ile Meclis Başkanı Bahri Erdel, diğer ticaret odası başkanları, ilçe ziraat odalarının başkanları, ihracatçılar ile incir üreticileri katıldı.

“AMACIMIZ SEKTÖRÜMÜZÜN BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAMAK”

İncir üretiminden satışına kadar olan süreçteki risklerin anlatıldığı sunum ile başlayan toplantının açılış konuşmasını, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur yaptı. Çandur, Türkiye’den toplamda 59 bin 636 ton kuru incir ihraç edildiği ve bunun 50 bin 583 tonunun ve yüzde 85’inin Aydın’dan yapıldığını belirtti. 2023-2024 sezonu 73 bin 817 ton kuru incir tescil edildiğini ve bunun da 58 bin 49 tonunun Aydın’dan gerçekleştiğini hatırlatan Başkan Çondur, “Sizlerden gelen talepleri dikkate alıyoruz, geçen yıl gerçekleştirdiğimiz toplantılarda markalaşma, e ticaret ve sektör çalışmaları için elimizden geleni yaptık. Çalışmalarımızı son sürat sürdürüyoruz. Amacımız sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak daha uyumlu ve adil düzen hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN ÇONDURDAN MÜJDE

Sektör temsilcileri ile üreticilere bir de müjde veren Fevzi Çondur, “Bu önemli adımların yanı sıra, doğu ilçelerimize hizmet vermek için, lojistik maliyetleri düşürmek adına Köşk ilçemize soğuk hava deposu yapımı için çalışmalara başladık. Köşk Kaymakamlığı ile Aydın Ticaret Borsası arasında soğuk hava deposu için protokol imzaladık. Yeni soğuk hava deposunun kullanımını 2025 yılında sizlerin hizmetine sunacağız. Amacımız, üyelerimizin ticaret hayatına daha yararlı olabilmek kazançlarına katkı sağlamaktadır” sözlerini kullandı.

“İHRACAT ÜRÜNLERİ İÇİNDE İNCİR TEK BAŞINA YÜZDE 27' LİK PAYA SAHİP”

İncir üretimi hakkında bilgiler veren Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, “İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde akıllara incir gelir. İlimizle bu denli özdeşleşmiş bir meyve olan incir, tadının yanında sayısız faydasıyla da doğanın en mucizevi, en kadim meyvelerinden biridir. Önce coğrafi işaret, sonrasında da AB tescilli alan Aydin incirimiz, halihazırda ülkemizin AB tescilli 21 coğrafi işaretli ürünü arasında yer almaktadır. Hem yaş hem de kuru meyve ihracatında önemli yeri olan incir özelinde ilimiz, 38 bin hektarlık üretim alan ve 204 bin tonluk üretimiyle ülke sıralamasında 1. konumdadır. Kuru incir, çoğunlukla işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değeri arttırılarak satışa sunulmakta olup, ilimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunmaktadır. 2023 yılında ilimizden ihracatına izin verilen kuru incir miktarı, yaklaşık 50 bin tondur. Bu yılın ilk altı aylık dönemde ise ihracatına izin verilen kuru incir miktar 21 bin tondur. Tüm bu değerlerle, kuru incir, ilimiz tüm bitkisel ihracat ürünleri içinde tek başına yüzde 27' lik pay ile ilimiz ekonomisine güç katmaktadır. Bizler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın yol göstericiliğinde yıllardır devam ettirdiğimiz İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi, bu yıl Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtımı ve incirin tarladan paketlemeye uzanan yolculuğu boyunca en kaliteli ve katma değeri yüksek ürünü elde etme hedefiyle gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve yaptığımız denetimler ile üretimimizi daha ileriye taşıma gayesiyle bu sürece destek vermekteyiz” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN İNCİRE ETKİSİ

İklim değişikliğinin incire olan etkisi hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Altıntaş, “Her geçen yıl daha da derinden hissettiğimiz iklim krizinin bir sonucu olarak yıl boyunca sürdürdüğümüz saha kontrollerimize ne yazık ki çeşitli hastalık ve zararlılarla da karşılaşmakta ve tespitlerimiz sonucu gerekli uyarıları yaparak, alınacak önlemler konusunda üreticilerimizi bilgilendirmekteyiz. Refah ve bolluğun simgesi olan incirin üretiminde dünya lideri olan ülkemizin ve ilimizin konumunu korumak için var gücümüzle çalışmalarımıza kıymetli üreticilerimiz ve değerli sektör paydaşlarımızın işbirliği ve desteğiyle devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından toplantı, bilgilendirme semineri ile devam etti. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler