Aykaryay'dan Tralleis’e ve Seikilos’a vefa
4 Temmuz 2024, Perşembe 05:34| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Efeler ilçesinde, Aykaryay Tiyatro oyuncuları ‘Latmos’a Rahmet Geldi’ isimli oyunda, Tralleis’e ve Seikilos’a Vefa örneği sergiledi.
Aykaryay Tiyatro Topluluğu oyuncuları, Şükran Güngör-Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu’nda oynadıkları oyun ile önemli değerlere ve onlara nasıl sahip çıkılması gerektiğini anlattı. Aydın Aykaryay Tiyatro Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Ertung, öncülüğünde çok kez sahnelenen oyuna, çok sayıda doğa ve sanatsever izledi.
Aykaryay Derneği ve sahnelenen oyun hakkında bilgiler veren Dernek Başkanı Hüsnü Ertung, “1999 yılından bu yana 2006’dan 2016’ya kadar 11 yıl Aydın Amatör Tiyatro ve Tralleis Günleri yaptık. Bu oyun 12 yıldır devam eden bir oyun. Bu oyunumuzun amacı bugün Aydın’daki tüm duyarlı kişilerle bir araya gelmek. Oyunumuzun yaratacağı havayla aynı teneffüsü yaşamak ve Danimarka’daki bulunan üzerinde 2300 yıl öncesinin notalı ve güfteli müziği bulunan Seikilos taşını toprağına özgürlüğüne kavuşturmak. Oraya gitmek için bu gece bu birliği sağlamamız gerekiyor. Oyunun teması genelde maden ve tarihi değerler çelişkisinin üzerinden insanın içinde bulunduğu para sistemine karşı direkt tavır almak, bu konuda samimi ve doğru bildiğimizi yapan, doğru bildiğimizi söyleyen durumda olmaktır. Eserler kendimizin, kendimizin diyemeyiz. Bu topraklarda 10 bin yıllık bir kültür var. Bu kültürde 32 antik kent var Aydın’da. Hepsi de tiyatro. Tiyatronun merkezi Mendros(Menderes)’dur. Menderes’te bugün eğer mevcut sisteme karşı bir oyun çıkıyorsa tesadüf değildir. Geçmişten gelen kültürlerin yan yana ve üst üste birleşerek bizde tezahür etmesidir. Dolayısıyla biz bu oyunlarımızı benim oyunum diyemem, hepimizin oyunu olarak bakıyorum. Bu kültürün bu toprağın oyunudur. 27 Nisan 2012 yılında Latmos’da, Karakaya’da açık havada binin üzerinde başlayan bir serüveni var” dedi.
“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE EFELER BELEDİYESİ GEREKEN HER ŞEYİ YAPTILAR”
Aykaryay Tiyatro Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Ertung sözlerine şöyle devam etti;
“Bir ay önce Eskişehir’deydik. Biz Almanya’ya giderken kimseden bir parasal yardım istemedik; gerek Büyükşehir Belediyesi, gerek Efeler Belediyesi ikisi de araç vermede, salonları tahsis etmede hatta şu afişlerimizi basmada gereken her şeyi yaptılar. Hiç kimseden bir şey istemeyiz, herkes ‘ben bu işe ne katkıda bulunabilirim’ diyerek hareket ederek yan yana gelmeliyiz. Memnunuz gelişmelerden. Bu akşamki oyundan sonra sanıyorum sivil ve duyarlı insanlarla oluşacak bir komiteyle yeni bir üst platformda Danimarka’ya gidene kadarki program ve yol haritamız belirlenecek.”
“BİZİM NEZDİMİZDE ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMASI OLACAK”
Seikilos taşının Menderes’e ait olduğunu belirten ve bunun doğanın tarihi değerlerinin özgürlüğünü vurgulayan Ertung, “Seikilos taşını buraya gelmesi için değil, insan türü doğayı da kendisi gibi kendi içinden bir çevreyle eser yapmış. Doğa da bizim eserimiz, ağaç eserimiz, hayvanlar eserimizdir. Hepsi tutsak. Doğal varlıklar da öyle, madenler bitiriyor eserleri. Düşünün doğadaki pek çok tarihi eseri yok ediyor. Böyle bir durumda doğanın tarihi değerlerin insanın özgürlüğü artık insan özgürlüğü olmaktan çıkmış tüm doğal ve tarihi değerlerin de insanla birlikte toptan özgürlüğü kavramına ulaşmıştır. Oyunumuzun varmak istediği nokta da budur. Seikilos taşının oradan buraya gelmesi demek, o taşın ve Seikilos’un bu toprakların insanının bizim nezdimizde özgürlüğe kavuşması olacak. Ama ben özgür değilsem elbette benim de özgürlüğüm için oyun değerlendirilmeli” ifadesinde bulundu.
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan Ömer İşgüzar, hem kendi

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun,

Trafikte sahte plaka kullanımı, vatandaşları hem maddi hem hukuki olarak tehdit ediyor.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde vatandaşlara “Nazilli’nin en büyük

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde vatandaşlar, kadınların

Son yıllarda doğal ürünlere olan ilgi artarken, halk arasında harnup olarak

Aydın’ın Efeler ilçesinde artan araç sayısı ve şehir merkezindeki

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in “Emekli ikramiyesi teklifimizde

Dünya, ABD ve İsrail ile İran arasındaki çatışmalarla sarsılıyor. Karşılıklı

Türkiye’de emeklilerin ekonomik koşulları giderek zorlaşırken, Aydın’da

CHP Aydın İl Başkanı Hikmet Saatçı, Silivri Cezaevi’nde bulunan İstanbul

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

tvDEN ekranlarında yayınlanan ve Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programında

Aydın’ın Efeler ilçesinde mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın

Küresel jeopolitik gerilim ve dövizdeki baskı, Türkiye’de akaryakıt

Ege Bölgesi’nin sesi, Aydın’ın kalbi tvDEN ekranlarında yayın hayatına

Aydın’ın Efeler ilçesinde bir lisede yaşanan kavga okulda gerginliğe

fiyatlar ve düşen alım gücü oldu. Tezgâhlarda sebze ve meyve

Altın fiyatları, küresel gerilimlerin artmasıyla birlikte yeniden yükseliş

Türkiye genelinde bazı belediyelerin 65 yaş üstü vatandaşlara tanınan

1–7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Aydın Valiliği önünde düzenlenen

Aydın’ın Efeler ilçesinin en kalabalık mahallelerinden Adnan Menderes

Koçarlı Belediye Meclisi’nin Mart ayı oturumu sert tartışmalara sahne

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kemer Mahallesi’nde yalnız yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesinde görev yapan aile hekimi uzmanı Dr. Süleyman

Sağlık Bakanlığı tarafından Aydın’a kazandırılan 15’i yeni, 1’i

Aydın’da 30 yıla yaklaşan esnaflık deneyimine sahip manav Turhan Vedat Terim,

Uluslararası çalışmalar, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneklerinden biri olan davul geleneği, Aydın’ın

Aydın’da sarı-lacivert sevdanın en güçlü temsilcisi olan Aydın

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel tatlılardan güllaca ilgi yeniden

Emekliliğin ardından yeniden tezgâh başına geçen 45 yaşındaki ayakkabı

Aydın’da yapılan sokak röportajında vatandaşlara, “Y kuşağının IQ’su

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencilerine “Aydın bir öğrenci

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Ramazan ayının ilk gününde Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda

Aydın’ın Köşk ilçesinde yapımı süren çevre bağlantı

Yeni nesil kıraathane konseptiyle tasarlanan mekân, şehrin sosyal yaşamına modern







