SON DAKİKA

Seikilos Anıtı'nı Aydın’a getirebilmek için seferber oldular

8 Ocak 2024, Pazartesi 15:13

     


Gazeteci Emin Aydın’ın “Baş Başa” programına konuk olarak Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung katıldı. Program açılısında, 2 bin 300 yıl önce bestelenen Seikilos Anıtı ile de uyarlanan bir müzik ile izleyenlere kültür ziyafeti sunuldu. Seikilos Anıtı’nın şuanda Danimarka’da bir müzede olduğu hatırlatan Ertung, bunun tekrar Aydın’a getirilmesi için yeni bir çalışma başlattıklarını da ifade etti.

“SANAT VE SEVGİ TOPLUMUN HARCIDIR”

Seikilos Taşı’nın 25 yıldır Danimarka’dan Aydın’a getirilmesi mücadelesini veren Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung, “Bu topraklarda 33 tane tescilli antik kent var. Toplamda 60’ın üzerinde olduğu söyleniyor. Buralarda her kentte tiyatro var. Yani tiyatronun merkezi durumunda olan bir yer bu coğrafya. Sanat ve sevgi bir harçtır. Nasıl duvardaki tuğlaları birbirine bağlayan bir harç varsa insanları da birbirine bağlayan sanat ve sevgidir, bu da insanın harcıdır. Vahşi kapitalizm ancak sanat ve sevgi ile durdurulabilir” ifadelerini kullandı.

“TİYATRO PARALI OLURSA ÖZGÜR OLAMAZ”

Aykaryay Oda Tiyatrosu Başkanı Hüsnü Ertung, “Her şeyin para için yapıldığı bir ortamda, tiyatro da bundan nasibini almış durumda. Nasıl almış? Devletin tiyatrosu olur mu? Devletin sanatçısı devletten maaş alıyor. Oradan gelen emri uygulayacaktır. Devlet, kendisine faydalı olacak şeylerden hareket eder. Her repertuvar devletin en üst kademelerinden denetlenerek geçer. Devlet tiyatrosu oyuncusu özgür değildir. Şehir tiyatroları kime hizmet eder? Elbette belediye başkanlarına hizmet eder. Tiyatro ücretli olursa seyirci müşteri olur. Ben de tacir olurum. Orada da tiyatro biter. Tiyatro ücretsiz olmalıdır ve seyirci oraya düğüne gider gibi gelebilecektir. Orada kendisini ifade edebilecektir. Tiyatroculuk da bir meslek olmayacaktır. Meslek olursa çıkar var. O da olmaz. İşte biz bu noktada, biz belki de o antik çağların da gerisine gittik. Oyunlarımızı ücretsiz oynuyoruz. Kendi cebimizden para harcayabiliriz. Bütün arkadaşlarımız, oynadıkları oyunlara inanmışlar ve sevmişlerdir. Oyunlarımızı da kendimiz üretiyoruz, yazıyoruz. Aykaryay’ın bugünkü durumu budur” diye konuştu.

 







 
Son Eklenen Haberler