SON DAKİKA

Koronavirüse karşı beslenmenin önlemi

2 Aralık 2020, Çarşamba 10:08

     


Diyetisyen Deniz Zünbülcan, "Yeterli ve dengeli beslenmek bizim için çok önemli. A,D,K vitaminleri yağda çözülen vitaminler yani vücudunuza doğru miktarlarda yağı almazsanız kullandığınız vitaminler bir işe yaramaz” diye uyarıda bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

tvDEN ekranlarında yayınlanan, gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu'nun canlı yayın konuğu, diyetisyen Deniz Zünbülcan, sağlıklı bir yaşam için doğru ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekti.

"BALKABAĞI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR"

Diyetisyen Zünbülcan, koronavirüs salgınını yaşadığımız bu günlerde kendimizi korumak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerektiğini belirtti. özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan da korunabilmek için sofralarda yer verilmesi gereken balkabağından söz eden Zünbülcan , farklı şekillerde tüketim için önerilerde bulundu.

Diyetisyen " Balkabağı çok üretiliyor ama Türkiye genelinde çok fazla tüketilmediğini görüyoruz. Bu noktada dikkati biraz bu yöne çekmek lazım. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir besin. A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirici anti oksiden bir vitamindir. Balkabağı da yine beta karoten dediğimiz A vitaminini çok yüksek oranda içermektedir. Tatlısından şeker içeriğinden dolayı kaçınmak gerekiyor çünkü bağışıklık sisteminde şeker düşürüyor. Bu noktada şu yapılabilir, balkabağını pişirdikten sonra üstüne pekmez ve ceviz koyarak tüketebilirler.” dedi. Öte yandan “Besinlerin bit içeriği de çok önemli balkabağının. Bağırsak problemi yaşayan kişiler eğer kabızlık yaşıyorsa, beslenme çeşidine balkabağı ekleyebilirler. Çünkü bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek dediğimizde aslında kişinin bağırsak sağlığı da çok önemli.” ifadelerini kullandı.

"YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ"

Zünbülcan,"Yeterli ve dengeli beslenmek bizim için çok önemli. Bazı vitaminler özellikle A,D,K vitaminleri yağda çözülen vitaminler yani vücudunuza doğru miktarlarda yağı almazsanız kullandığınız vitaminlerde çokta bir işe yaramaz. O nedenle kullanılan besinlerin daha yararlı hale gelebilmesi için yeterli ve dengeli beslenmek bizim için çok önemli. bu noktada sadece vitamin ve minerallere odaklanmakta çok doğru değil. Karbonhidratın proteinin ve yağlarla beraber dengeli bir şekilde alınması çok kıymetli. Tabi ki bu dönemde paketli gıdaların çok tüketilmesini istemiyoruz hatta hiç bir zaman istemiyoruz. Mutlaka ürünlerin içindekiler kısmına bakılarak alınmasını istiyoruz çünkü marketten sepetinize oradan da mutfağınıza gelen her ürün oradan da vücudunuza geliyor. Mutfak alış verişlerinin düzenlenmesi de bizim için çok önemli bunun dışında kişi alkol ve sigara kullanıyorsa mutlaka bırakmasını ya da minimum düzeye indirmesini istiyoruz. Anti oksidan vitaminlerinin beslenmelere eklenmesi gerekiyor. bunlar A,C ve E vitaminleridir. A vitamini balkabağı, havuç ve patateste bulunmaktadır. Bu ürünlerden alabilirle kişiler. C vitaminini de mandalina ve portakaldan alabildikleri gibi roka ve maydanoz gibi yeşil sebzelerden alabilirler. Bu dönemde suyun ne kadar çok tüketildiği de önemli" diye konuştu.

Baharat ve bitki çayı tüketiminin de önemli olduğunu belirten Zünbülcan, "Baharatlar ve bitki çayları bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede oldukça etkili. Bitki çayı olarak zencefil çayı kullanımı oldukça önemli. Herhangi bir rahatsızlığı olmayan insanların kullanması ve tüketmesi önemli hamile ve hastalığı olan insanların kendi uzmanlarına danışarak bu ürünleri tüketmeleri bizim için çok önemli. Ihlamuru paket olarak değil de demleme usulü kaynatılıp tüketilmesi ürünün fayda sağlaması noktasında çok önemli. Baharatlardan da yine zencefil zerdeçal kullanılabilir. Zencefilin havayı temizlediğine dair bilgiler var. Yine zerdeçal bağışıklık kuvvetlendiricidir. Baharatlar ve bitki çaylarının dışında propolis ve polen gibi arı ürünleri de kişilerin beslenmesine ekleyebileceği bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ürünlerdir. Polen çok fazla biyolojik bileşen içeriyor ve bağışıklık sistemine oldukça faydası var. Yine kişilerin rahat bir şekilde uyuyabilmeleri için bitki çayları tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Doğru seçildiğinde tahıllardan alacağımız d vitaminleri oldukça olumlu etkiler yapmaktadır" dedi.

"EV YEMEKLERİ DAHA SAĞLIKLI VE GÜVENLİ"

Sağlığımızı korumada ev yemeklerinin de önemi büyük. Diyetisyen Zünbülcan bu konudaki düşüncelerini " evde doğru pişirme teknikleriyle yapılabilen yemekler bizim için dışarıdan söylenen yemeklerden daha önemli ama artık dışarıdaki yemek sektörü de epey gelişti. Sağlıklı ev yemekleri gönderen yerler var. Biz kişilere güvenilir yerlerden yemek söylemelerini öneriyoruz. Hazır yemekleri de önerebiliriz burada hazır paket gıdaların içeriği çok önemli özellikle içindekiler kısmına bakılarak yemekler alınmalı. Genelde paket ürünler istemiyoruz ama kişi mecbur kaldığında içeriğine bakarak temiz ürünler alabilirler. Öğün atlamak ya da abur cubur çikolata gibi zararlı ürünlerle beslenmek yerine o çeşit ürünlerle beslenmek daha faydalı olacaktır" sözleriyle ifade etti.

Zünbülcan, diyet konusundaki yanlış anlaşılmaları da " öncelikle diyeti doğru anlamak gerekiyor bu noktada, diyet dediğimiz şey ömür boyu yapılabilecek bir şey. Herhangi bir hastalığa sebebiyet verecek bir süreç olmaması gerekiyor. Doğru bir şekilde diyet yapılıyorsa kişilerin herhangi bir ürünü bırakmalarına gerek yok. Diyet yeterli ve dengeli bir programla kişilerin özelliklerine göre oluşturulduğunda doğru bir şekilde işler hem kalıcı olur hem de böyle bir süreçte bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki yapar. İnsanların kendilerini aç bırakmalarını gerektiren bir program asla olmamalı. Eğer aç kalarak yapılacaksa ve yanlış bir kilo verilecekse, vücutta yağ kaybı değil de kas ve su kaybı olacaksa bu doğru bir diyet değildir" diyerek vatandaşları uyardı. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler