Doğum öncesi bakımın gebelik sürecindeki önemi

3 Temmuz 2024, Çarşamba 23:41

     


tvDEN ekranlarında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Eser'in sunduğu "Rabia Eser’le Önce Sağlık" programının bu haftaki konuğu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Leylant Ova Demirtaş oldu. Programda, sağlıklı bir gebelik süreci için yapılması gerekenler ve kadın hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

SAĞLIKLI GEBELİK İÇİN DOĞUM ÖNCESİ BAKIM ÖNEMLİ

Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonrası süreç için doğum öncesi bakımın gebelik öncesi dönemde başlatılması gerektiğini vurguladı. "Gebelik öncesinde müdahale edildiği takdirde, gebelikteki müdahalelere kıyasla kronik hastalıkların, zararlı alışkanlıkların ve enfeksiyonların bebek üzerinde yarattığı olumsuz etkiler önemli oranda azalıyor," diyen Demirtaş, gebelik planlayan çiftlerin prekonsepsiyonel bakım almasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Her kadının sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek istediğini belirten Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, “Sağlıklı bir gebelik, doğum ve doğum sonu süreç için doğum öncesi bakımın gebelik öncesi dönemde başlatılması gerekiyor. Gebelik öncesinde müdahale edildiği takdirde gebelikteki müdahalelere kıyasla kronik hastalıkların, zararlı alışkanlıkların ve enfeksiyonların bebek üzerinde yarattığı olumsuz etkiler önemli oranda azalıyor. Bu nedenle tüm bu olumsuz sonuçları önlemek, anne ve çocuk sağlığını yükseltmek için gebelik planlayan tüm çiftlerin prekonsepsiyonel bakım olarak ifade ettiğimiz gebelik öncesi bakımı almaları büyük önem arz taşıyor. Prekonsepsiyonel bakım kapsamında çiftler beslenme, gebeliğin erken döneminde ilaç kullanımı, aile hikayesi ve genetik risk, teratojenlere maruz kalma durumu, sigara ve madde kullanımı, aşılanma, yüksek riskli davranışlar ve çevresel etmenleri değerlendirilerek gebelik öncesinde gerekli önlemleri alma şansına kavuşurlar.” diye konuştu.

GEBELİK ÖNCESİ YAPILMASI GEREKENLER

Demirtaş, planlanan gebeliklerin daha sağlıklı olduğunu belirterek, gebelik öncesinde yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: 'Gebelik öncesinde Hepatit ve risk altındaysanız cinsel yola bulaşan hastalıklarla ilgili taramanızı yaptırın. Gebe kalmadan önce jinekolojik muayenenizi olun ve smear testinizi yaptırın. Kronik bir hastalığınız varsa, hamile kalmadan önce kontrol altına alınmalıdır. İlaç tedavileriniz gebelik dönemine uygun olacak şekilde planlanmalıdır. Hamilelikten önce mutlaka genel sağlık muayeneninizi yaptırın. Folik asit gebelik hazırlığının olmazsa olmazıdır. Çünkü folik asit yetersizliği bebekte doğuştan sakatlıklar grubuna giren nöral tüp defektlerine yol açabiliyor.Gebeliğinizin ve doğum sürecinin mümkün olduğunca sağlıklı geçmesini sağlamak için gebelik öncesi kadın hastalıkları ve doğum randevunuzu ihmal etmeyin.'

HPV VE KORUNMA YÖNTEMLERİ

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan HIV ve HPV enfeksiyonlarına da değinen Demirtaş, HPV’den korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu vurguladı. “HPV, çok yaygın ve kolay bulaşan bir virüs. 9-26 yaş arası tüm kız ve erkekler aşı yaptırabilir. 26-45 yaş arasında da etkili olup, toplam 3 doz şeklinde yapılır. HPV aşısı yüksek güvenilirliğe sahiptir," dedi.

KADIN SAĞLIĞI TARAMALARININ ÖNEMİ

Son olarak, kadınların sağlık taramalarını yaptırmasının önemine dikkat çeken Demirtaş, "Kadınların, gebelik ve zorunlu durumlar haricinde de kadın sağlığı taramalarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini söylemek istiyorum. Kendimize değer verelim ve beden sağlığımızla ilgilenelim," ifadelerini kullandı.

Bu önemli bilgilerin paylaşıldığı program, sağlıklı bir gebelik ve kadın sağlığı konusunda izleyicilere önemli tavsiyeler sundu.


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler