SON DAKİKA

Aydın’da çocuklarda Beta enfeksiyonu arttı

17 Mart 2024, Pazar 11:33

     


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Rabia Alay, son haftalarda çocuklarda sık görülen Beta enfeksiyonuna karşı ailelere ‘Kapalı mekan ve sıvı tüketimi’ konusunda uyarılarda bulundu.

“ÖZELLİKLE GECE ÖKSÜRÜKLERİ YAYGIN”

“Son zamanlarda kliniğine çok fazla ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük şikayetleri geldiğini söyleyen Alay,” Bu ara çok fazla ateş, burun tıkanıklığı ve öksürük şikayetleri geliyor. Özellikle gece öksürükleri çok fazla. Ben bunun biraz mevsim değişikliğine bağlı olduğunu da düşünüyorum. Özellikle Aydın için. Tam bir kış mevsimi gibi Beta enfeksiyonu salgını var. Bu ara baktığımız çocukların yüzde 80’inde nerdeyse Beta enfeksiyonu pozitif geliyor” dedi.

“ÇOCUĞUN ATEŞİ DÜŞMÜYORSA BETA ENFEKSİYONU OLABİLİR”

Çocukların ateşi düşmüyorsa mutlaka beta testi yapılması gerektiğini vurgulayan Alay,” Düşmeyen ateş, ateşi düşmeyen çocuğa ateş düşürücüler verildi evde yapılması gerekenler yapıldı ve ateş hala düşmüyorsa ve çocuklarda yutkunamayacak kadar boğaz ağrısı varsa bu durumda mutlaka akla beta enfeksiyonu gelmeli ve testi yapılmalı çünkü normal kullanılan antibiyotikler betanın kalpte oluşabileceği hasarları engelleyemiyor. Mutlaka ona özel bir tedavi verilmesi gerekiyor. Bu anlamda düşmeyen ateşlerde, geçmeyen boğaz ağrılarında mutlaka beta testini öneriyorum” diye konuştu.

“ATEŞLİ ÇOCUKLAR ÇOK FAZLA KAPALI ORTAMA GİRMEMELİ”

Beta enfeksiyonunda sıvı desteğinin önemli olduğunu vurgulayan Alay, “Ateşli çocuklarda çok fazla kapalı ortamlara girilmemesini öneriyorum. Ateşli çocuk varsa. Okula belki gönderilmeyebilir. Bol sıvı desteği ve vitamin takviyeleri verilebilir. Ve normalden daha fazla o dönem için uyku düzenine dikkat edilebilir. Hastalıklarda mutlaka çocuklarda iştahsızlık oluyor. Bu zaten beklediğimiz ve normal bir durum. Yemek yemiyor diye sıvı açığını gözden kaçırmayalım mutlaka bir sıvı desteği verelim çocuklara. Bu su olabilir ıhlamur olabilir. Portakal suyu olabilir. Vitamin takviyeleri olabilir. Özellikle enfeksiyon döneminde sıvı desteği çok önemli” diye konuştu.


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler