"Memleketin kurtuluşu tarımdan geçiyor"

9 Haziran 2024, Pazar 23:22

     


CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın’ın Koçarlı ilçesinde çiftçiler ile buluştu.

Dedeköy Mahallesi Tokatbaşı mevkiinde gerçekleşen buluşmada Karakoz’a Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, CHP İlçe Başkanı Hasan Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Raci Aydemir ve mahalle muhtarı eşlik etti.

Milletvekili Karakoz, ülkede en önemli şeyin köylünün milletin efendisi olduğu dur diyerek "Kalkınmanın temeli tarımdan başlar. Devlet bir an önce tarım politikalarını güncellemeli. Çiftçimizi desteklemeli, çiftçimizin üretime devam etmesini sağlamalı çünkü bu memleketin kurtuluşu tarımdan geçiyor" dedi.

 

 

Milletvekili Karakoz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak buğday fiyatlarının 15 lira olması gerektiğini söylediklerini ancak iki gün önce açıklanan rakamlara göre 9 lira 25 kuruş olduğunu ifade ederek, “İki üç gün önce buğday fiyatları açıklandı. Biz daha öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak buğdayın kilosunun 15 lira olması gerektiğini söyledik. Maalesef fiyat açıklandı 9 lira 25 kuruş. Maliyetlerinizin en az 11- 12 lira civarında olduğunu biliyoruz. Bu işin düzeltilmesi için başta Genel Başkanımız Özgür Özel olmak üzere tüm milletvekillerimiz ile mücadele veriyoruz. Hatta ayın 14’ünde Tekirdağ’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Özgür Özel büyük bir buğday mitingi yapacak” dedi.

 

 

Tek problemin buğdayda olmadığının altını çizen CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz “Maalesef her sene bunu konuşuyoruz. Pamukta da sıkıntı var, sulamada da sıkıntı olduğunu biliyoruz. Geçen sene pamuk 40 lira 45 lira olacak dediler. 12 lira 13 lira kadar düştü. Pamuk fiyatında da çok büyük sıkıntı var. Mazot yüzde yüz arttı, girdi maliyetleri çok yükseldi. Artık çiftçimiz üretim yapmaktan, tarlasını bahçesini ekmekte zorlanıyor. Biz diyoruz ki mazot çiftçiye en az yarı fiyatına verilsin. Pamuğa verilen diğer ürünlere verilen desteklemeler arttırılsın” diye konuştu.

 

 

“ÇİFTÇİLERİMİZ DESTEKLENMİYOR”

Gayrisafi milli hasılanın yüzde birininçiftçilerimize destekleme olarak dağıtılması gerektiğini de ifade eden Karakoz, “Kanunda yeri var. Ama bırakın yüzde birini bu yüzde 1’in yarısı kadar bile çiftçimiz desteklenmiyor. Üç dört sene önce dünyada bir Pandemi yaşandı bu hastalıkta aslında önemli iki şeyin olduğu anlaşıldı. Bunlardan birisi gıda ikincisi sağlık. Eğer biz üretmezsek, biz üretmeye devam etmezsek bu ülkeyi kötü günler bekliyor. gerçekten çiftçimiz ve hayvancılık zor durumda. Her gittiğimiz yerde, her gittiğimiz ortamda söylüyoruz mecliste de söylüyoruz soru önergesi veriyoruz kanun teklifi veriyoruz. Çiftçilerimizin, hayvancılarımızın durumunun daha iyi hale gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz” dedi.

SULAMA ÜCRETLERİ ZAMLANDI

Milletvekili Karakoz, çiftçilere her yıl yeni sıkıntılar eklendiğini bu sene de yeni bir sıkıntı daha başladığını belirterek “ Sulama ücretleri inanılmaz derecede zamlandı. Geçen hafta mecliste konuşmamda da söyledim. Dedim ki, sulama ücretlerinde en az %50 indirim yapılması gerekiyor. Başka bir sorun daha var. Aldığınız kredinin limitleri çok düşük. Dedik ki bu kredilerin limitleri artırılsın, bu kredilerini faizleri de düşürülsün. Eğer sizlerde bizlere destek olursanız saçınızı daha gür çıkarsa ben bu işin çözüleceğine inanıyorum” dedi.

Geçmişte çiftçi iyi durumdayken şimdi çok zor durumda olduğunu da söyleyen Karakoz “Eskiden 20-25 dönüm inciri olan insan kral gibi yaşardı. Evinde bir tane hayvanı olan insan çoluk çocuğunun rahatlıkla okutuyordu. Bugün çiftlik kuruyor adam geçinmek de zorlanıyor. Bugün adam 100 dönüm 150 dönüm incir topluyor geçinmekte zorlanıyor. Bu iş yukarıya doğru gideceğine geriye doğru gidiyor. Biz diyoruz ki, en önemli şey köylü milletin efendisidir. Kalkınmanın temeli tarımdan başlar. Devlet bir an önce tarım politikalarını güncellemeli. Çiftçimizi desteklemeli, çiftçimizin üretime devam etmesini sağlamalı çünkü bu memleketin kurtuluşu tarımdan geçiyor” dedi. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler