SON DAKİKA

"Çerçioğlu'nu sahada göremiyoruz"

10 Ağustos 2020, Pazartesi 15:45

     


AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Savaş, "Çerçioğlu'nun da olduğu bir toplantıda Aydın'ın sorunlarını konuşalım. Biz kendilerini masada da, sahada da göremiyoruz" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu başkanlığına yeniden seçilen Mustafa Savaş, "Yoğun bir mesaiden sonra meclise ara verdik. Aydın'a döndük. Sahayı dolaşıyoruz. Meclis ara vermeden önce komisyon seçimleri oldu. Tekrar KİT Komisyonu başkanı oldum. Komisyonda bulunan değerli milletvekilleri arkadaşlarıma da teşekkürlerimi iletiyorum. Önümüzdeki dönemde de KİT Komisyon başkanlığını yürüteceğim. Hayırlı olsun" dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ

Savaş, "Pandemi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de etkiledi. Büyük bir salgınla karşı karşıyayız. Tedbirler alındı. Dünyaya baktığımız zaman ülkemiz başarılı bir sınav verdi. Başarı hikayesi yazıldı. Bu başarılı sınavda Cumhurbaşkanımız liderliği etkili oldu. Bakanlarımızın kendi aralarındaki uyum etkili oldu. Geçmişten bugüne AK Parti iktidarında yapılan sağlık yatırımları etkili oldu. Toplumun tüm kesimlerine nakdi ve ayni yardımlarımız oldu. Çiftçimize ve esnafımız için gerekli tedbirleri aldık. Özellikle pandeminin yoğun bir şekilde yaşandığı dönemde Vefa Destek Grupları oluşturuldu. Bunlar çok etkili bir şekilde görevlerini ifa etti. Aydın'da 300 Milyon TL karşılıksız destek verildi. Ülkemizde de bu rakam 30 Milyar TL civarında. İnsanlarımız da kurallara uyacak. Sosyal mesafeye uyacağız, maske takacağız" dedi.

"BAKANLARIN ZİYARETİNİN

AYDIN'A KATKISI OLDU"

Aydın'da iki bakan ağırladıklarını söyleyen Savaş, "İlk başlangıçta Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Aydın'a geldi. Uzun yıllar gündemde olan Aydın - Denizli Otoyolu var. Bu yolun ihalesi onaylandı. Sözleşme aşaması var sırada. Sözleşmeden sonra şantiye kurulacak. 2 yıl içerisinde bu yol bitecek. Daha konforlu bir şekilde seyahat olacak. Olumlu bir katkısı olacak otoyolun. Selçuk yolunun tekrar düzenlenmesiyle ilgili bir proje var. Aydın - İzmir hattının ikinci bir hat oluşturulmasıyla ilgili ve hızlı trenle ilgili bir projemiz var. Söke, Çine, Koçarlı, Bağarası turizm yolunu, Çine demiryolunu ve Köşk - Ödemiş yolunu konuştuk. Havalimanı da gündeme geldi. Aydın dağınık bir il. İzmir yakın gibi bir söylemler oluşsa da bu yanlış. Potansiyeli değerlendirmeliyiz. Çevre ve Şehircilik bakanımızı da ağırladık. Önemli ve verimli görüşmeler oldu. Valilikte protokolün yoğun olduğu bir ortamda toplantı yaptık. İlimizin en önemli konusu ve birileri tarafından sürekli köpürtülen jeotermal konusu vardı. Jeotermal konusu çok geniş bir konu. Aydın ile ilgili hava kirliliğini anlık ölçümü ile ilgili proje olacak. Bu online olarak verilecek. Bu bilgi kirliliğini ortadan kaldıracak ölçümler. Ayrıca ilimizin yapısı çok kötü. Kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Ilıcabaşı kentsel dönüşüme açılması konusunda talimatlar verildi. Aydın'ın ihtiyacı olan Millet Bahçesi yapılacak. Forum Aydın'ın hemen yanında AYTER'in bir sahası var. Yaklaşık 92 bin metrekarelik bir alana Millet Bahçesi yapılacak. Aydın merkezde vatandaşların nefes alacağı yer yok. TOKİ çalışmaları devam ediyor. İncirliova'da 206, Söke'de 300, Çine'de 81, Efeler'de 200 dairelik konut yapılacak. Her iki bakanımızın da Aydın iline olumlu katkıları oldu" dedi.

"YANGINLAR CANIMIZI ACITTI"

Efeler'de çıkan İmamköy ve Pınardere yangınlarını değerlendiren Savaş, "Yangınlar bizleri üzdü. Hemen ertesinde milletvekilleri arkadaşlarımızla birlikte inceleme yaptık. Muhtarlarla görüştük. Hakikaten canımızı acıttı. Kolay yetişmiyor o ağaçlar. Yaklaşık 140 hektarlık alan yandı. Orman Bölge Müdürümüz ile telefon görüşmesi yaptım. Geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu yangınların çoğu vatandaşların hatasından kaynaklanıyor. Piknik yapılıyorsa dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Çine Akçaova'da da bir yangın meydana geldi. Oralarda da inceleme ve ziyaretler yaptık. Vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalılar" dedi.

"İNCİR GÖZ BEBEĞİMİZ"

"Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) incir alımı yapacak" diyen Savaş, "İncir bizim göz bebeğimiz. Aydın'ın önemli bir ürünü. Önemli bir ihracat ürünümüz. 750 Milyon Dolarlık ihracatın 3'de 1'i incir. Biz TMO'ya talebimizi ilettik. TMO da incir alacağını söyledi. Geçen yıl devrim niteliğinde incirin TMO alım kararı oldu. TARİŞ ile iş birliği yapılmıştı. İncir üreticisini tatmin eden bir fiyat oldu. Bu sene de TMO tarafından alım yapılacağı müjdelendi" dedi.

ŞEHİR HASTANESİ VE ADLİYE SARAYI

Aydın'ın gündeminde olan önemli projelerden Şehir Hastanesi ve Adliye Sarayı ile ilgili açıklama yapan Savaş, "Şehir Hastanesi bizim geçen dönem de bu dönem de üzerinde uğraştığımız bir konu. Mevcut hastanemiz fiziki anlamda yetersiz. Odalarda 4-5 kişi kalıyor. Nüfusun yaşlı olmasından dolayı yoğun bakım yetersiz. Bizim şehir hastanesine ihtiyacımız var. Son aşamaya geldi. Yakın bir zamanda ihalesi olacak. Mevcut Adliye binamız fiziki anlamda kötü. İlimizin bir Adliye sarayına kavuşması gerekiyor. Yer tespiti geçen dönem yapılmıştı. Proje ihalesi yapıldı. Yapım ihalesine geçilecek. Otoyol, şehir hastanesi ve adliye sarayı 2023'e kadar hizmete açılacak. Bizim önceliğimiz bunlar. Diğer bakanlıklar ile ilgili de projeler var. 18 yılda 25 buçuk milyarlık yatırım yapıldı" dedi.

"AYDIN SUSUZLUK YAŞIYOR"

Aydın'ın susuzluk yaşadığını vurgulayan Savaş, "Çoğu muhtarımız hakikaten bayramda susuz kaldıklarını söyledi. Akçaova'da meydanda oturduk. Bayramda susuzluk çektiklerini söylüyorlar. Biz eksikleri söylediğimizde ASKİ'nin çalışanları hemen saldırıya geçiyorlar. Aydın'da su problemi yok deniyor. Muhtarlarımıza bir sorsunlar susuzluk problemini. Bayramda Kuşadası'nda bir vatandaş aradı. ASKİ yetkilileri, "Biz baraj yapacaktık. Barajı AK Parti iktidarı yaptırmadı. Bu yaptırmamadan dolayı siz susuzluk yaşıyorsunuz" demişler. Büyükşehir Belediyesi başkanımız Sarıçay Barajı'nı 2014'den bu yana ben yapacağım şeklinde beyanat verdi. Bunun üzerine bakanımız yapamadı. Yapılmayınca da bakanımız duruma el attı. Büyükşehir beklenseydi yapılamazdı. 500 Milyon TL gibi bir kaynak ayırmanız gerekiyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin baraj yapacak bütçesi de ekibi de yok. Bu barajı milletin parasıyla yapıyorsunuz deniyor. Zaten böyle olması gerekiyor. Her iş milletin parasıyla oluyor. ASKİ'nin temel görevi su, arıtma ve kanalizasyon. Bu üç konu Aydın'da önemli bir halde gündemde. Biz İkizdere Barajı ile Aydın il merkezinin su sorununu çözdük. Eğer bu baraj yapılmasaydı Aydın merkezde su problemi yaşanacaktı. Türkiye'nin en pahalı suyunu Aydınlılar kullanıyor. Biz Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan suyun maliyetini açıklamasını istedik. Biz bu sorulara yanıt alamıyoruz. İşlerine gelenlere hemen yanıt veriyorlar." dedi.

"SELDEN REKLAM YAPMANIN MANASI YOK"

Selden etkilenen yerlere geçmiş olsun dileklerini ileten Savaş, "Buharkent Savcıllı, Dalama Yeniköy'de yaşanan zarar gören vatandaşlarımız geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İki muhtarımızla da görüştüm. AFAD yetkilileri de olay yerinde. Devlet olarak ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Kim neyi önlüyorsa Allah razı olsun. Bunları reklam olarak yayınlayanları yadırgıyorum. Bu olaydan reklam çıkarmanın bir anlamı yok" dedi.

"AYDIN'IN SORUNLARINI KONUŞALIM

"Çerçioğlu'nun da olduğu bir toplantıda görüşelim" diyen Savaş, "Bizim muhatabımız Aydın Büyükşehir Belediyesi başkanımız, muhatabımız milletvekillerimiz. Gelsinler konuşalım. İstediğiniz yerde, istediğiniz zamanda. Valilik başkanlığında ilimizi temsil eden parlamentoda temsil eden milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, sanayi odası, ziraat odası, ticaret odası ve rektörümüzün olduğu bir toplantıda görüşelim. İlimizin önceliklerini konuşalım. Masanın etrafında oturabilmeliyiz. Kazanan Aydın olsun" dedi.

SOSYAL MEDYA YASASI

Aydın'da da sosyal medyada sıkıntılar olduğunu söyleyen Savaş, "Aydın'da sosyal medyadan saldırılar oluyor. Sosyal medya yasası çıkardık. Başı bozukluk vardı. 55 milyon sosyal ağ kullanıcısı var. Bu kişilerin hak ve menfaatlerin korunması gerekiyor. Herkes karşı tarafa iftira atıyor, hakaret ediyor. Bu yerinde bir düzenleme. Çamur at izi kalsın noktasında saldırılar var. Bunlar ortadan kalkacak inşallah" dedi.

KATI ATIK ÜCRETİ

Katı atık ücretini değerlendiren Savaş, "Yönetmelikte katı atık ücretlerinin su faturaları içerisinde tahsil edilmesi gerekiyor. Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay'ın elektrik faturaları içerisinde tahsil edilmesi sözü, "Ben Büyükşehir Belediyesi'ne güvenmiyorum. Ben başka bir kurumun tahsil etmesini istiyorum" demeye geliyor. Kayıp bir bedel var. Buharkent Belediyesi dava açıyor, davayı kazanıyor. Belli dönemlerde katı atık bedelleri tahsil edilmemiş" dedi.

"ÇERÇİOĞLU İLE DİYALOG KURAMIYORUZ"

Savaş, muhalefet belediye başkanlarıyla görüştüğünü, talepleri değerlendirdiklerini söyledi. Savaş, "Biz Büyükşehir Belediye başkanımıza da yardımcı olmak istiyoruz ama diyalog kuramıyoruz. Kalkınma yerelden başlar. Belediyelerimize büyük görevler düşüyor. Biz sorunları çözmeye hazırız. Kazanan Aydın olsun. Biz rekabetten değil iş birliğinden beslenen biz zihniyetle çalışıyoruz. Seçimde rakibimize bir 'Anne' dedik. Bir 'Eş' dedik. Bana 'Turist Ömer' demişti. Biz sahadayız. Biz kendilerini sahada göremiyoruz. Biz her yerdeyiz" dedi.

"AYDIN SERA ÜSSÜ OLACAK"

Salgınla birlikte tarımın önem kazandığını söyleyen Savaş, "Tarım çok önem kazandı. İlimizin bu anlamda büyük bir avantajı var. Organize Sera Bölgesiyle ilgili projemiz son aşamada. Germencik'ten, Buharkent'te kadar Aydın sera üssü olacak. Biz tarlada ürettiğimiz fabrikaya taşıyabilirsek o zaman zenginleşiriz. Ürettiklerimizi markalı ürün haline getireceğiz. İlimizde büyük bir potansiyel var. Biz bunları tartışalım. Kalkınma yerelden başlar" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler