Erol: Buharkent’te jeotermalin tarım ürünlerine zararı yok
30 Temmuz 2019, Salı 17:19| Tweet | ||
|
||
tvDEN’de 5G1K programına katılan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Buharkent’te jeotermalin tarım ürünlerine zararı yok. Çünkü Buharkent’teki jeotermal santraller doğaya sıcak su bırakmıyor. Aydın’da doğaya sıcak su bırakarak, zarar veren santrallerin önüne geçmek için mücadele verilmeli” dedi.
Jeotermalin zararlı olup olmadığının tartışıldığı Aydın’da, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, incir ve jeotermalle ilgili önemli açıklamalar yaptı. tvDEN’de yayınlanan moderatörlüğünü Faruk Özkan’ın yaptığı 5G1K programına konuk olan Başkan Erol, 8-10 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek 15. Buharkent Taze İncir Festivali’ne tüm Aydınlıları davet etti.
Türkiye’de ilk jeotermal santralin 1970’li yıllarda Buharkent’te Kenan Evren Devlet Başkanı ünvanıyla açtığını ve yaklaşık 45 yıldır elektrik üretimi yapıldığını belirten Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, şunları söyledi:
“Ben bilim adamı değilim, ama gördüklerimi söyleyeceğim. Bu sene incirimiz müthiş kaliteli. İki yıl önce de öyleydi. İncirin rekolte ve kalitesi hava şartlarına bağlı. Geçen yıl ki hasat döneminde 7-8 kez yağmurlardan dolayı, rekoltede yüzde 50’i kaybımız oldu. Esen yel bile inciri etkiliyor. Bu sezon şuana kadar güzel, dünyanın en kaliteli inciri Aydın’da ve Buharkent’te yetişiyor.
"RAPOR VARSA AÇIKLANSIN"
Jeotermalin incire zararıyla ilgili bir rapor varsa açıklansın. Buharkent ve Aydın’daki jeotermal santrallerde kötü uygulamalar varsa, bununla mücadele edelim. Elektrik üreten tesisler doğaya zarar verecek şekilde faaliyet gösteriyorsa, bunun için mücadele verelim. Bu mücadeleyi ‘Jeotermal hayır’ noktasına götürmemek lazım.
“BUHARKENT’TE REENJEKTE YAPILIYOR,
YAPMAYANLAR İÇİN MÜCADELE VERELİM”
Benim çocukluğumda Buharkent’teki santrali devlet işletirken, reenjekte zorunluluğu yoktu. Sıcak su doğaya, Menderes Nehri’ne akıtılırdı. Buharkent çevresinde 3 tane jeotermal santral var. Bunlar en büyük santraller. Benim bildiğim kadarıyla Buharkent’teki firmalar reenjekte ediyor. Kapalı sistemle üretim yapılıyor. Sıcak suyu doğaya salmıyorlar. Buharkent’te incir kalitesi de ortada. Diğer ilçelerdeki jeotermal santraller arasında belki sıcak suyu doğaya salan vardır. Sıkıntılar bu yüzden olabilir. Böyle bir uygulama varsa, bunu önüne geçmek için mücadele verelim. Bunu ‘jeotermale hayır’ noktasına götürmeyelim. Çünkü jeotermal milli bir servettir.
“HALK DA JEOTERMALDEN FAYDALANMALI”
Bence bu durumun oluşmasının ana sebeplerinden biri, Aydınlıların da jeotermal enerjiden yeteri derece istifade edememesi. Halk da jeotermalden gerek ısıtma, gerek seracılık anlamında faydalansa durum farklı olur. Eğer mücadele vereceksek, ‘Aydınlılar olarak jeotermalden faydalanmak istiyoruz’ diye mücadele vermeliyiz. Sera bölgesi oluşturulması için mücadele vermeliyiz. Dünyada jeotermale baktığınızda en temiz enerji olarak gözüküyor. Birçok Avrupa ülkesinde de var.”
"BUHARKENT’TEKİ SANTRALLERE VE İNCİR BAHÇELERİNE DAVET ETTİ"
Tüm Aydınlıları 8 Ağustos’ta başlayacak 15. Buharkent Taze İncir Festivali’ne davet eden Başkan Mehmet Erol, 1 Ağustos’ta Aydın’da yapılacak ‘Jeotermale Hayır’ eylemine katılacak vatandaşların dilediklerinde Buharkent’teki jeotermal santralleri ve incir bahçelerini dolaşabileceğini söyledi.
“İZLANDA’DA KALDIRIMLAR VE
OTOPARKLAR JEOTERMALLE ISITILIYOR”
İzlanda ziyaretlerini anlatan Mehmet Erol, “İzlanda en zengin jeotermal kaynaklara sahip ülke. Orada reenjekte zorunluluğu da yok. Hatta jeotermalden salınan su ile kendiliğinden bir göl oluşmuş ve turizm cenneti konumunda. İzlanda’nın bir şehrinde kaldırımları ve otoparkları jeotermalle ısıtıyorlar. Seralarda kullanıyorlar. Bu kaynaklardan halkımızın da istifade edilmesi temin edilmeli. İnsanlarımız ısıtma, soğutmada kullanmalı. Uygun fiyata ısınabilmeliler. Serada kullanılabilirlerse Aydın dünyada sera üssü olabilir” diye konuştu
“BU YIL İNCİRDE REKOLTE 30 BİN TONU GEÇER”
Buharkent’teki jeotermal santrallerin incire ve tarımsal ürünlere zararı olmadığını belirten Başkan Mehmet Erol, “Bu yıl incirde geçen yıllara göre yüksek rekolte bekleniyor. Bu yıl rekolte 30 bin tonu geçecektir. Vatandaşlarımızı 8 Ağustos’ta başlayıp, 10 Ağustos’ta sona erecek Buharkent Taze İncir Festivali’ne ve Millet Bahçesi açılışımıza bekliyoruz” dedi. (SALİH ERGUN)

800 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlilerini bulmasının ardından mikrofonlarımızı

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin














