Aydın'da 50 yıllık turşu geleneği şifa dağıtıyor
27 Ekim 2025, Pazartesi 18:47| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde turşu üretimi ve satışı yapan Gıda Mühendisi Güldane Nurlu, 50 yılı aşan bir aile geleneğini yaşatıyor. Nurlu, “Biz eşimle birlikte kendi ürettiğimiz turşuları Aydınlılara sunuyoruz. Ürünlerimizin tamamı el emeği, kendi üretimimiz” dedi.
Gıda mühendisi olarak sektörde uzun yıllardır emek verdiğini belirten Güldane Nurlu, turşuculuğun hayatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
“Ben 1988 yılından beri bu sektörde çalışıyorum ama eşim neredeyse 50 senelik bir turşucu,” diyen Nurlu, “Eşim üretim kısmıyla ilgileniyor, ben satışla. Biz birlikte bu işi yürütüyoruz. Aydınlılara hizmet etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KENDİ ÜRETİMİZİ YAPIYORUZ, DIŞARIDAN ÜRÜN ALMIYORUZ”
İşletmelerinin tamamen kendi üretimlerine dayandığını vurgulayan Nurlu, üretim süreciyle ilgili de bilgi verdi.
“Buradaki tüm ürünler bizim kendi üretimimiz. Dışarıdan hiçbir ürün almıyoruz. Müstahsilden alıyoruz, turşu haline getiriyoruz. Fermantasyonlarını tamamladıktan sonra ambalajlayıp buraya getiriyoruz. Vitrinde sergileyip satışını yapıyoruz” dedi.
“EN ÇOK KARIŞIK VE SALATALIK TURŞUSU GİDİYOR”
Aydınlıların damak zevkine hitap eden geniş ürün yelpazesi sunduklarını belirten Nurlu, “En çok kornişon çeşitlerimiz rağbet görüyor. Ufak, büyük kornişon, Çengelköy salatalığı, karışık turşular, acur, kelek, acı biber ve tatlı biber çeşitlerimiz var. Bu yıl ayrıca acı biber, tatlı biber ve domates salçası da ürettik,” diye konuştu.
Kış aylarında turşuya olan ilginin arttığını söyleyen Nurlu, “Kışın bütün turşu çeşitleri gidiyor. Özellikle pancar turşusu bu yıl çok güzel oldu. Hem sağlıklı hem de çok tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
“FERMANTASYON SÜRESİ ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Turşu yapımında en kritik aşamanın fermantasyon olduğunu belirten Güldane Nurlu, “Her ürünün fermantasyon süresi farklı. Biberin süresi ayrı, salatalığın ayrı, lahananın ayrı. Artık yılların verdiği tecrübeyle pH’ına ve tuz oranına bakarak dengeliyoruz” dedi.
“TURŞU PROBİYOTİK BİR HAZİNE”
Turşunun hem lezzet hem de sağlık açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Nurlu, “Turşu Türk mutfağının en güzel tamamlayıcısı. Sirke ve tuzla kurulduğu için doğal bir probiyotiktir. Gribe, nezleye çok iyi gelir. Lahana turşusu özellikle bağırsak fonksiyonlarını dengeler” diye belirtti.
Turşu suyunun da sağlık açısından faydalı olduğunu söyleyen Nurlu, “Grip olan müşterilerimiz bardakta turşu suyu içtiklerinde çok faydasını gördüklerini söylüyor. Şeker hastaları da az miktarda turşu suyu içerek şekerlerinin dengelendiğini belirtiyorlar,” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DAN MEMNUNUZ, AYDINLILAR DA BİZDEN MEMNUN OLSUN”
Ürünlerinde kaliteye ve hijyene büyük özen gösterdiklerini dile getiren Nurlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Biz elimizden geldiğince en iyi, en doğal ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Hepsini ayrı bir özenle, emekle hazırlıyoruz. Umarım herkes bizden memnundur. Biz Aydın’dan memnunuz, Aydın da bizden memnun olsun.”
HABER VİDEOLARI

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir

Aralık ayının gelmesiyle birlikte Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı

Aralık ayında açıklanan %35,91’lik kira tavan zammı, zaten geçim

Aydın'ın Efeler ilçesinde hizmet veren Sevgi Sokağı Yeşilçam Cafe’nin

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi M. Umut Tuncer’in

Aydın Süper Amatör Lig 7.Hafta karşılaşmasında Çine Madranspor, Serçeköy

Aydın’da sonbahar yağışlarının ardından doğada kendiliğinden yetişen çıntar,

Aydın’da kışın gelmesiyle birlikte kuru yemiş ve kurutulmuş meyve satışlarında

Denge Gazetesi Spor Muhabiri Kamil Kazankaya, yarın Aydın Süper Amatör Lig’de

Aydın’da kadınların ve erkeklerin yüz ifadesini yeniden yorumlayan Dilge

Gündem Özel’e konuk olan eski İçişleri Bakan Danışmanı Haşmet

Aydın'daki Adnan Menderes Stadyumu’nda çalışmalar hummalı şekilde

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan Adnan Menderes Anadolu Lisesi’nde

Aydınspor’un geçtiğimiz hafta Kuşadası 1923 karşısında aldığı kritik

Kasım ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur, memur emeklisi ile SSK–Bağkur

Aydın sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlar, Türkiye’de gençlerin

Aydın’da bu hafta kurulan Salı Pazarı, yine fiyat tartışmalarının odağı oldu.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

AYTO Kadın Girişimciler Kurulu’nun Girişimcilik Haftası programında kadın girişimcilerin

Aydın’da toplu taşımaya yapılan son zamlar, hem vatandaşın hem de şoför










