Aydın'da 50 yıllık turşu geleneği şifa dağıtıyor
27 Ekim 2025, Pazartesi 18:47| Tweet | ||
|
||
Aydın’ın Efeler ilçesi Doğu Gazi Bulvarı Hasanefendi Mahallesi’nde turşu üretimi ve satışı yapan Gıda Mühendisi Güldane Nurlu, 50 yılı aşan bir aile geleneğini yaşatıyor. Nurlu, “Biz eşimle birlikte kendi ürettiğimiz turşuları Aydınlılara sunuyoruz. Ürünlerimizin tamamı el emeği, kendi üretimimiz” dedi.
Gıda mühendisi olarak sektörde uzun yıllardır emek verdiğini belirten Güldane Nurlu, turşuculuğun hayatlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
“Ben 1988 yılından beri bu sektörde çalışıyorum ama eşim neredeyse 50 senelik bir turşucu,” diyen Nurlu, “Eşim üretim kısmıyla ilgileniyor, ben satışla. Biz birlikte bu işi yürütüyoruz. Aydınlılara hizmet etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KENDİ ÜRETİMİZİ YAPIYORUZ, DIŞARIDAN ÜRÜN ALMIYORUZ”
İşletmelerinin tamamen kendi üretimlerine dayandığını vurgulayan Nurlu, üretim süreciyle ilgili de bilgi verdi.
“Buradaki tüm ürünler bizim kendi üretimimiz. Dışarıdan hiçbir ürün almıyoruz. Müstahsilden alıyoruz, turşu haline getiriyoruz. Fermantasyonlarını tamamladıktan sonra ambalajlayıp buraya getiriyoruz. Vitrinde sergileyip satışını yapıyoruz” dedi.
“EN ÇOK KARIŞIK VE SALATALIK TURŞUSU GİDİYOR”
Aydınlıların damak zevkine hitap eden geniş ürün yelpazesi sunduklarını belirten Nurlu, “En çok kornişon çeşitlerimiz rağbet görüyor. Ufak, büyük kornişon, Çengelköy salatalığı, karışık turşular, acur, kelek, acı biber ve tatlı biber çeşitlerimiz var. Bu yıl ayrıca acı biber, tatlı biber ve domates salçası da ürettik,” diye konuştu.
Kış aylarında turşuya olan ilginin arttığını söyleyen Nurlu, “Kışın bütün turşu çeşitleri gidiyor. Özellikle pancar turşusu bu yıl çok güzel oldu. Hem sağlıklı hem de çok tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.
“FERMANTASYON SÜRESİ ÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR”
Turşu yapımında en kritik aşamanın fermantasyon olduğunu belirten Güldane Nurlu, “Her ürünün fermantasyon süresi farklı. Biberin süresi ayrı, salatalığın ayrı, lahananın ayrı. Artık yılların verdiği tecrübeyle pH’ına ve tuz oranına bakarak dengeliyoruz” dedi.
“TURŞU PROBİYOTİK BİR HAZİNE”
Turşunun hem lezzet hem de sağlık açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Nurlu, “Turşu Türk mutfağının en güzel tamamlayıcısı. Sirke ve tuzla kurulduğu için doğal bir probiyotiktir. Gribe, nezleye çok iyi gelir. Lahana turşusu özellikle bağırsak fonksiyonlarını dengeler” diye belirtti.
Turşu suyunun da sağlık açısından faydalı olduğunu söyleyen Nurlu, “Grip olan müşterilerimiz bardakta turşu suyu içtiklerinde çok faydasını gördüklerini söylüyor. Şeker hastaları da az miktarda turşu suyu içerek şekerlerinin dengelendiğini belirtiyorlar,” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DAN MEMNUNUZ, AYDINLILAR DA BİZDEN MEMNUN OLSUN”
Ürünlerinde kaliteye ve hijyene büyük özen gösterdiklerini dile getiren Nurlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Biz elimizden geldiğince en iyi, en doğal ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Hepsini ayrı bir özenle, emekle hazırlıyoruz. Umarım herkes bizden memnundur. Biz Aydın’dan memnunuz, Aydın da bizden memnun olsun.”
HABER VİDEOLARI

Artan gıda zehirlenmelerinin ardından Aydınlılara sokak lezzetleri konusundaki güvenlerini

Aydın Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı Meclis Toplantısının ilk oturumu gerçekleşti. Aydın

Aydın’ın Efeler ilçesinde Klinik Psikolog Hatice Özçelik

Aydın’ın Çine ilçesinde Saliha Duran ile Bahadır Kara, düzenlenen

Aydın’da siyasetin ve yargının sıcak başlıkları “Gündem Özel”de

Aydın’da bir vatandaş, kendini Türk Telekom çalışanı olarak tanıtan

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kent genelinde düzenlenen fide

Türkiye’de hemen her gün bir kadın cinayeti haberi geliyor. Artan

Aydın’da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında kent genelinde

Aydın’ın Efeler ilçesinde oto tamir ve bakım servisi işletmeciliği yapan

Aydın’da okulların ara tatile girmesiyle birlikte öğrenciler, hem dinlenmek

E-ticaret her geçen gün büyüyor, ama vatandaşların güven

Bazı vatandaşlar, aileleri ve arkadaşlarından aldıkları destekle stresle başa çıktıklarını

Aydın’da kamu sendikacılığının öncü isimlerinden biri olan Türk

Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programında bu hafta

Aydın’da aylar süren heyecan sona erdi. Zoroğlu Alışveriş Merkezi’nin

Aydın’da kaldırım işgalleri her geçen gün artarken vatandaşlar,

Aydın’da 18 Yaş Sorusu Duygulandırdı! “O YAŞA GELMEK SERVETE MAL OLSA

Aydın sokaklarında kimine göre hayal, kimine göre acı bir gerçek.

Aydın sokaklarında “Bir günlüğüne bir şeyi yasaklama hakkınız

Aydın Valisi Yakup Canbolat, yapımı tamamlanma aşamasına gelen Aydın Şehir Hastanesi’ni

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sosyal medyanın insanlar üzerindeki

TMOBB Jeoloji Mühendisleri Aydın İl Temsilcisi Salih Kaymak, “Şu anda Aydın

Aydın’da havaların serinlemesiyle birlikte pazarlarda turşuluk sebze telaşı

Kış kapıya dayandı. Havalar yavaş yavaş soğumaya başlarken, Aydınlı vatandaşlara kış

Aydın’ın Efeler ilçesinde yaşayan Mustafa Mutlu Yılmaz, 30 yılı aşkın

Nazilli Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Hüdai Tosun, ilçede

tvDEN'de Forum Aydın AVM’nin katkılarıyla hazırlanan Uzmanına Sor programı,

Hukukçu-sosyolog Zekai Savaşlar, tvDEN ekranlarında yayınlanan Kuş Bakışı programında

Aydın sokaklarında mikrofon uzattık, “Sizi en çok rahatsız eden şey nedir?”

Ekim ayının son günlerinde Aydın’ın Kuşadası ilçesi, farklı ülkelerden

Aydın'ın Nazilli ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Kazım Kahyaoğlu,

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bu hafta kurulan semt pazarında hem pazarcılar

Aydın’da Salı Pazarı, sadece taze gıda ürünleriyle değil, uygun fiyatlı











