Kanser tedavisinde şekerin rolü

19 Temmuz 2024, Cuma 00:30

     


Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilgin Demir, "Rabia Eser’le Önce Sağlık" programının konuğu oldu. Demir, kanser tedavisinde şekerin rolü başta olmak üzere tedavi süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi.

tvDEN ekranlarında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rabia Eser'in sunduğu "Rabia Eser’le Önce Sağlık" programının konuğu, ADÜ Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilgin Demir oldu.

Programda; kanser, kanserle ilgili merak edilenlerle ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.

“Kanser vücutta nasıl oluşur?” sorusunu tvDen ekranlarında yanıtlayan ADÜ Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bilgin Demir, kanserin nasıl oluştuğunu anlatarak, "Kanser dediğimiz olay, bir hücrenin kontrolsüzce çoğalmasıdır. Vücudumuzda hücre çoğalmasını durduran sinyaller bulunur. Kanser hastalarında bu sinyallerin bozulması, hücrelerin kontrolsüzce çoğalmasına yol açar" dedi. Kanserin tek bir sebebi olmadığını belirten Demir, "Çevresel faktörler, genetik geçişler, beslenme faktörleri ve zararlı maddeler kanserin oluşumunda etkili olabilir" diye ekledi.

KANSERİN ERKEN TEŞHİSİ VE TARAMA PROGRAMLARI

Kanser olmamak veya erken teşhis için hangi taramaların yapılması gerektiği sorusunu yanıtlayan Dr. Demir, "Uluslararası kılavuzlara göre belirli tarama programları var. Ancak her kanser türü için tarama programı mevcut değil. En sık karşılaşılan kanser türleri için tarama programları bulunuyor" dedi. Türkiye'de KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) aracılığıyla meme, kolon ve akciğer kanserleri için tarama programlarının yürütüldüğünü belirtti.

Dr. Demir, meme kanseri taramaları için 40 yaş üstü kadınlara mamografi ve ultrason yapılmasının önerildiğini, kolon kanseri için ise 45 yaşından itibaren kolonoskopi taramalarının önemine değindi. Tarama programlarının erken teşhis için önemli olduğunu vurgulayan Demir, "Kanseri ne kadar erken evrede yakalarsak, tedavi seçenekleri de o kadar başarılı olur" dedi.

KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ SÜRECİ

Kemoterapi alırken başkalarına bulaşma riski olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Dr. Demir, "Kemoterapi alan bir hastanın kimseye bulaşma riski yoktur. Tam tersine, hastalar dışarıdan enfeksiyon kapabilir" dedi. Radyoterapi alan hastaların da dışarıya herhangi bir şey bulaştırmadığını belirten Demir, nükleer tıp yöntemlerinin kullanıldığı durumlarda belirli önlemler alınmasının yeterli olduğunu söyledi.

ŞEKER VE KANSER İLİŞKİSİ

Programda şekerin kanseri besleyip beslemediği konusuna da değinen Dr. Demir, "Şeker kanseri beslemiyor. Beynin en sık kullandığı enerji kaynağı glikozdur. Kanser hastaları için şeker tüketimi ile ilgili özel bir kısıtlama yoktur" dedi. Ancak, hastaların başka sağlık sorunları varsa, bu durumda diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Dr. Demir, son olarak ADÜ Tıbbi Onkoloji bölümünde verilen hizmetlerden bahsederek, ayda yaklaşık 6000 poliklinik hizmeti verdiklerini ve 2500 hastaya kemoterapi tedavisi uyguladıklarını belirtti.

"Rabia Eser’le Önce Sağlık" programı, izleyicilere kanser hakkında önemli bilgiler sunarak farkındalık yaratmaya devam ediyor. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler