Zübeyde Hanım Lisesi’nin yıkımı esnafı da yıktı
21 Kasım 2025, Cuma 02:31| Tweet | ||
|
||
Aydın’da Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yıkılmasının ardından bölgedeki esnaf ve vatandaşlar, mahallenin eski hareketliliğini kaybettiğini belirterek, yıkılan alanın tehlikeyi artırdığı ifade edildi.
Aydın’ın Efeler İlçesi Meşrutiyet Mahallesi’nde 69 yıl boyunca eğitim veren Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ek binalarında tespit edilen “beton yetersizliği ve beton çürümesi” nedeniyle alınan yıkım kararı uygulandı. Yıkımın tamamlanmasının ardından okul, eğitim faaliyetini Emir Sultan Camii ve Adnan Menderes Proje Anadolu İmam Hatip Lisesi yanındaki yeni binada sürdürüyor.
Ancak okulun taşınması ve alanın boş kalması, yıllardır çevrede faaliyet gösteren esnafı ve mahalle sakinlerini olumsuz etkiledi. Mahalle sakinleri ve işletme sahipleri, hem ekonomik hem sosyal açıdan yaşadıkları sorunları anlatarak bölgenin yeniden canlandırılmasını istedi.
“MAHALLEYİ GELİŞTİRECEK BİR PROJE LAZIM”
Mesudiye Mahallesi sakini Mustafa Örnek, kararın bazı olumlu yanları olsa da vatandaşın ekonomik olarak zorlandığını söyledi: “Yerlisi olduğum için bu mahallenin her şeyini bilirim. Yıkım sırasında esnaf çok mağdur oldu, toza maruz kaldı. Resmi daireler şehirden uzaklaştırılıyor, bunun masrafını yine vatandaş ödüyor. Dolmuş 25 TL iken yakında 35–50 TL olacak. İnsanlar zaten zor şartlarda çocuk okutuyor. Ama buranın yerine bir çocuk parkı ya da mahalleyi geliştirecek bir proje yapılırsa iyi olur”
“OKUL UZAĞA TAŞININCA MASRAFIMIZ ARTTI”
Mahalle sakinlerinden Suat Akkaş, yıkımın deprem riski açısından doğru bir adım olduğunu söylese de okulun uzak bir yere taşınmasının aileleri zorladığını ifade etti: “Eski binalar riskliydi, devletin yıkması doğru. Ama buradaki esnaf çok etkilendi. Buraya tekrar okul yapılmalı. Kızım kız meslek lisesine gidiyordu, eskiden yakındı; yemek için eve geliyordu, yol parası yoktu. Şimdi uzağa gidiyor, masraf arttı. En kısa sürede yeniden yapılmasını istiyoruz”
“İŞLERİMİZ OKUL KAPANINCA YARI YARIYA DÜŞTÜ”
Okul çevresinde pide salonu işleten Tolunay Kuşçu, işlerinin ciddi oranda azaldığını söyledi: “Okulun yıkılması bize çok zarar verdi. Esnaf olarak mağduruz; hem tozdan hem işlerin düşmesinden etkilendik. Okul varken işler çok iyiydi. Uzun zamandır boş duran bu alana bir şeyler yapılması lazım. Park olur, yurt olur, resmi daire olur… Her türlü yatırım bize fayda sağlar”
“NEDEN TAŞINDIĞINI BİLE BİLMİYORUZ, OKUL GERİ GELSİN”
Çiçekçilik yapan Atilla Karaç da belirsizlikten şikâyetçi: “Çevre esnafı ister istemez etkileniyor, biz de etkilendik. Okulun gitmesinden memnun değildik; neden gittiğini bile bilmiyoruz. Yeniden yapılmasını istiyoruz ama ne zaman olacağına dair bilgimiz yok. Okul zaten esnafa en büyük katkıyı sağlıyordu”
“OKUL GİTTİ, İŞLERİMİZ DURDU”
Atike Duygu, mahallede kasap işletmeciliği yapan bir esnaf olarak okulun yıkılmasının kendi işlerine de büyük darbe vurduğunu söyledi. “Okul varken yemekhanelerinde kullanılan tavuk için açılan ihalelere giriyorduk. Okul uzak bir yere taşınınca artık bu ihalelere giremez olduk. Ayrıca okulda görev yapan öğretmenler de bizden alışveriş yapardı, onlar da gitti. Okul yıkılınca işlerimiz ciddi şekilde aksadı” diyerek mağduriyetini dile getirdi.
ESNAFIN ORTAK İSTEĞİ: ALAN BOŞ KALMASIN, MAHALLE YENİDEN CANLANSIN
Yıkım sonrası geniş bir alana dönüşen eski okul bölgesinin ne amaçla kullanılacağı henüz netleşmezken, esnaf ve mahalle halkı alanın boş kalmamasını, ticareti ve sosyal hayatı canlandıracak bir proje yapılmasını talep ediyor.
Öte yandan, yıkılan okul alanı ile hemen bitişiğinde bulunan İsmet Sezgin Parkı’nın artık tinercilerin ve kötü amaçlı kişilerin uğrak noktası haline geldiği ifade edildi.
HABER VİDEOLARI

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure hazırlıkları hız kazanırken, Aydın'ın

Germencik Organik Pazarı'nın kuruluşu GOP Kuruyemiş, düğün, nişan ve

Aydın Elektrik, Elektronik ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Muhsin İnce, yaz

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 şube ile İncirliova ve Nazilli’de hizmet

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil planları yeniden gündeme geldi. Ancak

Trafik güvenliğini artırmayı amaçlayan kanun teklifi, aday sürücüler

Yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklar, araç içinde unutulan

Aydın'da yaz mevsimiyle birlikte etkisini artıran kavurucu sıcaklar, sadece günlük

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen buzlu içecekler,

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Aydın İl Temsilcisi Umut Özcan,

Son dönemde gerileyen altın fiyatları, hem yatırımcıların hem de düğün

Aydın’da yarım asrı aşan tecrübesiyle hizmet veren Bakış Ev Mobilya, Efeler’de

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesinde, depozitolu ambalajların geri dönüşümünü

Son yıllarda hızla yayılan ve "zayıflama iğnesi" olarak bilinen ilaçlar,

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi'nde Muharrem Ayı

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Yağcılar İçi'nde bulunan Vardar İş

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelin adaylarını tatlı bir telaş sararken,

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelinler kadar damatlar da en özel

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi ile özdeşleşen,

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren 4Gen Eğitim Kurumları

AK Parti Aydın İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Katılım ve Rozet Takma Töreni'nde

Kulaklık kullanımının özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşması,

Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte

Aydın'ın Efeler ilçesinde dedesinden miras kalan çadırcılık mesleğini

Aydın 4GEN Anadolu Lisesi 2025-2026 eğitim öğretim yılı mezunları, Kızılcaköy’de

Boşanma süreci yalnızca eşlerin hayatını değil, çocukların ruhsal gelişimini

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leylant Ova Demirtaş, TVDEN ekranlarında

Aydın’ın Efeler ilçesinde Türk Kızılay Aydın Kan Alma Birimi, düzenlenen

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Yeşilay Aydın Şubesi, 2026 Bağımsızlık Yılı kapsamında basın mensuplarıyla bir araya

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Dört Mevsim İlaçlama

Aydın Sanayi Odası Başkan Adayı Mehmet Tuncer, Beyaz Grup’un aday tanıtım toplantısında

Yargıtay'ın boşanma davalarına ilişkin verdiği yeni karar, kamuoyunda geniş yankı









