AYSO’dan iş imkanı sunan iki ayrı proje

6 Haziran 2024, Perşembe 00:03

     


Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetimi, düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. AYSO Başkanı Gökhan Maraş, liseli öğrencilere ve ev kadınlarını iş hayatına kazandıracak iki farklı proje üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, AYSO Meclis Başkanı Hakkı Gözlüklü ve Meclis Üyeleri, AYSO hizmet binasında düzenledikleri basın toplantısında gazetecilere faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Yaptıkları hizmetleri anlatan AYSO Başkanı Gökhan Maraş, 2008 yılında faaliyete geçtiklerini ve 2024 itibari ile aktif bin 89 üyelerinin bulunduğunu ifade etti. Aydın’ın, Türkiye’de ithalatı en düşük iller arasında olduğu için ihracat fazlası üretim yapılan bir şehir olduğunu akran Maraş, Aydın’ın 17 ilçesinde hizmet veren tek kurum olduğunun altını çizdi.

LİSELİ GENÇLERİ MESLEK SAHİBİ YAPACAK PROJE

Hemen hemen her sektörde eleman bulmanın zorlaştığı bu dönemde yatıkları işbirlikleri ile gençleri meslek sahibi yapmak adına girişimlerinin olduğunu aktaran Başkan Maraş, “Meslek liselerini daha fazla öğrencilere nasıl talep ettirebiliriz diye bir çalışma yapıyoruz. Aydın Mimar Sinan Meslek Lisesi’nde eğitime başlayacak olan öğrencilerimiz ile bir araya geleceğiz Eylül ayında. Metal teknolojileri, mobilya, motor ve kimya bölümlerini tercih etmeleri konusunda lise öğrencilerimize öncülük edeceğiz. Türk Eğitim Vakfı(TEV) ve sanayilerimizin iş birliği ile bu bölümde okuyacak çocuklara bir burs verme planımız var. Bunu da hayata geçirmek istiyoruz. Maalesef insanımız zor iş diye sanayi sektörü tercih etmek istemiyor. belki bu işbirliği sayesinde aileler ve öğrencilere bu işlerin bir altın bilezik olduğunu inandırabiliriz, o zaman belki sanayi üretimimiz daha da arttırabiliriz” ifadelerini kullandı.

EV KADINLARINI İŞ HAYATINA KAZANDIRACAK PROJE

Kadınların da iş hayatına daha fazla atılmasını sağlamak adına girişimleri olduğunu ifade eden Maraş sözlerini şu şekilde sürdürdü; “ Ülkemizde 65 milyon çalışabilecek insanımız var ve bu insan sayımızın yarısını da kadınlarımız oluşturuyor. Yaklaşık 33 milyon kadınımızdan sadece 11 milyonu iş hayatında aktif bir şekilde çalışıyor. Geri kalan 22 milyonu da maalesef çocuğunu bırakacak bir yeri olmadığı için kreş ve ana okulu olaylarını çözemediği için evde oturup çocuklarına bakmak zorunda kalıyor. Biz sanayici olarak bu konuda taşın altına elimizi sokmaya hazırız. Kreşlerin sabah yedide açılıp akşam yedide kapanması, servis saatlerinin uygun hale gelmesini istiyoruz. ‘Organize Sanayi Bölgelerinde bu kreşler niye yapılmıyor’ diye de insanlardan talepler geliyor. Tabii ki Organize Sanayide bu işler yapılabilir, fakat biliyorsunuz bu çocukların ulaşımla ilgili sıkıntılı olacak. Anneyle beraber servis aracını kullansalar Allah korusun bir kaza olduğunda şirketlere ciddi anlamda sıkıntı gelecek. Çünkü kanunen bu bir sıkıntı. Bundan dolayı da biz daha çok yerelde mahallelerde 50-100 kişilik kreşlerin yapılmasını daha uygun olacağını düşünüyoruz. Belediye marifeti ile ya da milli eğitim marifetiyle olabilir. Bu konuda sanayiciler de destek vermeye de hazır. Bu saye de kadınlarımız iş hayatına kazandır” dedi.

“AYDIN’DA 186 TANE ZEYTİNYAĞI SIKIM FABRİKASI VAR”

Konuşmaların ardından gazeteciler soru cevap kısmına geçildi. ‘Zeytinyağı sıkım esnasında fabrikalar arasında oluşan oran farkına ne diyeceksiniz?’ sorusuna cevap veren AYSO Meclis Başkanı Hakkı Gözlüklü, “Bahsettiğiniz randıman problemi her sene, aydan aya, yağmur öncesi ve sonrası hallerde bile oluyor. Aydın’da 186 tane zeytinyağı sıkım fabrikası var. Biliyorsunuz üç faz denilen Karasu problemi vardı, artık Karasu problemini ortadan kaldırmak adına işletmeler iki faz dediğimiz susuz sıkma geçti. Bu sistemden sonra ‘Hırsız Çukuru’ diye tabir edilen bir şey ortada kalmadı. Yağlarda oran farklılığı sıkım yapan operatörden kaynaklıdır ya da yağmur öncesi ve sonrası bile randıman değişir” dedi. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler