SON DAKİKA

Kuru incir sezonu açıldı

7 Eylül 2020, Pazartesi 17:15

     


İncirliova’nın Erbeyli Mahallesi’ndeki Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Deposu’nda 2020-2021 kuru incir sezonu açılış töreni gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Hatay'daki yangın bölgesine gitmek zorunda kaldığı için törene katılamadı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, törende yaptığı konuşmada, 2020 yılı tahmini kuru incir rekoltesini 85 bin 585 ton olarak öngördüklerini açıkladı. Tunç, “Fiyat konusunda çiftçi memnuniyetsizlik noktasına gelirse TMO hemen alım yapacaktır” dedi.

"KURU İNCİR ÜRETİMİNİN YÜZDE 61’İ AYDIN’DA"

Törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç'un yanı sıra Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Aydın Milletvekilleri ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, “2020-2021 sezonu Kuru İncir Rekolte tespit çalışmaları borsamızın içinde yer aldığı rekolte tespit komisyonu tarafından tamamlanmış bulunmaktadır. Türkiye kuru incir üretiminin %61’i Aydın’da gerçekleştirilmektedir. Buna bağlı olarak dünya incir üretiminde de lider konumundayız.2019 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz 284 milyon dolarlık incir ihracatı ile dünya ticaretine yön vermekteyiz. Aydın Ticaret Borsası olarak yenilikçi ve sürdürülebilir projelere imza atarak hizmet kalitemizi arttırmaya devam etmekteyiz. Bu bağlamda incir sektörüne farklı bir bakış açısı kazandıracak olan Aydın Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Soğuk Hava Depomuzun faaliyete geçmesine az bir süre kala sizlerle burada olmaktan dolayı ayrıca mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Ege Bölgesi’nin önemli tarımsal ihracat ürünü olan kuru incirin, şoklanarak soğuk havada kaliteli bir şekilde muhafaza edilmesi ve daha yüksek fiyatla satılması adına bu proje önem arz etmektedir. İleri aşamada incirde lisanslı depoculuğunda faaliyete geçmesiyle Aydın için büyük önem arz eden kuru incirin vadeli işlem borsalarında değerlendirilmesini hedeflemekteyiz” dedi.

“AYDIN İNCİR ÜRETİMİNDE DÜNYA’DA BİRİNCİ SIRADA”

Aydın’ın Türkiye’nin tarımsal potansiyeli bakımından en önde gelen illerinden birisi olduğunu ifade eden Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Arazi dağarcığına baktığımızda %44’ü tarım, %40'ı orman arazisi olan önemli bir potansiyele sahip bir kent. Böylesine önemli olan Aydın ilimizde sulu tarım konusunda da önemli mesafeler alınmış Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü sulama projeleri devam eden yeni çalışmalarla önümüzdeki dönemde tarımsal potansiyelimizi daha üst noktalara taşıyacak çalışmalarına hep birlikte göreceğiz. Özellikle tarımda Türkiye’de önemli ürünlerin en başta üretildiği en çok üretildiği iller içinde Aydın en başta yer alıyor. Aydın incir üretiminde sadece Türkiye’de değil tüm dünyada 1. sırada. Zeytin ve kestane üretiminde Türkiye birincisi, Pamuk, Çilek Ve Enginar üretiminde Türkiye ikincisi.7 Milyonu aşan ağaç varlığıyla incirde ilk sırada ve Aydın coğrafi işaretlemede ilk olarak inciri almış ve aynı zamanda da Avrupa Birliğinde de tescilli coğrafi işareti olan bir ürünümüz. 16 Bini aşan çiftçimiz incir üretimiyle ilgilenmekte ve özellikle bölgemizde incir üretiminde de her geçen gün yeni çalışmalar ortaya konmaktadır. Özellikle incir alanlarımızın %4.3’üne karşılık gelen yaklaşık 1600 hektar alanda 648 üreticimiz iyi tarım uygulaması yapmaktadır.%38’ine tekabül eden yaklaşık 14 bin hektarlık alanda da organik tarım yapılmaktadır.5520 üreticimiz organik tarım bilgi kayıt sistemine kayıtlı olarak incir üretimi gerçekleştirmektedir. Özellikle 2018 yılında orman alanlarında gelir getirici tür olarak envantere alınmış olan incir kapsamında 2019 yılında 582 dekar bozuk orman alanında da kapama incir bahçeleri oluşturulmuştur. Özellikle incirimizde üreticimizin emeğinin karşılığını alabilmesi bakımından bugün sayın bakanımız adına sayın bakan yardımcımızın açıklamış olduğu ihtiyaç olduğunda piyasada fiyatların oluşması bakımından alım yapılması kararı üreticimiz açışından oldukça büyük önem taşımaktadır” dedi.

“AYDIN TÜRKİYE’NİN GIDA AMBARI OLACAK”

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “İlimiz bir tarım kenti. Bu tarım kentinin çok bereketli topraklarının çok kıymetli ürünü olan kuru incirimizin sezonun açılış töreni için toplanmış bulunmasını diliyorum. Sezonunu bereket getirmesini, hayırlı olmasını diliyorum. Üreticimize, tüccarımıza, ilimize bereketler getirmesini diliyorum. Bu törenin başlangıç olmasını diliyorum. Kuru incir sezonu açılış töreni geleneksel hale gelişmesini temenni ediyorum. İncirimizi sigortaladık. Tüm dünya Pandemi ile mücadele ediyor. Pandeminin öne çıkardığı bir diğer konu gıda. Tarım kenti Aydın olarak bu konu ilimize fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirmemiz, yararlanmamız gerekiyor. Kalkınma yerelden başlar. Yerel dinamikleri harekete geçirmekten bahsediyorum. Geçen yıl temelini attığımız bu tesiste bu yılın kuru incir sezonunun açılış törenini yapıyoruz. İncirimizin, çileğimizin, zeytinimizin, zeytin yağımızın markalı ürün haline gelebilmesi için, katma değer yaratabilmemiz için bu tür tesislerimizin sayısını artırmamız gerekiyor. Tarlada üreterek ancak karnımızı doyurabiliriz. Eğer tarlada ürettiğimizi fabrikalara taşıyorsak o zaman zenginleşiriz. Bu tür tesislerin sayısının artırılarak ürettiklerimizi fabrikalara taşıyacağız, paketleyeceğiz, markalı ürünler haline getireceğiz. İlimizin ekonomisini artırmak adına hep birlikte iş birliği içinde olacağız. Üretilen ürünlerimiz ile ilimizin Türkiye’nin gıda ambarı olacağına inanıyorum. Sezonun hayırlı olmasını, üreticimize ve tüccarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Afiyetle yiyelim ve afiyetle yedirelim" ifadelerini kullandı.

“2020 YILI KURU İNCİRDE TAHMİNİ REKOLTE 85 BİN 585 TON”

Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, ise “Ülkemiz dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip ülkelerinden birisidir. Bir çok üründe olduğu gibi incirinde gen merkezidir. İncir üretiminde eski ve köklü bir geleneğe sahiptir. İncir vatanı olan Anadolu topraklarından Suriye, Filistin ve daha sonra orta doğu üzerinden Çin ve Hindistan’a yayılmıştır. İklim ve ekolojik istekleri nedeni ile incir dünyada sayılı ülkelerde üretilebiliyor. Aydın’da bu ender ekolojiye sahip bir cennet köşesidir. 7 milyonu aşan incir ağacı varlığıyla, Aydın incirin başşehri. Hatta, Aydın incirinin ünü ülke sınırlarımızı aşıp, dünyada marka olmuştur. Aydınımız ayrıca birçok bitkisel ürünün de üretim merkezi. Aydın sadece bölgenin değil, ülke ekonomimizin en önemli lokomotif şehirlerinden birisi. Aydın, bire bin veren toprakların, çalışkan ve emektar insanların şehridir. Aydın’da, yaklaşık 3,5 milyon dekar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününden, ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. Kuru İncir Türkiye’nin, Dünya’da marka olmuş önemli ürünlerinden birisidir. Ülkemiz 521 bin dekar alanda, ortalama 305 bin ton incir üretimi ile Dünya’da 1’inci sırada yer almaktadır.Türkiye, Dünya’da kuru incir ihracatında birinci sıradadır. Aydın ilimiz 373 bin dekar alanda yaptığı üretim ile Türkiye’deki İncirin %61,4’ünü tek başına üretmektedir. İncir yetiştiriciliği 16 bin aileye gelir kapısı olmuştur. 2019 yılında kuru ve yaş olarak, yaklaşık 268 milyon Dolarlık incir ihracatı yapılmıştır. Tarımsal ihracatın yaklaşık %1,6’sı incirden gelmektedir. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; 2020 yılının ilk yarısında ise; 134 ülkeye gerçekleştirilen 605 milyon Dolarlık kuru meyve ihracatının, 92 milyon doları incir ihracatından elde edilmiştir. İstatistikler; Dünya’nın en kaliteli incirlerinin bu topraklarda yetiştiğini göstergesidir. Aydın, inciri katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir. Ayrıca; Japonya’ya incir ihracatı kapsamında, Mart 2020 itibari ile çalışmaları başlattık. Bu kapsamda Japon tarafı detaylı bir raporlama ve bilgi talebinde bulundu. Japonya’ya incir ihracatı için çalışmalara devam ediyoruz. Amacımız; Aydın’ın incirini, Dünya’da tatmayan ülke kalmasın. Bu yılki incir rekolte tahminine baktığımızda ise Bakanlığımız İl Müdürlükleri koordinatörlüğünde “Kuru İncir Rekolte Tahmin Komisyonlarınca” incir bahçelerinde, her ağaçtan 10’ar sürgünde meyve tutumu sayımı suretiyle yapılmaktadır. Rekolte Tahmin Komisyonları; 19-28 Ağustos 2020 tarihlerinde, hem saha çalışmalarını, hem de üreticilerle yapılan birebir görüşmeleri tamamladı. Bu yıl iklimsel faktörlere bağlı olarak bazı bölgelerimizde rekolte kısmen etkilendi. Elde edilen veriler neticesinde, 2020 yılı Ege Bölgesi Kuru İncir Rekoltesi’nin 85 bin 585 ton olacağı öngörülmektedir. Geçen yıl üretimde yaşanan artış sebebiyle, kuru incir fiyatlarında yaşanan düşüşü engellemek ve oluşabilecek üretici mağduriyetini önlemek amacıyla, TMO olarak, Cumhuriyet tarihinde ilk defa kuru incir alım fiyatını A-4 kalite için 16 Lira açıkladık ve TARİŞ İncir Birliği’yle işbirliği içerisinde alımlara başladık. Açıkladığımız fiyatlar tüm kesimler tarafından memnuniyetle karşılandı. Fiyatlara memnuniyetsizlik durumunda TMO alımlara başlayacak. İncir hasat sezonunun; hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum. 'Bismillah' dedik başladık, 'çok şükür' deyip hasadımızı kaldıralım, inşallah” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından TMO ile Tariş incir Birliği arasında kuru incir alım protokolü imzalandı. (CEREN AKBAŞ)







 
Son Eklenen Haberler