SON DAKİKA

"Bürokrasinin yavaşlığı sanayicileri yoruyor"

13 Ağustos 2020, Perşembe 15:33

     


Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, tvDEN'de yayınlanan Emin Aydın'la Baş Başa programının konuğu oldu. Şahin, "Bürokrasinin yavaş işlemesi sanayicileri yoruyor" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Kendisini tanıtan Mehmet Yunus Şahin, "Ben 1951 Tarsus doğumluyum. 1968 yılında ailem Adana'ya göçtü. Liseyi Adana'da bitirdim. 1973 İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi'ni bitirdim. Şimdi ki Gazi Üniversitesi'nde master yaptım. Almanya'da kömür madenleri nasıl işletilir, bunun eğitimi gördüm. Dönünce Enerji Bakanlığı'nda proje müdürlüğü yaptım. 1981 yılında ayrıldım. Özel sektöre geçtim. Gümüldür'de kurşun, çinko ve gümüş madeninde şantiye müdürlüğü yaptım Başka bir holdingte genel müdürlük yardımcılığı yaptım. Ardından 4 arkadaş maden üretme tesisi kurduk, genel müdürlük yaptım. 7 yıldır Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanıyım. 47 yıldır madenle iç içeyim" dedi.

"ÇOK BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ YOK"

Pandemi sürecini değerlendiren Şahin, "Kayda değer bir düşüş olmadı. Küçük esnaflar çok etkilendi ve etkileniyorlar. İhracat yapanlar bunu daha kolaylıkla atlattı. Sanayici pandemiye çok fazla etkilenmedi. Beklediğimiz gibi etkilenmedi. Teğet geçti diyebiliriz. İhracatta 754 Milyon Dolar rekorumuzdu. 746 Milyon Dolara ulaştık. Çok büyük bir düşüş yok. Ama buradan herkesin güllük gülistanlık olduğunu çıkaramayız. Hiç bir şey insan zekasının üstünde değil. İhracat yapan insanlar çok mutlu oluyorlar. Aydın'da tarım makinaları, kuru meyve, madencilik, otomotiv, kimyasal, tekstil ve diğerlerinin ihracatı var. Şu anda 746 Milyon Dolar ihracat var" dedi.

"5 ANA HEDEFİMİZ VAR"

Aydın Sanayi Odası ile ilgili bilgi veren Şahin, "Aydın Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın bir şubesi olarak 2008 yılına kadar işlem görmüş. 2008 yılından sonra Sanayi Odaları ayrılmış, biz ayrılmamışız. Daha sonra da Ege Bölgesi Sanayi Odası ile Aydın arasında kriz çıkmış. 2008 yılından sonra her şeyi terk ettik. Belediyenin bir rehabilitasyon merkezi vardı orayı düzenledik. 10 yıldır oraya faaliyet gösteriyoruz. Bu yıl bir yer tespit ettik. ASTİM OSB'de. Pandemi sürecinde biraz gecikti. Pandemiyi atlatırsak orada yerimizi yapacağız. Kendi binamıza taşıyacağız. Ayrıldığımızda 515 üyemiz vardı. Şu anda bin 142 üyemiz var. Yeni bir sanayici gelmiş olarak değil kaydı olmayanlar kayıt oldu. Daha önce Ercan Çerçioğlu başkanlığı vardı. 5 ana hedefimiz var. Üretim, ihracat, istihdam, Ar-Ge ve eğitim. Önceliğimiz üretim. Ben 2013 yılında göreve geldim. Umurlu OSB'ye anaokulu yaptık. Çalıştıkları yerde çocuklarını anaokulunu gönderiyorlar. Bunu Türkiye'de ilk yapan ilk oda biziz" dedi.

"BİR CUMA HUTBESİ OKUTTUK"

Şahin, "Aydın Müftülüğü ile iletişime geçtik ve bir Cuma Hutbesi'nde eğitimin öneminden bahsedildi, iş sahibi olmanın önemi anlatıldı. O yıllarda bin 500 cami vardı Aydın'da. Aynı anda bu Hutbe okundu. Gayret ettik, sonuç alamadık. Köylerimizde maalesef çocuk anasına babasına bakıyor. Baya iyi para alıyor. Oradan olumlu sonuç gelmedi. Manisa'da teknik kolejler açıldığını öğrendik. Manisa'nın imkanları çok yüksek. ASTİM'de Odalar Birliği bir bina yaptı. Biz kolej olarak değiştirdik. İşin içine girdik 16 Milyon TL para gerekiyordu. Onu da aşmak için olayı Çıraklık Eğitim'e çevirdik. Bu işi tamamladık araya pandemi girdi. Uygulamalı eğitimler olacak. Biz Üniversite ile de yakın ilişkiler içerisindeyiz" dedi.

"EN BÜYÜK SORUN SERMAYE YETERSİZLİĞİ"

Şahin, "Aydın sanayicilerinin en büyük sorunu sermaye yetersizliği. Ben bir öneri sunmuştum 3 sene önce. Sanayi Konseyi diye bir kurumumuz var. Ben dedim ki; OSB'lerde sanayici bir yatırım yapacaksa binasını, yerini uzun vadeli kredilerle verelim. Bize karşı çıktılar. Ben inatla bunu gündeme getirdim. Ben bakanlığa gideceğim. Bu işi ısıtacağız. Sanayicilerin problemi finansman. Bürokrasinin ağır işlemesi insanları bezdiriyor" dedi.

"ÇOK MEMNUN DEĞİLİM"

Aydın'da sanayi gidişatıyla ilgili çok memnun olmadığını söyleyen Şahin, "Bizim bir serbest bölge projemiz vardı. Mustafa Savaş'ın da projesiymiş. Ben kendilerine söyledim. 'Bizim rant beklentimiz yok. Biz çalışalım, namı sizin olsun. Bu işi yapalım' dedim. 33 Milyon Avroluk maliyet çıktı. Bu maliyetler çıkınca ortada kaldık. Valimize çıktık. Bize ucuz bir yer tahsis edilsin dedik. Kadıköy Mahallesi'nin altında bir yer bulduk. Sonra oranın 600 dönümü seraya ayrıldı. Bize 400 dönüm kaldı ve bu da olmaz. Bize büyük arazi lazım. Yeni yer arayışımız devam ediyor" dedi.

"SİYASET, SANAYİCİYE YARDIMCI OLUYOR"

Şahin, "Yerelde Özlem hanım sanayicilere destek verir. ASTİM'e doğal gaz geldi. Doğal gazın ASTİM'e taşınması konusunda firma direndi. Özlem Çerçioğlu'na rica ettik, 1 günde halletti. Asfalt olacak dedik, asfaltlandı. Bizim bu konuda bir derdimiz yok. Siyasi anlamda pek derdimiz yok. Kendisinin eşi de sanayici olduğu için herhalde çok destek oluyor. Kimseyle en ufak sorun yaşamadık. Siyaset, sanayiciye yardımcı oluyor" dedi.

"AYDIN'DA FELDSPAT VAR"

Şahin, "Aydın ve Muğla bölgesinde en kalitesi feldspat yatakları var. Bozdoğan'dan, Milas'a kadar feldspat oluşmuş. Feldspat, seramik ve camda kullanılıyor. Yüzde 90'ı bu sektörde. Ve en kalitelisi. Bizim burada da liman problemimiz vardı. Sektörün büyük gayreti ile liman yapıldı. Sorunsuz bir şekilde yüklemeler sürüyor. Yıllık 6 milyon 300 bin ton feldspat ihracatımız var. Kıymetli bir ürün değil ama olmazsa olmaz. Pahalı değil. Geçen yıl toplamda 257 Milyon Dolarlık ihracatımız oldu. Bunun 214 Milyon Doları, Aydın'dan ihracat oldu. Afrodisias bölgesinde mermer ihracatımız var" dedi.

"MADENCİLİKTE SIKINTILAR VAR"

Madencilikle ilgili konuşan Şahin, "Türkiye'de 15 tane STK var madencilik kuruluşu. Aydın Sanayi Odası da bunun işinde. Doğru iş yapalım diye. Maden bulunduğu yerden çıkarılır. Bulunduğu yerden çıkarmak için de bilim ve tekniğe uygun hareket etmek lazım. Dünyada buna uyulmuyor. Ülkeler zenginleştikçe bunlar düzeliyor. Benim ilk mesleğe başladığım yıllardaki çevrecilikle şimdiki çevrecilik arasında dağlar var. Madenciliğin en büyük sorunu 2012 yılında önlem olarak genelge çıkarıldı. Genelge büyük sıkıntılar çıkardı. Türkiye'de 1 metre kareye alınan para 15 bin TL, Avrupa'da bu rakam 15 TL. Böyle sıkıntılar var. Madenci para kazanıyor ama insaf. Halen bunlarla uğraşıyoruz. Cumhurbaşkanına mektuplar yazdık. Bunları da aşacağız. Aydın'da madencilik sektöründe tahmin olarak 5-10 bin arası istihdam vardır. Madenciler olarak halka sıkıntı yaratmayacaksınız" dedi.

Şahin son olarak, "Aydın'da sanayi yatırımı aldanmaz. Aydın'ın insanları hoş görülü, Aydın yer yüzü cenneti. Aydın'da yeter ki bir şeyler yapın. Ben 80 il gördüm, bütün insanların karakterlerini gördüm. Ege insanı çok iyi" dedi. (ARİF YILMAZOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler