SON DAKİKA

"Küçük çiftçimiz ayakta kalsın istiyoruz"

21 Ekim 2022, Cuma 18:35

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN ’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Nazilli ÖR-KOOP Başkanı ve aynı zamanda Nazilli Spor Kulübü Başkanı Ünal Önal oldu. Hayvan üreticisini ilgilendiren süt ve süt üretimi hakkında açıklamalarda bulunan Önal, “Küçük çiftçimiz ayakta kalsın istiyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Köylerde süt üretiminin azalması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan S.S. ÖR-KOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ünal Önal, “Köylerimizde, mahallelerimizde çiftçilerimiz azalıyor. Köylerdeki süt üretimi azaldıkça hayvancılık bitiyor. Önceden üreticiden gidilir sütler alınırdı. HAYKOOP olarak ziraat bankası ile 600 bin üst limitli 200 bini 5 yıl vadeli, ilk 18 ay ödemesiz 200 bin liralık kısmı 0 faiz, kalan 400 bin lira da faizi 5.5. Bizim gibi kooperatifleri ekonomik yönden rahatlatacak. Bizim isteğimiz hem ipotekler kalksın hem kooperatiflere yetki verilsindi. Kooperatifler artık referans oluyor. Güveni sağlayan oluyor. Üretici sütünü bize verecek, biz sorumlu olacağız. Başvurular bize yapılacak, biz değerlendirip Ziraat Bankasına göndereceğiz. Hayvan alıp damına koyup sütünü verip borcunu 5 yıla kadar ödeyene kadar biz takip edeceğiz. Damızlık birliğine kayıtlı, en fazla 3 yaşında, gebe düve ya da bir buzağılı hayvanı bu kredi kapsamında üreticimize kazandıracağız. Hiç hayvanın yoksa 10 tane almak zorundayız. 2- 3 tane alamıyoruz. Bu kredi kullanıldığında damınızda en az 10 tane hayvan olacak. Buzağayı yetiştirip büyütürse o ona kar kalıyor” dedi.

Süt fiyatlarındaki artış hakkında bilgi veren Önal, şu sözleri ifade etti: “Süt fiyatlarında geçen yıldan beri olağanüstü bir hareketlenme var. Geçen yıl bu zamanlarda 2.80 kuruş olan süt şuan 8.5- 9 lira. 1 Ekimden itibaren Gıda Konseyi önce dedi ki üreticiye 7.5 lira ödenecek. Ardından bu güncellenerek üreticiye 8.5 lira ödenecek dedi. Denizli HAYKOOP’la beraber öncülük yaparak Burdur, Isparta, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla gibi illerin HAYKOOP Başkanlarıyla beraber sanayiciyi de çağırarak beraber fiyat oluşturmak için toplantı yaptık. Çünkü bakanlık 8.5 üreticiye, üzeri fiyatı siz kendi aranızda bulun dedi. Sanayiciye 9.25 fiyatını çok zor kabul ettirdik. Bu rakamlara rağmen pazarda hareketlenme devam ediyor. 7 lira olunca kurtarmıyordu. 9 lira olunca üretici memnun. Fiyat artınca aynı anda reyonlardaki fiyatlar da arttı”

"ÇİFTÇİYE EN YAKIN OLAN KURUM KOOPERATİFTİR"

Önal, “Çiftçilerimiz her zaman şunu istiyor süt fiyatı sabit kalsın ama yem fiyatları da sabit dursun. Çiftçilerimizin tek isteği şu devlet destek vermesin ama maliyetlerimiz de artmasın. Çiftçilerimiz bağlı oldukları Tarım İlçe Müdürlüklerinden hayvan sayılarını gösteren bir belge getiriyorlar bize. Bizde toprak mahsulleri ofisinden istekte bulunuyoruz. Parasını yatırıyoruz. 10- 20 gün içerisinde çiftçinin hayvan sayısına göre piyasanın yüzde 30- 40 altında arpa ve mısır desteğini veriyor. Bu konuda özellikle kaba yemde de çalışmalar yapmalıyız. Çünkü çiftçinin aldığının yarısı yem fiyatlarına gidiyor. Kooperatif olarak bir ara sigorta acentesi olmuştuk. Çiftçimiz zarar ettiğinde zararı karşılansın istemiştik. Çiftçiye en yakın olan kurum kooperatiftir. 42 tane sözleşmeli veterinerimiz var. Onlar vasıtasıyla hizmet veriyoruz. Veteriner gidiyor hizmet ediyor. 300- 500 lira hizmet ediyor. Onu gelip bizim süt parasından alıyor.

Önal, “Bizim her yıl nisan ayından itibaren sütümüz azalır. Yaz aylarında daha çok ayran içer, daha çok peynir yeriz. Geçen yıl ve bu yıl ülkemizdeki yüzde 10’luk bir üretim kaybı kendi üreticimizin ihtiyacını karşılamıyor. Oluşan kurlarla yurtdışına ithalat pek olmaz. Okullar açılınca ayran satışlarımız artıyor. 1700-1800 ayran üretirken şuan 3100-3200 koli ayran üretiyoruz. Okulların getirisi oldu. Asıl bu sektörün hızlı olduğu aylar özellikle sütünde az olduğu yaz aylarıydı. Donuk aylara giriyoruz. Ülkemize gelen turist sayıları artarsa tarım sektörümüz iyi gelişmeler yaşar” dedi.

"TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AYRILMALIDIR"

Önümüzdeki yıllarda güneş enerjisi projesi, zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bir çalışmaları olabileceğini anlatan Önal, “Ülkemizin bir veya ikinci kooperatifiyiz. Biz daha çok çiftçiyle tamamen iç içeyiz. Son yıllarda tarım kredi kooperatiflerine yönelme oldu. Kooperatifler birleşebilir. Bizim gibi kurumlar büyütülebilir. Bizim devlete hiçbir zararımız yok. Tarımsal kredi kooperatiflerinin ön plana çıkmasını bekleriz. Bizim elimizde olmayan pek çok şey var. Tarım şuaralarına katılıyoruz. Her zaman öncelik kırsaldan şehre göçü nasıl engel olabiliriz, kırsalda hayvancılığı nasıl yaptırabiliriz oluyor. İkinci olarak ise kooperatif ve kooperatifçiliği nasıl büyütebiliriz oluyor. Bugün bakanlık çiftçilerimizin ürünleri kooperatifler vasıtasıyla karşılanıyor dese ülkemizde birçok kooperatifler oluşur. Bizim gibi kooperatifler büyüme yaşar. Bunları derleyip toparlasak hem çiftçiye daha çok para ödenebilir hem de büyüyebiliriz. Bence Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ayrılmalıdır. Çiftçinin o kadar sorunu var ki bunları halledebilmek için ayrı Hayvancılık Bakanlığı kurulmalı. Yem ve hayvan takipleri otomatikleştirilmelidir. Bir sektörde bir arıza varsa alttan başlayıp sorunları yok etmeliyiz” diye konuştu.

"ÖR-KOOP MARKASI BÜYÜMELİ VE GELİŞMELİ"

İstanbul’dan çok fazla ÖR-KOOP markasına yönelik Pazar talebi olduğunu ifade eden Önal, “Markalaşma adı altında yapılan marketlere gelen müşterilerin ürünleri ÖR-KOOP markalı tercih etmelerini istiyorum. Kooperatifler çiftçilerden ürettikleri ürünleri alacak. Markasını oluşturup paketleyip tüketiciye sunulacak. İncir paketlemesiyle ilgili sürekli bir talep var. Süt sağan çiftçimizin elinde zeytinde var, incirde var. Kestanede var. Bizim bölgemizin insanlar bizim gibi yerellere gittiğinde değişik ürünler görmek istiyorlar. Bununla ilgili çalışmalarımıza devam etmeliyiz. ÖR-KOOP markası büyümeli ve gelişmeli. Kuru incir sezonu açıldığında iyi bir fiyat oluştu fakat son 15 gündür bu biraz donuklaştı. Fiyatlar 10- 15 lira aşağıya düştü. Birçoğu şuan bekletiyor. Tekrar incir fiyatlarının yerine geleceğini düşünüyorum. Pazarda alıcı şuan pek iştahlı değil. O yüzden fiyatta düşme oldu. her yükselişin düşüşü, her düşüşün yükselişi olur” dedi.

"RIDVAN EŞİN UĞUR GETİRDİ"

Başkanı olduğu spor kulübüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Önal, şu ifadeleri kullandı: “Konu spor olunca biraz buruk oluyorum. Geçen yıl mart aylarında bize bir görev verildi. Başkan olmamda ricada oldular. Kabul ettim. Geçen yıl kulübümüz ligde kaldı, bocalamıştık. Bu sene birçok oyuncumuz yeni geldi. Genellikle 1 yıllık anlaşmalarla takım kurduk. İlk 10 haftada beklediğimizin altında kaldık. Dün Türkiye Kupasında Arnavutköy Sporu yendik. Haftasonu Erzincan Sporla maçımız var. Kulübümüz yavaş yavaş oturmaya başladı. 32 branşımız ve iddialı basketbol takımımız var. Kendi çocuklarımızı bir üst kulüplere çıkarmak istiyoruz. Takımımızın iyi olacağını düşünüyorum. Nazilli’de güzel barışçıl bir kulüp oluşturduğumuzu düşünüyorum. Eşin Grup Başkanı Rıdvan beyin maddi ve manevi yararları var. Sözleriyle, duruşu, davranışı ile kulübümüzün sevgisini kazandı. 2 -3 maçımızda soyunma odasına indi. Uğur da getirdi. Taraftarlarımızın birçoğu ondan övgüyle bahsediyor. Çocukla çocuk, büyükle büyük oluyor. 4 yıllık sözleşme imzaladık. Rıdvan beye ve yardımda bulunan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” (HABER MERKEZİ)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler