SON DAKİKA

"Pilot kadınları görmek umut verici"

8 Aralık 2020, Salı 16:59

     


Endüstri Mühendisi ve Pilot Adayı Esin Selin Solak, tvDEN’de yayınlanan, Gazeteci Mehmet Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Z Raporu'nun canlı yayın konuğu oldu. Türkiye'de kadın pilot sayısının her geçen gün arttığını belirten Solak, “Kadın pilot sayısı çok fazla var. Her geçen yıl biraz daha artıyor. Gerçekten kadınları bu alanda böyle görmek umut verici bir durum" dedi.

"ESİN SELİN SOLAK KİMDİR ?"

Esin Selin Solak Kimdir? sorusuna Solak, “Bir buçuk yaşında Aydın'a taşındık, aslen Aydınlı değilim. İlkokul ve liseyi Aydın'da okudum, Üniversite için İzmir'e geldim.

"HAYALİMDİ PİLOT OLMAK"

Liseden beri hayalimdi pilot olmak. Mezun olur olmaz bu hayalimin peşinden koşmaya başladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunuyum. Mezun olduktan sonra sürece dahil oldum. Korona başlayana kadar da sürecim devam etti. Sonunda kazandım ama maalesef eğitimlere başlayamıyoruz, koronavirüs nedeniyle. Şu anda mesleğimi yapıyorum, İzmir'de bir fabrikada çalışıyorum" dedi.

Solak, “İzlediğim filmlerden etkilendim. Daha sonra birçok araştırma yaptım, sürecin nasıl işlediğine dair. İmkanları görünce bu kararın zor olmadığını düşündüm. Onun üzerine yoğunlaştım ve hayatımı onun üzerine şekillendirdim diyebilirim. Üniversiteye giderken de pilotluk hayalimin ön planda olacağını düşünüyordum. Endüstri Mühendisliği B planımdı. Önüme herhangi bir sağlık sorunu vb. bir durum çıkabilir diye. Altın bileziğim olsun istedim Endüstri Mühendisliğini seçmemin sebebi buydu. Ailem çok destek oldu bana, sınavlar muayeneler hepsi maliyetliydi, ailemin desteğiyle tüm bunları gerçekleştirdim. Gençlerin sivil havacılığa teşviki konusunda da çok fazla faaliyet yapılıyor. Bende Üniversiteden mezun olup ayrıldıktan sonra, Aydın'a döndükten sonra yapılan etkinliklere katılma fırsatım oldu. Paraşütle atlama yaptım, 29 Ekim etkinliklerine katıldım. Geçen yıl zamansız kadınlar etkinliği olmuştu Aydın'da, o etkinliğe katıldım. O sayede Türk Hava Yolları Uçuş Akademisinin müdürüyle tanıştım ve akademiye gidip gezme şansım oldu" diye konuştu.

"PİLOT OLABİLMEK İÇİN GENEL BİR EĞİTİMDEN GEÇİLİYOR"

Pilot olabilmek için genel bir eğitim sürecinden geçildiğini ifade eden Solak, “Pilot olabilmek için alınan genel bir eğitim var. Bu eğitim bir buçuk yıl kadar sürüyor, daha sonra uçulacak uçağın tipine göre 6 ile 8 ay arasında başka bir eğitim alıyorsunuz. Şu anda Aydın'daki Çıldır hava alanı kullanılıyor. Eğer bende başlayabilirsem bir buçuk yıl boyunca orada eğitim alacağım. Daha sonra İstanbul'da uçak tipine göre ayrı bir eğim alacağım. Tahminen 2 ile 2.5 yıl arasında ikinci pilot olarak sağ koltukta yerimi alırım. Safiye Ademoğlu dünyadaki A380 uçağını kullanan ilk kadın pilotlardan. A380 uçak ise dünyadaki en büyük uçak. İlk kadın pilotu da Safiye Ademoğlu, onu gerçekten çok beğeniyorum idolüm diyebilirim. Şu anda Türkiye'de çalışmıyor başka bir yerde çalışıyor onun gibi bir ilki gerçekleştirmek istiyorum" dedi.

"KADIN PİLOT SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Kadın pilot sayısının günden güne arttığını belirten Solak, “Kadın pilot sayısı çok fazla var. Her geçen yıl biraz daha artıyor. Gerçekten kadınları bu alanda böyle görmekte umut verici bir durum. Pozitif ayrımcılık yapılmadığını söylüyorlar ama kokpitte bir kadın görmekten de hoşlanıyorlar bence. Şirketler açısından da kadın pilotların olması iyi bu durumda bizim açımızdan iyi. Bu durum benim hoşuma gidiyor ve her geçen gün kadın pilot sayısı artıyor. Pilotluğa hazırlanma da kadın erkek çok fark etmiyor, biri gerçekten bunu istiyorsa koşacak enerjisi varsa bence sonuna kadar mücadele etmeli. Hiç kimse ben kadınım yapamam diye geri durmasın. Böyle bir ayrım yok kesinlikle bir kadının yapamayacağı iş değil” ifadelerini kullandı.

Solak, “Aydın'daki Çıldır Havalimanına bir uçağın inebilmesi için pisti yeterli bir durumda değil. Eğer bununla ilgili bir çalışma yapılacaksa bununla ilgili bir pist yapılabilir. Aynı şekilde binaların genişletilmesi gerekir ve yeni binaların yapılması gerekir. İmkansız da değil, eğer bir yatırım yapılırsa neden olmasın?" açıklamalarında bulundu. (AYHAN BOĞATARAN)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler