Aydın’da 'Kurban' hareketliliği

12 Haziran 2024, Çarşamba 23:52

     


Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Aydın’da kurulan hayvan pazarlarında yoğunluk yaşanıyor. Efeler ilçesindeki hayvan pazarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan satıcıları, kurbanlık almak isteyen vatandaşları bekliyor. Pazarda özellikle Arefe Günü’nün en hareketli gün olacağı belirtiliyor.

BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN FİYATLARI

Efeler Kurban Pazarı'nda büyükbaş hayvanlar kilogramı 280 TL’den, küçükbaş hayvanlar ise kilogramı 290 TL’den alıcı buluyor. Satıcılar ile alıcılar arasında geçen pazarlıklar ise hem renkli hem de gülümseten anlar yaşatıyor.

 

 

PAZARIN GÖZDESİ 'EFE' ALICISINI BEKLİYOR

Ağrı’dan Aydın’a kurbanlık getiren büyükbaş hayvan satıcısı Mehmet Nuri Uçar, pazarın en büyük hayvanı olan ve “Efe” adını verdiği 1 ton 200 kilogram ağırlığındaki danasıyla dikkat çekiyor. Uçar, “Kurban satışları bu sene biraz ağır gidiyor. Piyasada mal da yok, alıcı da yok. Şu an elimde 12 tane daha büyük dana var. Efe adını verdiğimiz danamız pazarın en büyük hayvanı. Bunun alıcısını Aydın merkez hayvan pazarında bekliyorum. Bu pazarın en büyük kiloya sahip hayvanı. 192 bin TL civarında bir fiyat belirledik, gelen vatandaşlarımıza en son 185 bine bırakırız. Büyükbaş hayvan alırken gözüne, ayağına dikkat edilmeli, hayvan sakat olmamalı, kapak dediğimiz yere bakmaları lazım, ağzını açacaklar iki tane büyük diş olması lazım, o olmazsa kurban sayılmaz” dedi.

 

 

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIKLARIN FİYAT ARALIĞI

Afyon’dan gelen küçükbaş hayvan satıcısı Ali Çelik, pazarın hareketliliğinin asıl Arefe günü artacağını belirtti. Çelik, “Satışlar şu an biraz yavaş, önceki yıllara göre daha yavaş ama hareketlilik var, herkes son günü bekliyor. Mezbahalarımız yanımızda olduğu için vatandaşlar kurbanlık alımını son günü yaparak, kestirip etini götürecek. Üretim maliyeti pahalı, yem pahalı, biz de ucuz satarsak zarar ederiz. Alıcıya düşünürsek alıcı için de çok zor. Küçükbaş kurbanlık alırken boynuzuna, gözüne, kulağına, kapak dediğimiz yere dikkat edilmeli, hayvan topal olmayacak, kurbanlık vasfını taşıyacak, hayvanlar kesileceği yere canlı yürüyerek gitmesi lazım, hayvanın herhangi bir kusuru olmamalı. Şu an için kurbanlık fiyatlarımız 14 bin TL’den başlıyor, 18 bin TL’ye kadar hayvanımız var” ifadelerini kullandı.

 

 

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları belirten satıcılar, alıcıları bilinçli olmaları konusunda uyarıyor. Büyükbaş hayvanlarda göz, ayak ve dişlere, küçükbaş hayvanlarda ise boynuz, göz, kulak ve yürüyüş gibi özelliklere dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. 

 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler